Noua organigramă a Primăriei Timișoara va intra marți în atenția consilierilor locali. Proiectul nu a fost făcut public încă, iar Dominic Fritz a spus că-l va semna după prezentarea de vineri, de la ora 13. Este, potrivit primarului, o „organigramă ambițioasă”, care reconstruiește primăria „din temelii” și care „o face pregătită pentru secolul XXI”.
„Am reconfigurat multe structuri, direcții, tocmai ca să transformăm aparatul într-un aparat deschis către cetățeni. Eu cred că o primărie modernă trebuie să reflecte, de fapt, prioritățile strategice pentru oraș, trebuie să se organizeze în jurul unor obiective strategice. Al doilea obiectiv a fost o clarificare și o simplificare a ierarhiilor. Asta cred că este și diferența majoră între felul în care noi am alocat această reorganizare.
Vechea organigramă avea 27 structuri diferite, direcții, compartimente servicii, care fiecare a fost în directă subordine a primarului, acum am redus acest, să zicem ghiveci, de servicii, birouri, compartimente în 17 structuri foarte clare (în subordinea primarului – n.r.), a explicat, vineri, Dominic Fritz.
Direcția lui Culiță Chiș, reorganizată
Edilul-șef nu a prezentat chiar toată organigrama, dar a trecut în revistă principalele direcții care vor fi modificate pentru creșterea „spiritului colaborativ”. Cum ar fi Direcția de Investiții, în care se vor regăsi și investițiile în infrastructură verde și cele tehnice, acum în subordinea lui Culiță Chiș, care își pierde postul de director general.
Este important de menționat că se vor desființa 80 de posturi, multe dintre ele vacante, dintre care zece posturi de conducere.
„Știu că pentru mulți cea mai importantă întrebare este câte posturi ați desființat, pentru că mulți au această așteptare, că o reorganizare în primul rând înseamnă să dai oameni afară. Eu am ales altă abordare, nu am dorit o vânătoare de vrăjitoare și m-am focusat pe felul în care putem să reorganizăm oamenii care acum lucrează în primărie ca să poată să livreze.
Da, sunt și posturi pe care le consider ca fiind superfluu și sunt posturi pe care le vom desființa în vederea desființării. Am identificat 80 de posturi, multe dintre ele oricum vacante, câteva ocupate, 10 sunt posturi de conducere. Noi vrem să deschidem primăria și vrem să atragem noi, tineri, profesioniști, cu o deschidere către cetățeni. De aceea vom avea peste 100 de posturi vacante, scoase la concurs”, a mai prezentat Dominic Fritz.
Din cele 100 de posturi care vor fi scoase la concurs, 64 sunt pentru profesioniști aflați la început de drum, 52 pentru asistenți și debutanți și 12 pentru inspectori de specialitate.
„Avem și câteva inovații cheie, de care eu sunt convins că o să schimbe integral felul în care Primăria Timișoara va interacționa cu cetățenii”, a completat acesta.
Principalele direcții prezentate de Fritz
1. Direcția Relații Comunitare
Serviciul Guvernanță Participativă și Management Cartiere, Serviciul Informare și Consiliere Cetățeni (Biroul Managementul Documentelor + Biroul Sesizări și Transparență Informațională), Serviciul Cooperare Internațională, Interculturală și Economică (Compartiment Minorități și Relații Interetnice + Biroul Relații cu Mediul de Afaceri).
„(…) Vor fi nouă manageri de cartiere, care fiecare este responsabil de câte o zonă sau două, care țin legătura între cartiere și primăria și care asigură că cetățenii sunt informați de investițiile și proiectele care vizează cartierele lor.
Un nou birou în cadrul acestui serviciu este Biroul Sesizări și Transparență Informațională. Avem un sistem de sesizări în care, automatizat, când trimiți o sesizare, ea ajunge la funcționarul care pe hârtie este responsabil pentru tema pe care ai ales-o, doar că nu există nicio instanță care, într-un mod sistematic, să verifice dacă aceste sesizări sunt soluționate. Vom avea o echipă dedicată sesizărilor care vin de la cetățeni, o echipă dedicată care răspunde scrisorilor cetățenilor”, au fost explicațiile edilului-șef.
2. Direcția Generală Urbanism și Planificare Teritorială
Arhitect șef (cu patru în subordine – n.r.) și Direcția Autorizare și Control (cu șase în subordine – n.r.)
„O să avem un Compartiment de Atelier de Urbanism care acum o să fie funcțional. Vom avea trei compartimente separate, pentru zona de nord, pentru zona de sud, pentru zona centrală. Pentru că noi credem că nu face bine dacă un inspector lucrează la o autorizație de construire pe o stradă în sud și după două zile pe una în nord”, au fost explicațiile lui Fritz.
3. Direcția Calitatea Vieții
Biroul Sănătate și Management Spitale, Biroul Educație și Incluziune, Serviciul Cultură și Turism (Compartiment Capitală Culturală + Compartiment Infocentru), Serviciul Protecție Mediu, Compartiment Protecția Animalelor.
„Oricând vorbesc cu părinți, cu investitori, cu studenți, cu cetățeni în cartiere, lucrul numărul 1 este să îmbunătățim calitatea vieții în oraș. De aceea în această nouă direcție o să avem toate aceste teme care devin din ce în ce mai importante. Avem pentru prima oară un birou sănătate, un birou pentru educație și incluziune (…) și un nou serviciu de cultură și turism. Dincolo de infocentru, vrem un serviciu de cultură cu șef serviciu care ne ajută să dezvoltăm o viziune clară și bineînțeles că o să avem și o echipă dedicată pentru Capitală Culturală Europeană”, a explicat edilul-șef.
4. Direcția Incubator de Proiecte
Serviciul Finanțări Nerambursabile și Serviciul Documentații Proiecte
„Regăsim o parte din Direcția de Dezvoltare, două echipe, una pentru atragerea finanțărilor nerambursabile și o echipă documentații proiecte, o echipă multidisciplinară în care lucrează arhitecți, urbaniști, drumari, peisagiști”, a precizat Dominic Fritz.
5. Direcția Generală de Investiții și Mentenanță
Direcția Infrastructură Verde (Serviciul Amenajare Peisagistică, Biodiversitate și Ape + Biroul Administrare Spații Verzi/Recreative) și Direcția Tehnică
„O să organizăm un concurs pentru grădinarul șef al Timișoarei, înființăm 9 posturi de manager de cartier și în total desființăm 80 de posturi, din care 10 de conducere. Asta nu înseamnă că o să plece 80 de oameni. Pentru cineva al cărui post este desființat, noi avem obligația să oferim un alt post vacant, dacă există acest post pentru pregătirea pe care o are persoana respectivă. După votul în CL, eu am la dispoziție 20 de zile pentru a elabora un regulament care va clarifica cum vom organiza concursuri interne”, a mai explicat primarul Timișoarei.
Potrivit edilului, pentru funcționarii care se vor trezi cu posturile desființate, conform legii, vor exista 30 de zile de preaviz și în această perioadă li se va pune la dispoziție o listă a posturilor vacanțe.
Schimbări mari la Resurse Umane
Direcția de Patrimoniu nu a fost inclusă în prezentarea edilului, dar acesta va fi una singură (acum sunt două – n.r.) și cel mai probabil va fi condusă de Mihai Boncea. Va avea, potrivit lui Fritz, și un compartiment nou de urmărire venituri, „ca să ne asigurăm că toate contractele pe care le avem sunt aduse la zi și că și încasăm ce trebuie”.
Sunt direcții care rămân cât de cât la fel, cum ar fi Secretariatul General, Direcția de Evidență a Populației, a mai explicat edilul-șef.
Schimbări mari sunt la Direcția Resurse Umane, de unde în urmă cu câteva zile a fost mutată celebra Rodica Aurelian.
„Am reflectat foarte mult cum arată o politică modernă, o strategie modernă de resurse umane în primărie, a sec. XXI, și ne-am decis să avem o împărțire mai clară a responsabilităților și de aceea Serviciul de Resurse Umane nu va mai exista în forma actuală. Partea de evidență a personalului va face parte din Secretariatul General, adică acolo unde este vorba despre emiterea unor dispoziții, încadrarea funcționarilor șamd, partea de state de plată va face parte din Direcția Economică, iar partea de recrutare strategică a resurselor umane (…)i va face parte ca un compartiment de gestionare strategică a resurselor umane – parte a noii Direcții de Control Intern”, a ținut să precizeze Fritz.
Sunt modificări și la Direcția de Comunicare, urmând să existe un serviciu de comunicare, care va avea un compartiment de relații cu presa cu trei angajați. Edilul-șef nu a spus dacă primăria va avea purtător de cuvânt așa cum prevede, de altfel, legea.
Transformarea va dura câteva luni
Dacă Primăria Timișoara are acum în jur de 644 de posturi, cu aproape 90 vacante, după noua organigramă, potrivit lui Fritz, vor fi tot 644 de posturi. Unii angajați ai PMT vor fi nevoiți să dea concurs pentru post, în cazul în care se schimbă mai mult de 50% din fișa postului.
„Ce e clar este că în următoarele 2 luni va fi un șantier mare în Primăria Timișoara, acest proces de transformare va dura câteva luni bune nu existe o chestie ce se face peste noapte, sunt fișe de post care trebuie schimbate, sunt concursuri interne și externe, abia aștept să ducem la îndeplinire acest proces de transformare”, a mai spus Dominic Fritz, care a recunoscut că nu a purtat discuții cu sindicatul au sindicatele primăriei.
Edilul-șef nu a știut să spună cine va conduce fiecare direcție dintre cele prezentate, menționând că mai întâi au fost gândite structurile, iar apoi vor fi analizați oamenii.
„La direcția tehnică va exista o nouă direcție de investiții și mentenanță, va fi un post vacant, tocmai pentru că s-au schimbat atribuțiile actualului director mai mult decât 50% cu această direcție de infrastructură verde. Ăsta este procesul care urmează acum, să ne uităm la fiecare persoană în parte. Abia după votul consiliului local putem să ne aplecăm asupra acestor cazuri individuale”, a conchis primarul Timișoarei.
Anexa organigramei o puteți găsi AICI.
editor Dan Oancia
Urmăriți conferință de presă a primarului Timișoarei, Dominic Fritz, în cadrul căreia prezintă noua organigramă a Primăriei Timișoara:
Posted by Primăria Municipiului Timișoara on Friday, June 11, 2021
Trimite articolul
XDa de muncit munceste cineva? Sau numai ne reorganizam? Daca muncesti ai un randament bun, hai sa zicem 60-70%. Printr-o reorganizare poti sa cresti randamentul cu 20-30%. Dar in momentul in care randamentul primariei e pe la 10%, ca abia vezi ceva miscandu-se nu organizarea e problema, ci munca, adica lipsa ei!
Si alea 100 de posturi, din care 12 inspectori de specialitate, inseamna 88 de prieteni, pile, membrii de partid, fara vechime si cunostiinte in domeniu. Adica exact metoda robu!
Ma asteptam sa zica ca a reusit sa racoleze profesionisti din diferite institutii care sa vina in primarie. De exemplu 3 de la isu, 3 de la anpc, 3 de la isc, 3 de la garda de mediu, 3 de la itm etc. Fiecare institutie are cateva varfuri de lancie care sunt foarte buni pe domeniul lor, stiu multe si ar prinde perfect la dezvoltarea orasului. Nu gleznute goale, tricicletisti de 30 de ani cu facultate la tibiscus!
In sfarsit..
Este oricum mult prea stufoasa,prea multi functionari care au atributii suprapuse,foarte multi sefi si sefuleti,si foarte mari salariile,practic a lasat acelasi numar de persoane dar a schimbat doar niste denumiri si i a permutat,zero economie de bani,zero si la alte capitole,mult prea multa birocratie,altceva astepta cetateanul de la acest friz.
-
Daca ai fii patron de firma ai stii ca nu datul afara e solutia. Nici un patron nu vrea sa dea afara. Toti vor sa mai angajeze, pentru ca aia inseamna extinderea activitatii.
Prostia asta romaneasca cu restructurari v-o dat-o ca praful in ochi pdl. Pentru ca prima data fac “restructurari”, dau afara pe cei fara pile si dupa cateva luni angajeaza pe altii din partid!
Si daca ai face restructurare pe bune si sa zicem ai da afara 100 de angajati din primarie cu 1500 euro salariu lunar net ai castiga sa zicem aprox 1.800.000 euro din salarii la un buget de peste 300 mil de euro pe an, adica cam a 200-a parte. Vax.
Si efectul ar fi ca s-ar face mai putine lucruri, angajatii ramasi ar fi mai incarcati si ar lucra mai cu scarba si mai prost!
Incet incet, mergem spre normal….
Go home
As vrea s-aud mai multe păreri ale experților din domeniul afministratiei, nu mereu tu sa te dai deșteptul orașului… Consultă organisme independente CREDIBILE, ca să ai mai mult Backup. In rest, GLUECK AUF!!
Cei care circotesc p’aici, habar n-aveți cit de greu e în administrație sa faci schimbări în profunzime, cu atitea interese de grup în jur deranjate. Ba chiar în structura directiilor! Mai ales cu handicapul de AUSLANDER, ce imediat atrage reacții șovine.
Omul Fritz e un mare inconștient ori curajos ccît casa, cind s-a aruncat în aventura asta ultracomplicata de a conduce un oras important de țară comunistă, cu oameni oportunisti plini de reflexe toxice.
Dacă tot s-a băgat în rahat, Măcar FII CURAJOS neamțule PÎN LA CAPĂT, NICIDECUM SOVAIELNiC. Fă înaintea oricărei decizii importante o scurtă consultare publică REALĂ (insa a EXPERȚILOR AUTENTICI, nu doar cu consilierii USR precum la ZOO), și BAGĂ MARE, ca Donald Trump.
Măcar s-apuci sa schimbi ceva consistent, pină te-or da jos dusmanii ori plebea comunistoida asmutiti de Robu&co (De ar fii sa se intimple asta… 😔)
Ideea este interesantă chiar dacă nu l am votat pe Fritz. Însă as vrea sa știu și eu care va fi manager ul pe zona Traian, Băile Neptun. Acolo sau făcut multe promisiuni ca se va reface toată zona și xa va avea altă fața. Nu am vazut niciun proiect propus și sper sa avem ședințe cu acest manager de zona.
-
Corect , este cea mai vaduvita zona Traian -Saguna -Printul Turcesc -Dorobanti , o zona mare in care nici un primar nu a facut nimic. Toti banii se concentreaza pe zona centrala, mall, Torontal ! De ani de zile platim impozite fara ca in aceasta zona sa se faca ceva pentru locuitori . Centura de Sud promisa o sa fie gata la calendele grecesti iar poluarea aerului si fonica la nivel maxim ! Despre curatenie nici nu mai vorbim , din an in pasti , au ramas casutele mizerabile de care se pare ca inca nu am scapat desi promisiuni sunt , ba chiar se scria ca au fost mutate ( nu , ele sunt tot in Traian ) .Care sunt proectele pentru zonele in care de ani de zile nu s-a facut nimic din banii contribuabililor?
-
Cine altul decât Faur Isaia.
Din cele 100 de posturi care vor fi scoase la concurs, 64 sunt pentru profesioniști aflați la început de drum, 52 pentru asistenți și debutanți și 12 pentru inspectori de specialitate.
serios?
GATAIA,JEBELUL,SE COMASEAZA TOATE LA PRIMARIA TIMISOARA TOATE SUB CONDUCEREA “MEDICULUI SEF SI PACIENT DE ONOARE FRITZ”???
Din categoria “hai sa ne facem ca muncim”. Ce va schimba asat ptr timisoreni?
Fritz e total pe langa. A ocupat functia doar ptr a-si mai adauga la CV un succes. Timisoara va balti cu asta cum a baltit si cu Robu.
Clujul, oras de aceasi dimensiuni si putere economica ca si Timisoara isi face metrou dar si spital regional atragand bani UE.
Prin alesii sai votati de votanti foarte destepti privesc la ce face Clujul.
-
Pai si Robu ti-a promis Metro acum multi ani si unde suntem cu el. Iti plac promisiunile de dragul promisiunilor? Cate promisiuni din seria “Primele 6 luni” a lui Robu au fost indeplinite?
E foarte bine ca apar managerii de cartier, e o promisiune din campanie ce pare ca va fi indeplinita.
Acum sa il comparam cu Boc sau Bolojan e cam devreme, totusi cei doi au 9 ani in functie, deci si-au facut echipa de mult timp.
Oricat l-ar injura unii (online sau in fata casei), lucrurile se misca. Rezultatele nu apar peste noapte, doar de asta se fac alegeri la fiecare 4 ani. Atunci tragem linie si vedem daca merita inca un mandat sau nu.
Concluzie nu pleaca nimeni si se mai angajeaza minim 150 de meritosi lipitori de afise USR . Acest pseudo partid promoveaza doar juniori fara mine ca atata au in partid . Cineva cu exerienta cu o inalta calificare intr-un anumit domeniu ajuns la o varsta matura nu este membru USR . Din pacate USR are aceias resursa umana ca si celelante partide doar ca se dau fete mari si sunt mari gargaragii .
-
Sunt oameni care au familii de intretinut, copii de crescut, s-au angajat aici crezand ca e o stabilitate cat de cat si au facut rate la banci tocmai din considerentul asta, au ocupat posturile prin concurs de ce sa ii dai afara ?! Codul Administrativ prevede un set de drepturi ale functionarului public …..daca nu sunt valabile aceste drepturi de ce mai investesc cu juramant functionari publici???? chestia asta cu datul afara prinde la omul de rand e un fel de stire pe care oamenii o apreciaza uite domle se face in sfarsit ceva. :)) , okam inteles ca schimbi oamenii din conducere incomozi aia care au fost numiti sau care au dat concurs singuri pe post dar acuma ce faceti si cu functionarii de rand aveti treaba ?
-
Fiindca nu mai este nevoie de serviciile lor. Daca sunt competenti isi vor gasi de lucru.
-
aproape 1 an sa prezinte 15 randuri pe o foaie
V-am zis eu ca o sa plângem amarnic după blândul de la Mocrea-Bocsig.
Bine ca a reusit… mai putin si isi termina mandatul si nu era organigrama refacuta. Si acum? Incepem sa vedem ceva prin oras? Sau mai bagam un somnic?
Direcția de….Direcția de….Direcția de…..E bine că aven direcții…multe direcții pline de incompetenți, birocrație și frecat menta pe bani publici .Jaf pe față .Reorganizarea probabil va dura vreo patru ani .Hai că merge și așa !
Du te acasă…. FRITZULE DU-TE ACASĂ…. DU-TE ACASĂ… MAI BINE DU – TE ACASĂ
Si, cam pe cand salarii egale pt. munca egala pe la societatile primariei, domnu’ fritz? Stim ca stiti despre ce vorbim, ca-s a le d-voastra 😉
Im poza asta, Fritz, arata exact ca un retardat. Iar asta nu-i corect, el, de fapt, este doar un mincinos incompetent.
Asa teapa nu ne-am mai luat de pe vremea Caritasului.
-
Da, de departe este cea mai mare teapa ptr Timisoreni!
Asadar nu da pe nimeni afara. Tot cu Borcsi defileaza la urbanism Fritz asta. Trebuie sa recunoastem ca ne-am luat o mare teapa cu incompetentul asta…
Doamne ajută că ați scăpat de madam Aurelian! Ce mai trebuie făcut este să scăpați primăria de paraziții cărora această distinsă “doamnă” le-a creat posturi de conducere prin diverse direcții! Exemple: la Asistență Socială, la Poliția Locală, la Starea Civilă și Evidența Persoanelor, la Biroul autorizări comerciale! Numai neamuri, “prieteni” buni și de încredere cu abilități manageriale zero barat! Unii nici măcar nu au susținut examenul de promovare în funcție conform prevederilor legale! A se vedea articolul din Renașterea Bănățeană “Doi timișoreni, candidați la funcții înalte, au picat testul sincerității de Ziua Îndrăgostiților” -15.02.2019! Ar fi minunat ca viceprimarii să vadă acest comentariu, în special dl Tabără!
L-am votat p Fritz dar recunosc ca a fost o mare greseala.
Este total pe linga.
Printre altele subalternii lui nici nu se mai sinchisesc sa raspunda la sesizar ,ce sa le mai si rezolve.
Primaria Timisoara este scapata de sub control,mai functioneaza la relanti in virtutea inertiei.