De la Timișoara a început, în urmă cu 30 de ani, Revoluția. Tot de la Timișoara poate începe o altă revoluție, a bunei guvernări în România. Pe 27 septembrie, putem să fim, din nou, primii, cum am mai fost. Un nou început se poate doar cu oameni curați și profesioniști și cu reguli noi.
Am lucrat 10 ani în administrația germană
M-am născut într-un sat din sudul Germaniei, aproape de locul unde izvorăște Dunărea, într-o familie cu 8 copii. Viața cu 7 frați și surori înseamnă empatie, negociere, sacrificii pentru binele comun. Adică politică, așa am învațat-o eu, în familie, la studii, în cariera de 10 ani în administrația germană, la cel mai înalt nivel. (https://www.dominicprimar.ro/autoportret)
Am ales o carieră în politică și administrație după prima călătorie în România. Era 2003, aveam 19 ani și am venit ca voluntar la o casă de copii din Freidorf. Mi-am dat seama că problema copiilor abandonați este eșecul nu doar unor familii, ci unui sistem întreg. Am realizat atunci că degeaba sunt legi bune, dacă nu există instituții funcționale să le și aplice și respecte. Am înțeles că nu poți să produci schimbări care să dureze în viața oamenilor, dacă sistemul e defect.
Cu aceste întrebări am mers să studiez politică și administrație în Franța, Germania și Marea Britanie. Am ajuns șef de cancelarie al fostului președinte al Germaniei, Horst Köhler. Am lucrat la planuri pentru instituții ale unor țări distruse de războaie, am asistat la negocieri de pace, am contribuit la elaborarea obiectivelor de dezvoltare durabilă al ONU. Dar am revenit mereu la Timișoara.
Am construit proiecte sociale și culturale în Timișoara
Deja în 2003, m-am îndrăgostit irecuperabil de Timișoara. M-am regăsit în spiritul ei european și multicultural. Iar Timișoara, la rândul ei, m-a primit ca pe un fiu. Poate pentru că veneam din familiara cultură germană, a rigorii și a seriozității.
Am construit în Timișoara proiecte sociale, premiate, care i-au ajutat pe cei mai puțin norocoși dintre noi. Am fondat o asociație care a adus oameni din toate mediile sociale, împreună, prin muzică. Cred în puterea oamenilor. Dar la fel ca și mulți timișoreni, m-am lovit mereu de același sistem politic și administrativ care ne fură încrederea că viitorul va fi mai bun. De aceea am decis să mă implic și la nivel politic. (https://www.dominicprimar.ro/timisoara_mea)
Schimbăm regulile pentru un nou început!
Vreau să începem aici, la Timișoara, o nouă revoluție, de data asta a bunei guvernări. Să fim, cum am mai fost, primii. Să avem ambiții mari. Nu putem să lăsăm limitele unei administrații mediocre și indiferente să devină limitele orașului nostru.
Nu va fi însă suficient să schimbăm oamenii, trebuie să schimbăm și regulile, așa cum Timișoara a mai facut-o, în urmă cu 30 de ani. Timișoara merită un nou început, cu reguli noi.
Seriozitate, nu circ.
Am lucrat timp de 10 ani în administrația din Germania, în instituții stabile și puternice, unde lucrurile sunt făcute cu seriozitate și regulile respectate. Asta ne lipsește. Avem în administrație practici de care ne este rușine: mișmașuri, șmenuri, nepotism. Din cauza lor, timișorenii serioși s-au retras și au lăsat terenul liber pentru un anumit tip de politician, care face spectacol, nu treabă. Mulți îmi spun că le e dor de rânduiala bănățeană și vin spre noi pentru că vor altceva. E momentul ca o nouă generație, a noastră, cu alte mentalități, să fie responsabilă pentru viitorul acestui oraș.
Viziune, nu lucru de mântuială.
Modelul meu este Carol Telbisz, ajuns primarul Timișoarei la 31 de ani. Timişoara, pe care o admirăm, o datorăm, în mare măsură, viziunii și perseverenței lui. Astăzi avem o administrație care este o frână pentru modernizare. Lucrurile sunt făcute de mântuială, planurile sunt făcute din burtă și bazate pe idei învechite. Vrem să facem din oraș, din nou, un laborator pentru ideile de mâine, cu o administrație modernă, digitală, transparentă, care pune în valoare istoria și creativitatea timișorenilor. (https://www.dominicprimar.ro/viziune)
Aproape de oameni, nu de interlopi.
Atunci când un copil abandonat se deschide în fața ta și tu ai șansa să afli care sunt nevoile lui cele mai profunde, dar și talentele lui, trebuie să-i cunoști limba. Așa am învățat și limba română, la perfecție. Ca angajat în Agenția Germană pentru Cooperare Internațională am învățat să construiesc organizații care să aibă în centru nevoile și potențialul oamenilor.
În ultimii ani, am vorbit cu mii de timișoreni, am fost pe sute de străzi, prin toate cartierele. Pe ei îi va servi Primăria Timișoara, nu clanuri interlope, firme de partid sau tineri purtători de servietă. – https://www.dominicprimar.ro/10angajamente
Citiți principiile noastre de moderare aici!