Cei de la Muzeul Național al Banatului spun că „se presupune că Domul Romano-Catolic din Piața Unirii a fost construit având drept bază planurile renumitului arhitect vienez Josef Emanuel Fischer von Erlach (1693-1742), fiul nu mai puțin renumitului, la acea vreme, Johan Bemhard Fischer von Erlach”.
Într-un document din secolul al XVIII-lea, „Wienerische Diarium”, se amintește de aşezarea pietrei de temelie în 6 august 1736, dar se menţionează și că proiectul a fost întocmit de H. Joh. Jacob Schelblauer – Consilier al oraşului Viena (Innere-Stadt-Rath in Wien).
Foto: Facebook / MNaB
„Cei mai bine cotați artiști ai epocii și-au adus aportul”
„În anul 1733, împăratul Carol al VI-lea mută sediul Episcopiei Diocezei Romano-Catolice de la Szeged la Timişoara. Așa s-a hotărât construirea unei catedrale, a unui palat episcopal şi a unor case pentru canonici. Construcția a fost încheiată abia în 1773. Cei mai bine cotați artiști ai epocii și-au adus aportul. Sculptorul vienez Johann Joseph Rossler (1700 – 1772) a creat cele două statui de mari dimensiuni, Sfântul Carol Boromeus şi Sfânta Theresia, cât şi perechea de heruvimi care domină ornamentaţia din partea centrală a altarului.
Tabloul altarului principal, Sfântul Gheorghe, călare, în lupta cu balaurul e opera renumitului director al Academiei Artelor Frumoase din Viena, Michelangelo Unterberger (1695 – 1758)”, spun cei de la Muzeul Național al Banatului.
Foto: Facebook / MNaB
Alte comori din Domului Catolic din Timișoara ar mai fi și lampadarul din argint, de la altarul principal (așa numita „Lumină veşnică”), monstranţa cea mare, aurită sau crucea de ceremonie a catedralei, de argint.
Orologiul de turn este opera ceasornicarului timişorean Joseph Martin Kidl. Prima orgă în stil baroc a construit-o meşterul vienez Paul Hanke, în anul 1757, ea fiind înlocuită la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Lucrările de consolidare și restaurare, aproape gata
„Trebuie să știți că în timpul luptelor cu turcii (1788 – 1790), Domul a servit ca depozit de sare. În timpul asediului, populația s-a ascuns în cripta în care sunt înmormântaţi episcopii, demnitarii şi multe personalităţi de vază ale Banatului.
Lucrările de consolidare și restaurare a Catedralei Romano-Catolice Sfântul Gheorghe din Piața Unirii sunt aproape gata. Sunt deja doi ani de când șantierul a fost demarat”, mai transmit cei de la MNaB.
Foto: Facebook / MNaB
Lucrările la Domul Catolic din Piața Unirii au început în prima parte a anului 2019. Așa cum a fost anunțat încă din iarna primului an de șantier, Domul va avea altă culoare. Galbenul va fi înlocuit de un alb care îi va scoate și mai mult în evidență elementele arhitecturale.
„Fiecare element mare sau mic a trebuit preluat, desprăfuit, curățat. Au trebuit consolidate straturile de grund și poleitură. Asta a însemnat o anume tehnică și un timp de acțiune, de uscare… lemnul e viu, lemnul lucrează. A stat aici 200 de ani cât a stat (…) deci s-au făcut consolidări, s-a revenit. S-au făcut consolidări, s-au făcut chituiri, s-au făcut decapări ale straturilor suprapuse. S-a ajuns la adevăr. Adevărul a însemnat că multe sculpturi au avut bustul la lemn sau niște grunduri care, dacă au stat bine, le-am păstrat, sau zone aurite, dar cu aurul foarte erodat. (…) A fost un lucru foarte dificil”, a declarat Dana Postolache, expert restaurator opere de artă pe 14 februarie 2021.
Valoarea proiectului este de aproximativ 28 de milioane de lei, echivalentul a 4,4 milioane de euro. Majoritatea banilor vin de la UE, prin POR 2014-2020, Prioritatea 5.1. Constructim are partea de construcție, iar SC Danart Import Export SRL cu Danart Restaurări și Cerecs Art SRL se ocupă de lucrările artistice.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XA ținut Pta Unirii în praf și miros de moloz mult peste autorizația de construcție, DIN LIPSĂ DE MUNCITORI. Asa fac firmele astea de securiști. Iau pe pile contracte fără număr deși NU AU suficienți muncitori, apoi cer aminari de termene ÎN DAUNA CETĂȚENILOR ORAȘULUI. Peste un an de zile NU s-a lucrat deloc era doar paznicu. NICIO instituție nu ia masuri. Inspectoratul în Conatructii=ZERO BARAT
Din păcate catolicismul este acum în slujba Satanei cu dualitatea lui spurcata. de când conciliu Vatican 2 a infiltrat Sfânta Biserică avem roadele dualitatii: 2 papi căci sunt 2 de facto, primul papă iezuit adică ovreu care a dat episcopi afară pentru că aceștia au refuzat vaccinarea cu un ser pentru producerea căruia s-au folosit embrioni umani, un papă care săruta mâna Stăpânilor evrei, unul care vrea să schimbe rugăciune Tatăl Nostru și mai ales unul care își atribuie titulatura divină de Tată Sfânt care este rezervată exclusiv Lui Dumnezeu – Holy Father.
Frații catolici trebuie să lepede ascultarea de acest papă și să revină la ascultarea de Hristos care e preot în veci, amin.
Deci până la eliberare domul catolic e peșteră de tâlhari.