Puteți descoperi Catedralei Sfântul Gheorghe (sau Domul Romano-Catolic) din Timișoara într-un format tridimensional, din hârtie. Macheta a fost creată în cadrul unui proiect de promovare a regiunii al celor de la Timișoara la cutie, împreună cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest. Obiectivele de patrimoniu din cele patru județe au luat naștere din mâinile lui Dan Ungureanu Illustration.
Domul Romano-Catolic este cea mai reprezentativă clădire realizată în stil baroc din Timișoara. Acesta este cunoscut și sub numele de Catedrala Sfântu Gheorghe, în interiorul ei putând fi admirată o lucrare a pictorului Michelangelo Unterberger, „Sfântul Gheorghe călare, luptând cu balaurul”, datând din anul 1754.
foto: Timișoara la cutie
Construcția a fost realizată după planurile arhitectului Josef Emanuel Fischer von Erlach. Lucrările au durat peste două decenii, fiind finalizate în anul 1774. În anul 1756, Domul a fost ridicat la rangul de primă biserică a Timişoarei, prin decretul împărătesei Maria Tereza.
În fiecare duminică și sărbătoare importantă, Sfânta Liturghie se celebrează în 3 limbi: română, maghiară și germană. Sfintele Liturghii Pontificale, celebrate de episcop, conțin și părți în limbile: latină, bulgară, croată, cehă și slovacă.
Timișoara la cutie oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia. Creat împreună cu Dan Ungureanu, unul din cei mai îndrăgiți ilustratori de cărți de copii din România, proiectul a fost gândit până la cele mai mici detalii, cu implicarea partenerilor de la Heritage of Timișoara, precum și a unor arhitecți, ghizi turistici și istorici. Astfel, a rezultat cutia dedicată cartierului Cetate, iar la aniversarea de un an, a apărut și Fabricul.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XNu mai bine terminati voi de renovat acel dom? Ca de cand sunt mic se lucreaza la fatada aia.
-
Cum altfel sa sifoneze barbosii fondurile? E deja la a 2-a renovare in ultimii 10 ani cred, e o practica cunoscuta
-
In 2020 au inceput lucrarile de restaurare. Cam toate restaurarile de cladiri monumentale au durat 2-3 ani, cu exceptia Palatului Baroc si a Muzeului Banatului, ambele apartinand de CJT.