Atunci când te duci să donezi sânge primești o zi liberă de la locul de muncă, reducere pe transportul în comun (timp de o lună), analizele gratuite și… bonuri de masă, în valoare de aproximativ 63 de lei. Conform prevederilor europene, România trebuie să elimine orice răsplată pentru donarea de sânge până în 2020. Practic, reprezentanții statului trebuie să elimine bonurile de masă pe care le oferă la donare…
Unii donatori vin însă pentru aceste bonuri. Oricine a călcat într-un centru de transfuzie poate vedea oameni care nu prea au ce mânca, dar cu bonurile „au rezolvat” masa pe o săptămână. Mai sunt și o altă categorie, cei care vin să doneze atunci când un apropiat a avut un accident și are nevoie de sânge. Cea de-a treia categorie sunt cei care vin să doneze benevol, iar bonurile le donează pentru o cauză – o categorie care ar trebui să se dezvolte pe zi ce trece. Cei care „donează sânge, preiau bonuri. Donează bonuri, preiau zâmbete” sunt sceptici în privința asta…
„Vom trimite o scrisoare deschisă către Comisia Europeană privind realitatea din județul Timiș în ceea ce privește donatorii de sânge, al căror număr este critic în momentul de față. Majoritatea oamenilor nu vin benevol pentru a dona sânge, ci pentru a beneficia de bonurile de masă care sunt date în urma acestui gest. Spun acest lucru din experiența noastră, cei care desfășurăm campanii de acest fel de doi ani, prin intermediul grupului de prieteni «Donăm sânge, preluăm bonuri, Donăm bonuri, preluăm zâmbete». Dacă se vor scoate bonurile, situația va fi sub zero. Cei care vor avea de pierdut vor fi oamenii de rând care, suferind un accident nu vor avea de unde să primească sânge, nu au să mai fie nici rezervele”, a spus Marius Dașcău, inițiator al grupului de prieteni „Donăm sânge, preluăm bonuri. Donăm bonuri, preluăm zâmbete”.
Acest grup strânge oameni pentru o cauză, merg toți și donează sânge, apoi donează bonurile. Cu aceste bonuri cumpără alimente, merg la copii, la spital, le duc ce au nevoie. Au fost și deghizați în supereroi la copiii din spital, de 1 iunie.
„Structura donatorilor în centrul de transfuzii Timișoara s-a modificat. Vom avea o reducere a numărului de donatori, dar eu zic că ne vom adapta la ceea ce vine și vom salva în continuare vieți”, a declarat marți, 16 iulie, doctorul Rodica Lighezan pentru TION.
În perioada iulie -august, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara vin 50-60 de donatori. Aproximativ 2 la sută dintre români donează sânge, iar în Franța, procentul de donatori ajunge la 52 la sută.
Puteți dona sânge de luni până vineri, de la 8 la 13, la Centrul de Transfuzie Sanguină, de pe strada Martir Marius Ciopec, nr. 1, lângă Spitalul Județean Timișoara.
Oricine poate dona sânge, dacă îndeplinește următoarele condiții:
– vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani
– greutate peste 50 de kg
– puls regulat, 60-100 bătăi pe minut
– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale
– pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării
– să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
– donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!