La 60 de km de Timișoara și la o distanță mică de granița cu Serbia, se află comuna Giera, din județul Timiș. Prin proiectul Ambulanța pentru Monumente – Banat, se va interveni la depozitul de cereale din Giera între 12-24 iulie pentru a consolida porticul de acces în clădire, zona cea mai afectată din punct de vedere structural al edificiului.
„Deoarece dorim să acționăm cât mai corect și cu cât mai mult respect față de monumentele noastre care ne sunt atât de dragi, ne-am propus să readucem porticul de acces al clădirii la starea sa inițială și să o acoperim cu materialul original (azbociment), apelând la varianta contemporană a materialului, care nu este periculoasă sau toxică (eternit)”, spun reprezentanții „Ambulanței pentru Monumente – Banat”.
Fondurile nu sunt suficiente. Astfel, cei de la Prin Banat au lansat o campanie de fundraising, unde puteți dona orice sumă sau puteți achiziționa unul dintre pachetele disponibile:
- pachetul spicului de grâu – vei primi o carte poștală cu ilustrația depozitului de cereale,
- pachetul măcinarului – vei primi un print A3 cu ilustrația depozitului și o carte poștală,
- pachetul morarului – vei primi un print A3 înrămat cu ilustrația depozitului și o carte poștală,
- pachetul grânarului – vei primi un print A3 înrămat cu depozitul de cereale, un tricou cu „Ambulanța pentru monumente Banat” și o carte poștală.
Ilustrațiile sunt realizate de Dushky (Andreea Muntean). Puteți dona AICI.
„Fondurile obținute prin această campanie vor fi folosite pentru a achiziționa materialele necesare intervenției: materiale necesare pentru structura de rezistență, materiale de învelitoare, materiale pentru completarea zidăriei degradare”, mai spun organizatorii.
Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul „Ambulanța pentru Monumente” este implementat începând cu anul 2021, în județele Timiș și Caraș-Severin, de Asociația Prin Banat.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XDoneaza pentru apartamentul meu, vreau sa-l renovez…
-
Romanul tot carcotas… nu te-a obligat nimeni. Cine vrea da, cine nu, nu. Bine ca dai la reteaua de cersetori profesionisti de la coltul strazii, ba chiar intinzi aia 10 lei ca sa te vada lumea (sau Domnu’). Sictir!
Daramati-l, nu mai cersiti bani pt prostii!
Mai bine donati copilasilor care chiar au nevoie de bani pentru operatii, tratamente! De ce as salva o cladire in detrimentul altor vieti? Nu vi se pare logic? La fel cu stationul din Timisoara: CONSTRUITI UN SPITAL MODERN si oferiti servicii de calitate!
Consolidare ca sa … ce?
Ar fi interesant sa oferiti mai multe detalii despre proiect.
Ce urmareste reabilitarea, daca va fi folosita cladirea dupa reabilitare, in ce scopuri, va fi introdusa in circuitul turistic, etc.
Asa cum este scris articolul, ofera foarte putine informatii despre viitorul acestei cladiri.
-
Arthur: Corect. Apropos, s-a reglementat statutul juridic al cladirii-monument? Urmasii familiei Gyertyanffy nu au nimic de zis in aceasta cauza? Frumos scopul de a renova/salva cladirea, dar merita doar daca va sta in slujba comunitatii/centru cultural, sediu pentru scoala gradinita, tabara pentru copiii sau de creatie, azil pentru batrani, etc./
Donam pentru depozitul de cereale din Giera de unde acum 2 ani se fura ca in codru…..