Campania “Dopuri… pentru o cauză” constă în colectarea de capace de plastic (capace de la pet-uri de 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5 litri, capace de la cutii de lapte, suc natural, etc.). Pe banii primiți pe aceste dopuri de la centrul de colectare a fost cumpărat un scaun cu rotile. Scopul campaniei constă în ajutarea unei persoane și nu este restricționat doar la cei care au nevoie de un scaun cu rotile, poate fi vorba și despre alte dispozitive medicale.
„Campania <Dopuri… pentru o cauză!!!> este o campanie socială și de mediu, care încercă să unească două ramuri importante pentru o societate: ramura socială, adică printr-un gest mic poți să iți ajuți aproapele și în al doilea rând ramura ecologică, adică prin colectarea și reciclarea dopurilor de plastic protejăm mediul înconjurător”, spune Octavian Stana, inițiator și coordonator al campaniei.
Din pricina faptului că această campanie nu are perioadă limitată de desfășurare, ea a fost împărțită pe ″episoade″, fiecare episod reprezentând un caz care se va rezolva.
Din 2012 și până în prezent campania a derulat un număr de trei episoade. Primul episod s-a desfășurat pe o perioadă de un an și jumătate, în care s-au strâns dopuri pentru Raluca, fata de 19 ani care în 31 decembrie 2013 a primit scaunul de care avea nevoie. Episodul 2 al campaniei a început în ianuarie 2014. Persoana care urma să fie ajutată era Anamaria, din Timişoara şi avea 17 ani. Ea suferea de mai multe afecţiuni, printre care hidrocefalie, tetrapareză. Din pricina afecțíunilor multiple pe care Anamaria le avea, scaunul de care ar fi avut nevoie ar fi costat 3200 euro. Acest episod a avut un final nefericit deoarece Anamaria s-a stins din viaţă în urma unui stop cardiorespirator.
„Având o sumă de bani deja strânsă, episodul 3 a avut o durată mai scurtă, şi anume noiembrie 2015 până în 22 februarie 2016. Campania doreşte să îl ajute pe domnul Nicolae Tosoiu, soţ, tată şi bunic, care de 2 ani nu a mai ieşit din casă. Acum aproape 2 ani au început problemele, când a simţit că nu mai are putere în picioare. După numeroase vizite la medici, aceştia nu i-au găsit un diagnostic exact, dar până la urmă au concluzionat că ar putea fi paraplegie, boală de neuromotor periferic. Episodul a fost finalizat cu succes, prin achiziţionarea unui scaun cu rotile pentru domnul Tosoiu”, spune inițiatorul campaniei.
Campania doreşte să ajute cât mai multă lume şi astfel s-a extins, chiar şi la nivel naţional. În Timişoara sunt un număr de 6 puncte de colectare (unul este în Calea Lipovei, pe strada Martir Constantin Zăbulică, altul este la Iulius Mall, se colectează dopuri și la Poșta Mare, la Facultatea de Electrotehnică de pe Mihai Viteazu colț cu Pârvan, la Salonul Amira de pe strada Cluj și în spate la Billa, de lângă Spitalul Județean, la Salonul Palo) plus unul în comuna Giroc şi unul în localitatea Moșnița Nouă (la Asociația Pro Moșnița, pe strada principală). Mai mult decât atât, se primesc dopuri şi din oraşele Constanţa, Craiova, Buziaş, Bucureşti, Oradea, Cluj şi altele.
„Pe viitor ne propunem să dezvoltăm campania în ceea ce priveşte modul de colectare şi de a găsi o modalitate mai eficientă de a aduce dopurile din ţară”, spune Octavian Stana.
Fiecare dop contează … fiecare om contează… Urmează episodul 4…
Citiți principiile noastre de moderare aici!