Consiliul Local Timişoara a adoptat recent o hotărâre privind stabilirea modalităţii de gestiune a serviciilor de administrare şi întreţinere a spaţiilor verzi, a parcurilor şi a scuarurilor, a locurilor de joacă şi a canisitelor, precum şi a celor privind efectuarea de tăieri de corecţie la arbori, de elagare şi defrişare, respectiv refacerea spaţiilor verzi în urma intervenţiilor edilitar-gospodăreşti.
S-a decis ca gestiunea acestor servicii să fie atribuită direct către societatea Horticultura, care are ca acţionar unic Consiliul Local Timişoara, începând cu data încetării acordurilor-cadru încheiate de primărie cu diferite firme pentru aceste servicii, şi până la semnarea unor noi contracte, conform modalităţii de gestiune pentru care se va opta pe viitor. Unele dintre contracte au expirat recent, altele urmează să se încheie în toamnă. Horticultura va administra temporar toate spaţiile verzi din oraşul Timişoara. Societatea ar urma să preia serviciile la aceleaşi tarife pe care le-au avut operatorii privaţi pe această perioadă.
Autorităţile au stabilit ca între timp să contracteze o firmă de consultanţă independentă care să facă un studiu de oportunitate pentru a ajuta consiliul local să stabilească pe viitor forma sau modalitatea de gestiune a tuturor activităţilor care se referă la spaţiile verzi.
Primarul Nicolae Robu spune că trebuie să se hotărască dacă să se liciteze lucrările şi să se încheie contracte cu diverse firme, la fel cum au decurs lucrurile şi până acum, sau să se facă o delegare de gestiune către societatea primăriei, afirmând că legea permite delegarea unor asemenea servicii către operatorii publici.
Edilul-şef susţine că lucrurile n-au funcţionat bine până acum din acest punct de vedere şi că asta au constatat şi reprezentanţii Curţii de Conturi în urma controalelor făcute.
„Aici Curtea de Conturi chiar a avut dreptate (…) În primărie dintotdeauna s-a greșit în privința spațiilor verzi, a întreținerii drumurilor și așa mai departe, pentru că înainte de a se decide că aceste servicii se fac cu firme contractate prin licitație publică, ar fi fost nevoie să se ia o decizie în consiliul local, între două alternative: aceasta, ca serviciile respective să fie prestate cu societăţi comerciale, cu operatori contractați prin licitație deschisă, sau să fie efectuate prin delegare de administrare către operatori proprii. La spații verzi și la drumuri, trotuare, parcări, primăria are operatori proprii, cu regim juridic de societate comercială. Legea permite delegarea acestor servicii către acești operatori. Lucrul acesta nu l-a știut nimeni, se pare, în primărie, până când nu a apărut această constatare a Curții de Conturi”, a explicat Robu.
Primarul spune că el ar prefera ca de administrarea spaţiilor verzi să se ocupe Horticultura, iar de tot ceea ce înseamnă lucrări de întreţinere la drumuri, societatea Drumuri Municipale, chiar dacă s-a declarat nemulţumit în repetate rânduri de modul în care lucrează SDM.
„Noi ne-am conformat solicitării Curţii de Conturi, de a ne pregăti să luăm decizia. Ce înseamnă asta? Înseamnă a plăti un studio tehnico-economic și apoi, pe baza acelui studiu, consiliul local va da un vot: ce vom face de acum înainte – vom continua să licităm lucrările de întreținere a spațiilor verzi, a locurilor de joacă etc. către diverși operatori, prin licitații la care poate participa inclusiv operatorul primăriei, Horticultura, sau mergem pe un cu totul alt mod de abordare a lucrurilor decât cel practicat până acum, pe delegare a administrării către operatorul primăriei. Opțiunea mea personală ar fi pentru delegarea administrării către Horticultura, iar la drumuri ar fi către SDM. Însă asta este o opţiune personală, consiliul local va trebui să voteze (…) Legea nu prevede o anumită sumă până la care se poate face această delegare de servicii”, susţine Robu. Edilul spune că operatorii primăriei ar avea apoi dreptul şi să subcontracteze lucrările.
Oricum, primarul s-a declarat foarte mulţumit de modul în care administrează societatea Horticultura spaţiile verzi din zona centrală a oraşului.
„Sunt foarte mulțumit de Horticultura. E adevărat că a câștigat licitația cu prețuri mai mari decât operatorii privați de pe alte sectoare, dar trebuie să avem în vedere că în sectorul zero, zona centrală, munca este mult mai delicată și necesită mult mai multă manoperă”, a concluzionat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!