Agenții locali susțin că au oprit timișoreni care se deplasează cu mijloace alternative, însă nu i-au amendat, ci doar le-au transmis că nu mai au voie să se plimbe cu role, trotinete, skateboarduri și alte mijloace de deplasare alternative pe străzile pietonale din centrul orașului. Asta nu înseamnă însă că nu se vor pune să îi sancționeze în perioada următoare.
Reporterii tion.ro au vrut să afle cum au fost trași la răspundere cei care au fost interziși în vara aceasta în centrul Timișoarei. În 18 august am trimis o solicitare către Poliția Locală Timișoara, încercând să aflăm câte amenzi au fost aplicate conform HCL 371/2007 modificată, care interzice deplasările cu bicicletele și cu alte mijloace alternative de deplasare în zona de promenadă a Timișoarei. Oamenii legii ne-au răspuns abia în 31 august, asigurându-ne că nu au dat sancțiuni. De la începutul anului și până la amenajarea traseelor speciale de pe Mărășești au fost amendați însă 34 de bicicliști, doar pe pietonala Mărășești.
„Nu au fost aplicate avertismente sau amenzi, întrucât nu au fost constatate contravenții privind plimbările cu trotinete, role, skateboarduri, hoverboarduri etc., conform prevederilor HCL 371/2007, cu modificările și completările ulterioare. De la începutul anului și până la data amenajării pistelor pentru biciclete/role pe strada Mărășești au fost aplicate un număr de 39 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 29.580 de lei, din care cinci au fost avertismente”, au transmis, pentru tion.ro, reprezentanții Poliției Locale.
Întrebați dacă au fost trași la răspundere și pietonii care s-au deplasat pe traseele special amenajate pentru plimbările cu mijloacele de deplasare alternative, oamenii legii ne-au răspuns că „au fost luate gradual măsuri de avertizare verbală a persoanelor care au circulat pe strada Mărășești și nu au respectat prevederile legale”.
Vă reamintim, în 4 iulie, Consiliul Local Timișoara a interzis deplasările cu mijloace de transport alternative în zona de promenadă a orașului. Tot atunci a fost și definită această zonă de promenadă: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Piața Unirii, strada Alba Iulia, strada Vasile Alecsandri, strada Mărășești, strada Eugeniu de Savoya, strada Ghe. Lazăr (tronsonul cuprins între strada Emanuil Ungureanu și Piața Unirii), strada Florimund Mercy, strada Enrico Caruso, strada G-ral Praporgescu.
Amenzile pentru cei care încalcă HCL 371/2007 modificată sunt cuprinse între 200 și 800 de lei și se aplică în funcție de vârstă: între 200 și 400 de lei dacă persoana care folosește mijlocul de locomoție interzis are vârsta între 14 și 18 și între 400 și 800 de lei dacă persoana care folosește mijlocul de locomoție interzis are peste 18 ani. Persoanele până la 14 ani nu vor fi sancționate.
Sancțiunile pentru bicicliștii care îndrăznesc să pedaleze prin zonele pietonale sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei, conform OUG 192/2002, iar cele pentru șoferii care intră cu mașinile în zonele interzise sunt între 290 și 435 de lei și 2 puncte penalizare la permis.
[related-post post_id=”1860488″]
[related-post post_id=”1865014″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!