Marți, în 30 octombrie, de la ora 18.00, va avea loc un vernisaj la Galeria Pygmalion, în cadrul expozițiilor #MadXinRomania, a proiectul RĂCNET 2.0, al celor de la Graphic Front – afiș sociopolitic, iar Agenția Creionetica vine cu proiectul A4Activism – O istorie a afișului activist și a organizațiilor societății civile.
„Expozițiile vor prezenta o serie de afișe activiste și sociopolitice, reflectând relația dintre problemele lumii înconjurătoare, conștiința socială și manifestările artistice ce militează pentru schimbare”, ne spun organizatorii.
În cadrul evenimentului va avea loc și o dezbatere filosofică, „Fără nostalgii, dar cu optimism. De la intelectuali și Rezistența prin Cultură, la hipsteri și protestele #rezist”, cu Alex Condrache, care este prozator cu studii în filosofie și jurnalism, doctorand în Canada.
Fondatorul campaniei „Corupția Ucide”, Florin Bădiță, vine la Timișoara să vorbească, miercuri, 31 octombrie, de la ora 18.00, la Casa Artelor despre responsabilitatea civică și despre nevoia clară de schimbare. După dezbatere, publicul este invitat la proiecția filmului „Everyday Rebellion”, un documentar care arată cum formele de protest non-violente și nesupunerea civilă pot schimba lumea.
Cei interesați sunt așteptați tot la Casa Artelor, joi, 1 noiembrie, începând cu ora 18.00, la o discuție despre realitățile sociale și politice din România, despre acțiunile colective și de protest, avându-i ca invitați pe Ruxandra Gubernaț, jurnalist, cercetător și documentarist, alături de Henry Rammelt, doctorand în Științe Politice. Iar de la ora 20.00, va avea loc proiecția filmului documentar „Portavoce”, care urmărește emergența unor tipuri alternative de interacțiune culturală în România, care au contribuit în timp la dezvoltarea unui nou tip de societate civilă.
„Finalul de săptămână aduce cu el o discuție despre protestele politice din România, cu Mădălina Roşca şi Paul Arne Wagner, realizatori de film documentar, și alte două întâlniri cu discuții despre feminism și curatoriat alături e Olivia Nițiș, iar Ileana Pintilie va povesti despre raportul public-privat și sfera publică secundară în România în perioada comunistă. Colateral cu evenimentele din proiectul MAD(e) in Romania, va începe festivalul de teatru DOM 100, iar vineri, în 2 noiembrie Asociația Culturală Contrasens aduce la Timișoara «Ne Știm de 100 de Ani», producție teatrală în regia lui Ștefan Iordănescu, pe un text de Vlad Tăușance, având în distribuție actori din patru teatre și patru regiuni istorice, gândită să re-conecteze publicul cu istoria sa națională”, ne mai transmit organizatorii.
Participarea la toate evenimentele Mad(e) in Romania este gratuită.
Programul complet al activităților din cadrul Mad(e) in Romania este disponibil pe site și pe pagina de Facebook.
Asociația Culturală Contrasens este o organizație înființată în Timișoara, în mai 2015, care promovează arta și cultura ca fiind un spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor pe care își propune să-i familiarizeze cu actul artistic şi cu actul creativ românesc contemporan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!