Suspiciunile de la Direcția Sanitar Veterinară și de Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș cu privire la pesta porcină africană de la exploatația comercială din Cenei și de la exploatație nonprofesională din Opătița au fost confirmate joi, 18 mai. În cazul primului, analizele au fost făcute la București, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Pentru celălalt, probele au fost examinate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș,
Vineri, instituțiile cu responsabilități în domeniu din județ s-au întâlnit într-o ședință de Comitet Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Timiș pentru a luat toate măsurile care se impun în acest caz. Adică, printre altele, sacrificarea celor aproape 18.000 de animale din ferma Smithfield și declararea zonelor de protecție și de supraveghere.
„După efectuare examenelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, rezultate fiind pozitive, a fot declarat focarul de Pestă Porcină Africană. După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată ședința cu toți membrii CLCB, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârilor de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/ îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația comercială SC SMITHFIELD ROMÂNIA SRL- Ferma Cenei, județul Timiș”, transmite Alin Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiș.
Zonele de protecție și de supraveghere
În cazul focarului de la Cenei, CLCB Timiș a stabilit cele două zone astfel:
- Zona de protecție, pe o rază de 3 kilometri în jurul focarului, cu următoarele localități – Cenei și Bobda;
- Zona de supraveghere, pe o rază de zece kilometri, cu următorele localități: Beregsăul Mare, Beregsăul Mic, Cărpiniș, Uivar, Sânmartinul Maghiar, Răuți, Diniaș, Sânmihaiul German și Pustiniș.
În legătură cu celălalt focar, cel din Opătița, cele două zone sunt:
- Zona de protecție (0-3 km) cu următoarea localitatea: Opătița;
- Zona de supraveghere (3-10 km) în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Deta, Banloc, Soca, Ofsenița, Voiteg, Folea, Birda, Berecuța, Mănăstire, Sângeorge, Rovinița Mare, Rovinița Mică, Breștea și Denta.
Măsuri speciale vor fi impuse și la cele trei ferme ale Smithfield din Checea, dar și cele din Voiteni, Birda, și Gătaia Nouă.
„În cazul acestei confirmării DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun în conformitate actelor normative în vigoare, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană. Precizăm că pesta porcină africană nu infectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină”, țin să mai precizeze reprezentanții DSVSA Timiș.
Trimite articolul
XDEMiSIA Directorului de la DSVSA
Nu ar fi nici o pierdere pentru ca si asa nu prea trece pe la sediu
Hai cu vaccinu ala din proiectu vacdiva, doara n-or fi porcii mai pretentiosi ca oamenii, mai asteptam pana in 2024? pentru ce? hai ca-l tot frecati de 3 ani(!), deci e bun, sigur si eficient! sau?
ps: 🐞🐜🐛
#🤪
Atacarea lantului trofic – la asta asistam. Daca nu credeti macar ganditi: pesta porcina, vaca nebuna, gripa aviara, pesta ovina – aparent numai greierele si gandacii ne mai raman, nu?
Trezirea de urgenta si sa luam masuri altfel suntem amenintati cu infometarea controlata.