Potrivit primarului Nicolae Robu, cele două opere de artă au apărut în urma dorinței arhitectului Șerban Sturdza, care a întocmit proiectul pentru reabilitarea centrului istoric. Specialistul a vrut „să transforme” Piața Țarcului într-un fel de oază, banca albastră reprezentând un luciu de apă, iar verdeața zona verde.
„Ce este în Piața Țarcului este viziunea arhitecților asupra a ceea ce trebuie să fie acolo. Arhitectul Șerban Sturdza a considerat că banca existentă anterior nu s-a potrivit și a insistat să se facă așa cum vedem că este făcut. A fost solicitarea expresă a arhitectului Sturdza. Dânsul are anumite explicații, că acolo partea albastră reprezintă o apă, iar partea verde reprezintă verdeață, de aceea vedeți și o oaie în zonă, dar și un fluture. Este un copac cu un luciu de apă în jur… Sunt opțiunile specialiștilor. Mie mi-a plăcut mai mult cum arăta înainte”, a explicat, pentru tion.ro, primarul Nicolae Robu.
Edilul-șef susține că cele două opere de artă reprezintă viziunea arhitectului pentru amenajarea Pieței Țarcului. Primarul nu poate să spună dacă îi plac cele două lucrări, dar susține că nu s-a plătit nimic în plus pentru ele, fiind o donație din partea arhitectului.
„Am pus aceste două lucrări în Piața Țarcului, pentru că aceasta este viziunea arhitectului Șerban Sturdza, că este foarte potrivit să existe acolo oaia și fluturele respectiv. Nu pot să mă pronunț eu pe o creație artistică, îi las să facă acest lucru pe cei competenți în domeniu. Cele două obiecte sunt făcute donație de arhitectul Sturdza, nu s-a plătit nimic suplimentar pentru ele”, ne-a mai spus Nicolae Robu.
Vă reamintim, în centrul istoric mai avem șase statui: „Marea piramidă” și „Coajă de om”, de Mircea Roman; „Supermam” și „Eva” de Virgil Scripcariu;
„Ansamblu de coloane”, autor Ion Nicodim; „De-a telefonul”, autor Bogdan Rață și „Totem”, de Mircea Roman, dar aceasta din urmă nu a fost încă amplasată în fața Palatului Baroc din Piața Unirii. Operele de artă din centrul Timișoarei au costat primăria 523.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 146.000 de euro, cu tot cu TVA.
Proiectul reabilitarea centrului istoric a însemnat transformarea a zece străzi în alei pietonale: Sergent Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu și Enrico Carusso, precum și modernizarea piețelor Sf. Gheorghe, Libertății, Unirii și Țarcului. Valoarea totală a proiectului de reabilitare a centrului istoric a fost de 65,5 milioane de lei, din care 42 de milioane de la Uniunea Europeană.
Articole pe aceeași temă:
Sondaj! Va place cum a iesit centrul istoric renovat? Robu: Sunt foarte mandru de tot
Citiți principiile noastre de moderare aici!