Administraţia românească în judeţul Timiş a fost instaurată în data de 28 iulie 1919, după plecarea armatei de ocupaţie şi înainte de intrarea armatei române.
Practic, în 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma a fost instalat în funcţia de prefect, preluând administrația în numele statului român în judeţul Timiş, Timișoara şi în zona din fostul comitat Torontal, care a revenit României prin hotărârile Conferinţei de Pace de la Paris.
Joi, în cadrul unei adunări festive, la Palatul Administrativ a fost sărbătorită Ziua Județului Timiș în prezența a zeci de persoane. Cu acest prilej, președintele Alin Nica a înmânate două titluri de Cetățean de Onoare. Primul i-a fost decernat medicului Constantin Lupu, căruia îi datorăm concertele din Peștera Românești.
Doctorul Constantin Lupu, în vârstă de 86 de ani, este o personalitate a vieții medicale, specializările sale fiind neurologia și psihiatria copilului și adolescentului. Este arădean, dar s-a mutat la Timișoara în anul 1953, când s-a înscris la Facultatea de Medicină Generală. A fost apoi medic la Săvârșin, Petriș și Teremia Mare, unde, în 30 august 1962, a inaugurat Aeroportul Aviasan Teremia, pentru urgențe medicale. În 1962 a obținut, prin concurs, postul de rezident într-o specialitate nouă, dedicată cunoașterii, studiului și tratamentelor bolilor neuropsihice. În august 1965, împreună cu dr. P. Arcan și dr. Eliza Ionescu, a pus bazele Centrului Clinic de Neuropsihiatrie Infantilă din Timișoara. În 1994 a devenit doctor în medicină la UMF Carol Davila București, cu teza „Repercusiuni psihosociale la populația din zona de cutremure repetate Banloc-Voiteni 1991“.
Pe lângă activitatea medicală, s-a ocupat și de pasiunea pentru sport, natură și muzică clasică. În 1975 a înființat Clubul Speotimiș, alături de care a desfășurat activități de explorare și cartare a peșterilor din Banat și din țară.
Evenimentul care a devenit tradiție este concertul pe care l-a conceput și inaugurat în 11 octombrie 1984, în Peștera Românești, din Munții Poiana Ruscă. La cele peste 30 de ediții de până acum au participat orchestre și soliști din 29 de țări.
La cei 86 de ani ai săi, doctorul Constantin Lupu consultă în continuare copii, adolescenți și familiile lor, publică articole de specialitate, scrie cărți despre istoria copiilor și a copilăriei, participă la sporturi de munte și la concertele din Peștera Românești.
Al doilea titlu de Cetățean de Onoare al Județului Timiș i-a fost decernat academicianului Ioan Păun Otiman. Din anul 2017, acesta este și Cetățean de Onoare al Timișoarei.
Fost președinte al Academiei Române Filiala Timișoara, Ioan Păun Otiman, în vârstă de 80 de ani, este un cărturar bănățean, care descinde, ca formație și mentalitate, din tradițiile intelectuale ale Banatului, având în permanență atenția îndreptată către problemele societății românești de azi. Ion Păun Otiman s-a născut în județul Caraș-Severin și a fost inginer agronom, economist, politician, membru titular al Academiei Române, fost secretar general și fost președinte al Filialei Timișoara a Academiei Române.
Otiman a absolvit Facultatea de Agronomie din Timișoara în 1965 și Facultatea de Științe Economice din Timișoara în 1971, iar în 1974 a obținut doctoratul la Facultatea de Economie Agrară București, specialitatea management.
Între anii 1968-1990 a ocupat diverse posturi didactice în cadrul Facultății de Management de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, precum și în cadrul Universității de Vest din Timișoara.
În perioada 1990-2004 a fost rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. În acea perioadă a înființat în universitate, pentru prima dată în România, domenii noi, precum ingineria genetică, ingineria mediului agricol, tehnologia produselor agroalimentare, extracte și aditivi alimentari, controlul calității produselor alimentare, peisagistică, managementul dezvoltării rurale etc. Datorită acestei concepții de dezvoltare academică, USAMVB Timișoara a devenit în România liderul de necontestat al reformei învățământului agroalimentar.
Trimite articolul
XDar Bucovina și Basarabia când revin României? Gunoaiele alea de ucraineni tac mâlc…și le consideră teritoriile lor!
ucraina pamant romanesc !