Sâmbătă, 3.12.2011, de la ora 18, are loc premiera Factorul uman de Thierry Janssen, iar duminică, 4.12.2011, de la ora 20.00, studenții -actori scot la rampa spectacolul Carta de Amor de Fernando Arrabal.
”Factorul uman, prezentat în premieră pe scenele româneşti, după lansarea textului în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, este o dramă psihologică a unei familii fără tată, în care o mamă îşi manipulează bebe-ul de 33 de ani, Ludovic-Toto, un tânăr convins că vine de pe altă planetă. De aceea, Toto trimite rapoarte periodice către o altă galaxie în care relatează tot felul de întâmplări ciudate de pe Pământ şi îşi construieşte o navă spaţială în grădină, sperând ca într-o zi să-şi regăsească tatăl. În puţinul timp liber, Toto merge în locul mamei la lucru (un chioşc de ziare), unde o întâlneşte pe Cendre. Cendre este de fapt fantoma sorei lui, soră care fusese omorâtă împreună cu tatăl său de către mama lor. Cu accente de critică a societăţii şi a manipulării prin televiziune, un spectacol de actorie, fără decor, în regia actorului Claudiu Dogaru, cu Mihai Guţă, Salahhé şi Lavinia Oprescu-Stoia.
Carta de amor este o nouă punere în scenă după un text a lui Fernando Arrabal (după Labirintul din stagiunea 2009/2010), în această scrisoare de dragoste reflectându-se asupra consecinţelor Războiului Civil din Spania şi asupra dragostei materne. Pornind de la experienţe personale legate de dramele războiului civil, Arrabal se focusează asupra dramei unei mame departe de fiul său. Tatăl autorului, ofiţer în armata spaniolă, a fost condamnat la moarte, sentinţa fiind apoi comutată în muncă pe viaţă. Transferat în diverse închisori, evadează şi dispare pentru totdeauna. În piesă, mama primeşte, de ziua ei, o scrisoare de la fiul său, de care nu mai ştia nimic. Acest fapt duce la un monolog interior al mamei, care îşi aminteşte timpurile mai bune ale relaţiei cu fiul său. Dar războiul şi consecinţele sale au transformat această dragoste maternă într-o adevărată tortură chinezească.
În trei ipostaze materne: Moni Karman, Marcela Borhan, Ana-Macrina Codrea; Fiul, de asemenea, este întrupat de trei actori: Bogdan Racz, Ionuţ Peia şi Ionel Mărginean. Victor Figueroa Infante, o nouă achiziţie thespisiană, de origine mexicană, va avea o apariţie specială, în rolul tatălui”, precizează actorul Adrian Korek, coordonator Thespis.
Intrarea este liberă la toate reprezentaţiile Thespis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!