România va avea, din iunie, primele rase canine recunoscute pe plan mondial de organismul care guvernează acest domeniu, Federaţia Chinologică Internaţională – FCI. După o muncă de ani buni, dusă de crescătorii şi proprietarii de ciobăneşti româneşti mioritici şi carpatini, împreună cu corpul arbitrilor de specialitate din cadrul Asociaţiei Chinologice Române, cele două rase vor deveni oficial primele incluse între cele câteva sute de rase din întreaga lume, recunoscute pe plan mondial.
În cadrul expoziţiilor CAC, desfăşurate la Timişoara sâmbătă şi duminică, o comisie de specialişti din cadrul FCI a efectuat vizionarea finală a acestor rase în vederea omologării definitive şi a includerii între cele câteva sute de rase din întreaga lume. Se pare că totul a decurs perfect, iar cele 50 de exemplare prezente la acţiune au dovedit calitatea raselor, încadrarea într-un fenotip şi anumite standarde de înălţime, culoare sau greutate. Aceasta înseamnă că rasele îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi incluse în cadrul catalogului oficial al standardelor FCI. Decizia luată de comisia de specialişti va fi prezentată în mod oficial în cadrul Campionatului Mondial de la Milano, în iunie 2015.
„A selecta un animal de rasă este în primul rând un act de cultură. Suntem mândri că ne-am asumat readucerea în patrimoniul românesc a acestor rase. Cercetările arheologice realizate pe teritoriul nostru arată că, din cele mai vechi timpuri, oamenii prețuiau câinele. S-au găsit în diferite necropole oameni îngropați alături de câinii lor, iar cercetând scheletele acestora s-a stabilit că erau foarte apropiate ca structură de ciobăneștii românești din zilele noastre”, a declarat Petru Muntean, arbitru chinologic, preşedintele Comisiei de Omologare a Raselor Româneşti.
Primele intenţii în vederea standardizării unei rase de câini româneşti au apărut încă din 1931, an din care Institutul Naţional Zootehnic a inclus între obiectivele sale necesitatea creării unui câine ciobănesc românesc, prima variantă analizată fiind mioriticul. În perioada comunistă preocupările pentru standardizarea rasei nu au mai fost în prim plan, aceasta chiar dacă ciobanii foloseau la stâne acest tip de câine, care prezenta caracteristici asemănătoare, ceea ce ofereau bazele unei asemenea rase. Preocupările pentru această rasă au fost readuse în actualitate după 1990.
Ciobănescul mioritic şi cel carpatin sunt incluse în prima grupă de câini FCI, cea a câinilor ciobăneşti de turmă şi de cireadă. Mioriticul poate fi recunoscut prin părul mai lung, cel carpatin având părul ceva mai scurt, lins, respectiv o mărime mai mare.
Articole pe aceeași temă:
Cei mai de succes caini din Romania se stabilesc la Timisoara
Omologarea definitiva a celor trei rase de ciobanesc romanesc se va decide la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!