Potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), luna iulie este cea mai călduroasă lună a anului. Temperatura aerului este mai mare cu 1-3ºC
decât în iunie, iar gradul de instabilitate este unul mai redus în majoritatea zonelor țării, deoarece asupra părții de sud-est a Europei acționează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric și, uneori, dorsala anticiclonului NordAfrican.
În următoarele două săptămâni, în Banat, vremea va fi călduroasă, cu perioade de caniculă, în special în intervalul 12-13 iulie și 16-19 iulie, când media temperaturilor maxime va fi de 36-38°C.
În rest, pe timpul zilei, media temperaturilor se estimează că va fi în jur de 32-34°C. Media minimelor termice se va situa frecvent la valori de 18-20°C, excepție făcând câteva nopți când temperaturile vor fi mai scăzute, de cca. 16-17°C.
„Regimul pluviometric va fi deficitar de-a lungul perioadei de referință. Totuși, în jurul datei de 14 iulie vor fi perioade cu fenomene specifice instabilității atmosferice, iar după data de 19 iulie de asemenea va crește probabilitatea pentru intervale cu ploaie”, mai spun cei de la ANM.
Conform AFP, care citează un studiu publicat în jurnalul Nature Medicine, peste 60.000 de decese pot fi atribuite căldurii cu care s-a confruntat Europa în vara anului 2022, cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteorologice europene.
În total, analiza arată că, între 30 mai și 4 septembrie 2022, în Europa au fost înregistrate 61.672 de decese care pot fi atribuite căldurii. În această perioadă, a existat un val de căldură deosebit de intens, între 18 și 24 iulie, care a fost asociat cu un total de 11.637 de decese.
Estimările făcute de oamenii de știință de la Institutul francez de sănătate și cercetare medicală (Inserm) și de la Institutul pentru sănătate globală din Barcelona (ISGlobal) sugerează că, în absența unor măsuri eficiente luate de autorități, continentul se va confrunta cu o medie de peste 68.000 de decese excedentare în fiecare vară până în 2030 și cu peste 94.000 până în 2040, relatează AGERPRES.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xati auzit de anotimpul “vara”?
-
🙂 bine spus
Nu au auzit,ca altfel ar fi stiut ca in luna iulie(app,,in trecut ii spunea luna lui cuptor…oare de ce??)e cald,si ca pana prin 2010 nu tipa nimeni,,canicula,, si,,cod portocaliu…rosu…mov…la 35-38 de grade.
Dar nah.trebuie indusa in mintea omului spaima.