Școala începe în Timiș cu aproximativ 90.000 de elevi și copii de grădiniță (69.000 sunt elevi din ciclul primar până la liceu) înscriși în anul școlar 2020-2021. Scenariul adoptat este „verde – hibrid”. Adică Timișul poate începe școala cu elevii în clase, dar nu are suficiente locuri pentru distanțare, în mediul urban.
„Scenariul verde înseamnă toată lumea la școală. Da, ne dorim ca toată lumea să fie la școală, dar nu avem destule spații. Până luni, unitățile de învățământ vor face propuneri. Și-au propus activități hibrid, pe perioada a două săptămâni să vină jumătate de clasă, apoi, celelalte două săptămâni, cealaltă jumătate de clasă. Majoritatea unităților de învățământ au adoptat acest scenariu, în afară de elevii din clasele zero, IV, VIII, XII. Au fost chestionați părinții, până acum în proporție de 80 la sută. Peste 50 la sută dintre părinți vor să ducă copiii la școală față în față, 25 la sută în varianta hibridă, două săptămâni la școală, două acasă, iar diferența este a părinților care optează ca elevii să facă cursuri online. În 7-8 septembrie vom primi de la unitățile de învățământ propunerile aprobate de consiliile de administrație ale unităților de învățământ, care vor fi aprobate de Prefectură, prin Comitetul pentru Situații de Urgență”, a spus Marin Popescu, inspector școlar general de Timiș.
Elevii care vor sta două săptămâni acasă nu „scapă” de cursuri, vor participa online la ore.
Se ia în discuție și începerea orelor etapizat – unii elevi să înceapă la ora 8, alții la 8.30, la unele școli, în funcție de situația „din zonă”.
„Va fi o problemă legată de centrul Timișoarei. Cea mai mare aglomerare este cea legată de Liceul Pedagogic și Loga. În zonă este o mare aglomerație. Eventual, la Pedagogic, să înceapă orele la 8, la Loga la 8 și jumătate, cu orar decalat jumătate de oră. Am vrea să detensionăm puțin această zonă”, a spus Marin Popescu.
La grădinițe este la fel ca în cazul școlilor, vor veni câte jumătate din copiii din grupă. Scenariul nu este unul general, urmând a fi adaptat în funcție de fiecare grădiniță ori școală în parte. Acolo unde se poate păstra distanțarea fizică impusă de regulile de protecție în pandemie nu va fi nevoie de acest program. Sau, în cazul programului prelungit, vor rămâne doar jumătate la programul de după-amiază, iar ceilalți vor merge acasă.
„La grădinițe ne aflăm în aceeași situație, a infrastructurii. Grupele sunt foarte aglomerate, foarte mulți copii înscriși. Directoarele unităților de învățământ au spus că merg în sistemul hibrid, program prelungit cu o parte din grupă, după care cealaltă jumătate va intra în program prelungit, după care merg acasă două săptămâni”, a mai spus Marin Popescu.
Trebuie menționat că începând cu acest a școlar, grupa mare a devenit obligatorie, dar grupa mică și cea mijlocie nu sunt obligatorii.
În ceea ce privește transportul elevilor, în Timișoara, se vor purta discuții privind organizarea acestuia. Primăria Timișoara pune la dispoziție microbuze pentru transportul elevilor, dar în acest an, într-un microbuz, în care intrau 25 de elevi, pe scaune, anul acesta numărul lor trebuie să ajungă la jumătate, din cauza distanțării sociale.
Unitățile de învățământ decid ce scenariu urmează, în funcție de spațiul pe care-l au la dispoziție, cu aprobarea autorităților județene. Pentru că nu știu cum va evolua pandemia, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) au solicitat Primăriei Timișoara bani pentru unitățile de învățământ din urbea de pe Bega pentru ceea ce înseamnă pregătirea sălilor de clasă pentru predarea online – fonduri pentru conexiune de internet, laptopuri pentru a preda online și camere de luat vederi.
Trimite articolul
Xce fac parintii cu copii? o sa mearga alternativ la munca? doua saptamani un parinte doua saptamani altul? se accepta asaceva? plateste statul bone pt copii? bai astia nu sunt normali?!
-
Nu cred că îi doare pe ei de asta. Descurcați-va, cam asta spune minunea asta de guvern.
Mă întreb cum se face grădinița on-line? Se joacă copiii online cu cei din grădiniță? Sau cum se face? Eu cred că ne merităm unii pe alții, toți tac și înghit orice fel de aberație.
-
Sunt de acord, ptr actalul guvern cetatenii sunt ceva suparator.
-
O mare prostie. Scoala online este o prostie. Ca parinte prefer scoala cu prezenta copiilor la ore iar in cazul in care apare un caz de imbolnavire atunci sa se ia masurile necesare la nivel de grupa/clasa/scoala.
-
Desigur, comentariu aberant. Prin prisma “totul e bine pina nu se imbolnaveste al meu”. Si nu parintii trebuie sa stabileasca ce si cum, ci specialistii epidemiologi. Vedem zilnic parinti care sfideaza orice regula impusa de autoritati; iar odraslele lor vor face la scoala exact la fel.
-
Bine punctat
-
Da, asa e, au bântuit 6 luni fără masca, iar acum își vor copiii la școală netestați, rușine
-
Care-s pecialistii aia epidemiologi Gogule?????
-
In ultimele luni au aparut atat de multi “specialisti” incat m-am saturat sa le tot ascult prostiile. Marea lor majoritate vin cu fel de fel de previziuni apocaliptice iar de solutiile propuse de ei nici nu mai vorbesc. @gogu si deea , in cazul in care aveti copii cred ca ar trebui sa-i tineti intr-o cusca sterila astfel incat sa nu interactioneze cu nimeni si asa nici covidul nu o sa-i prinda.
-
Vai de viata noastra, cu astfel de atitudini. De altfel, nici nu e de mirare, vazand ce se intampla pe plaje, la munte, prin magazine. Ignoranti si Zorro… Ne doare in cot de aialalti! Mie sa imi fie bine, rest nu mai conteaza. Ma rog, e chestie de (ne) educatie.
-
Gogule oricat vrei sa te protejezi, la un moment dat tot te vei infecta cu virusul asta.
Mai vine te infectezi acum, vara, decat la iarna cand sistemul tau imunitar este căzut, nu crezi?
-
-
Guvernul a avut 6 luni de zile sa se gandeasca la scenarii pentru scoala. Erau 4 scenarii posibile: nu mai e covid, sunt cateva cazuri, sunt mai multe cazuri, e dezastru cu covidul. In primul caz nu era nimic de gandit, totul la normal, in ultimul caz nu era nimic de gandit, toate scolile inchise. Mai trebuiau facute planuri numai pentru scenariul 2 si 3.
6 luni de zile s-a scobit in nas ministeresa plexiglas. Si in continuare se scobeste!
Trebuiau prevazute masuri gen decalarea pauzelor la ore ca sa nu se intalneasca toti elevii in pauza, masura de impartirea claselor in 2 sau chiar 3, fie prin clase suplimentare daca e spatiu, fie prin impartirea in ore de dimineata la pranz si de la pranz pana dupamasa.
Trebuiau facute instructaje de online cu profesorii pentru ca sunt multi care nu se descurca cu tehnologia si trebuiau angajati suplimentar profesori cu contract de munca determinat pentru minim semestrul 1 ca sa fie personal suficient sa poata impartii clasele.
Dar e “grele” pentru meritocratia de dreapta!
Auzi,cușcă sterila,dar ce sunt animale de la zoo,mai bine atunci prefer home schooling
Si părinți cum vor merge la servici. Sunt și copiii pana la 10 ani. Si nu cred ca a avea ore online este o soluție într-o familie cu 2 părinți angajați. Nu suntem într-un stat care își permite să țină un soț acasa. Si e si problema afterscholurilor. Tot din acest motiv, diferenta dintre orarul școlar și cel de munca e de 4,30 ore la care se adaugă timpul de deplasare. 5 ore , e un scenariu optimist. Deci? Cum se rezolva această dilemă? Dacă părinți nu lucrează, scad încasările din impozite: un buget mai mic familial inseamna mai putine cheltuieli, deci mai putine taxe încasate……