„Proiectul de studiu de fezabilitate prevede două soluţii de amenajare, una în stil de grădina vieneză, cealaltă prevede îmbinarea armonioasă a stilului geometric deja existent cu cel peisager englezesc”, spun reprezentanţii municipalităţii.
Cele două variante de amenajare vor putea fi studiate pe site-ul Primăriei Timişoara, iar cetăţenii şi specialiştii, practic toţi cei interesaţi, vor putea opta pentru una dintre cele două idei sau vor putea veni cu alte sugestii.
„Parcul Scudier sau Parcul Central, aşa cum este cunoscut timişorenilor, este unul dintre cele mai vechi parcuri ale oraşului, dar şi cu siguranţă unul dintre cele mai importante. Ne dorim ca acest parc să-şi recâştige atât strălucirea, cât şi funcţionalitatea. Suntem în etapa de studiu de fezabilitate asupra amenajărilor complexe ce se vor desfăşura (…) Dincolo de aceste amenajări, ne dorim şi o revenire la denumirea originală a acestui parc, Parcul Scudier, denumit după generalul Anton Scudier, care a realizat amenajarea acestui parc în 1860. Încercăm, ca o premieră pentru administrația publică, să implicăm în dezbatere, înainte de finalizarea studiului de fezabilitate, atât specialiștii, cât și cetățenii și asociațiile de profil”, a afirmat viceprimarul Dan Diaconu.
Prima abordare, conceptul de gradină vieneză, „este inspirat din ambianţa Grădinilor Schonbrunn, fiind în concordanţă cu titulatura municipiului Timişoara de Mica Vienă”, spun oficialii primăriei. Se propune păstrarea sistematizării iniţiale, în proporţii aproximative: 75% amenajare peisageră alcătuită dintr-o peluză punctată de exemplare de valoare şi de grupuri compuse din arbori şi arbuşti ornamentali şi 25% amenajare geometrică a axelor principale de compoziţie. Aranjamentul geometric al axelor centrale ale parcului ar urma să fie alcătuit din mozaicuri florale.
În cea de-a doua abordare, care are la bază stilul englezesc, cu peluze întinse şi spaţii aerisite, se propune restaurarea peisageră şi accentuarea stilului geometric existent pe cele două artere perpendiculare. Se propune mutarea subarboretului la periferia parcului şi crearea în gazon a unor pete de culoare, folosind vegetaţie persistentă, de mică înălţime.
Bineînţeles, reamenajarea parcului va presupune şi montarea de noi corpuri de iluminat, un nou mobilier urban (bănci, mese de şah etc.), modernizarea aleilor şi alte intervenții.
„Avem două variante de abordare în cadrul studiului de fezabilitate. Propunerile celor care realizează acest studiu sunt orientate, pe de o parte, ca primă abordare, pe conceptul de grădină vieneză, inspirat din ambianţa grădinilor Palatului Schonbrunn, după amenajările specifice din acea zonă, care din punct de vedere al sistematizării actuale a Parcului Central rezonează cu implementarea acestui concept. Cea de-a doua abordare este aceea de accentuare a stilului geometric existent şi amenajarea într-un stil englezesc, cu peluze întinse şi un spaţiu aerisit. Ambele variante propun un număr de plantări mai mare decât cel al extragerilor care se vor face. Vrem ca acest parc, pentru că este Parcul Central al Timişoarei, să intre într-o dezbatere atunci când această dezbatere poate produce şi rezultate. Acesta este momentul, în care abordarea nu este definită sută la sută, în care există variante de lucru, şi în care sugestiile, atât cele ale specialiştilor, cât şi cele ale cetăţenilor pot fi integrate în studiul de fezabilitate”, a mai explicat Diaconu.
Astfel, timişorenii vor putea studia cele două variante propuse până în 20 noiembrie şi îşi vor putea trimite sugestiile pe adresa Direcţiei de Comunicare a primăriei – comunicare@primariatm.ro, urmând să fie integrate, după o analiză, în studiul de fezabilitate.
Nu se știe încă ce costuri va presupune reamenajarea Parcului Central. După ce va fi finalizat, SF-ul va fi supus spre aprobare în consiliul local, va urma elaborarea proiectului tehnic și apoi lansarea licitației pentru execuție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!