La finalul lunii, pe lista plenului Consiliului Județean Timiș se află proiectul de acordarea a titlului de „cetățean de onoare al județului Timiș” doctorului Constantin Lupu, în semn de prețuire pentru activitatea medicală, sportivă și culturală prestată.
Doctorul Constantin Lupu este născut în 1936 și este specializat în neurologia și psihiatria copilului și adolescentului. A urmat cursurile Liceului Moise Nicoară din Arad, iar echipa de fotbal formată de el aici a devenit campioană națională la Orientare Sportivă, premiată cu medalia de bronz la Campionatele Europene din Munții Balcani (Bulgaria). A studiat la Timișoara în cadrul Facultății de Medicină Generală, absolvită în 1959, cu media 10. După absolvirea Facultății de Medicină în 1959 a început activitatea ca medic la Săvârșin – Petriș pe Mureș, apoi la Teremia Mare, unde la 30 august 1962 a inaugurat Aeroportul Aviasan Teremia, pentru urgențe medicale.
În 1953 a fost cooptat în conducerea Clubului Sportiv Politehnica Timișoara, fiind recompensat ulterior cu titlul de „Veteran al Sportului din Timișoara“. Tot în 1953 a fost ales președintele Comisiei de Turism – Alpinism – Speologie din cadrul Consiliului de Educație Fizică și Sport a Regiunii Banat.
A studiat și în cadrul Universității Carol Davila din București – Facultatea Specializare – Perfecționare a Medicilor și Farmaciștilor, și cursul de Genetică Umană absolvite în 1965. În anii 1967-1968 a absolvit și cursurile Facultății de Medicină Militară București, avansând la gradul de Locotenent Major apoi Căpitan, Maior, Locotenent-colonel.
În august 1965, împreună cu Dr. P. Arcan și Dr. Eliza Ionescu pune bazele Centrului Clinic de Neuropsihiatrie Infantilă din Timișoara. În 1994 obține titlul de Doctor în Medicină la UMF Carol Davila București cu teza „Repercusiuni psihosociale la populația din zona de cutremure repetate Banloc-Voiteni 1991“.
Medicul a fost prezent și la evenimentele din 1989. La 30 ianuarie 1990 a fondat prima Asociație Medicală Independentă ONG din țară: Societatea de Neurologie Psihiatrie a copilului și adolescentului din România. Tot în 1990 a fost ales președintele Crucii Roșie Române – Filiala Timiș Banat, funcție de voluntariat, până în 1994.
În 1975 a înființat Clubul Speotimiș, împreună cu care desfășoară activități de explorare și cercetare a peșterilor din Banat și din țară. Doctorul Lupu a conceput și inaugurat în 1984 Concertul Simfonic în Peștera Românești. Aici au venit de-a lungul anilor spectatori din peste 50 de țări și soliști din Europa, SUA, Coreea de Sud, Japonia.
Doctorul Lupu consultă în continuare copii și adolescenți, publică articole de specialitate, participă la sporturi de munte și la speleoconcertele din Românești.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XO decizie corecta!
La multi ani cu sanatate domnule Dr Constantin Lupu!
Dumezeu s-i dea ani multi , multa sanatate
O persoana deosebita si un medic de exceptie!