– Ce caracterizează în prezent medicina de familie românească?
– Medicina de familie în sine este caracterizată de posibilitatea de a oferi servicii care acoperă nevoile medicale de bază ale populaţiei, conform unei curicule specifice. Caracterul interdisciplinar este profund în medicina de familie şi mai are acel rol important de a oferi intrarea în sistemul medical pacienţilor care necesită şi altfel de servicii, în afara medicinei de familie. În prezent, în România, de foarte multe ori nu se cunoaşte rolul real şi beneficiile care pot fi aduse de medicul de familie. Beneficiile ar fi în primul rând cele legate de confortul pacientului, de capacitatea de a nu ajunge la prea multe cazuri grave, de a trata pacientul în mediul lui, cu remedii mai puţin sofisticate, mai puţin costisitoare, înainte de a ajunge la cazuri grave, care necesită costuri mari dar şi implică suferinţe multe.
– Ce ne împiedică să ajungem la aceste beneficii: necunoaşterea, subfinanţarea, dezinteresul?
– Sigur că subfinanţarea este o cauză importantă şi nicăieri în lumea civilizată nu există o minimalizare atât de pregnantă a medicinei de familie cum se întâmplă la noi. La noi există o recunoaştere numai oficială, fără o implicare reală a decidenţilor din sănătate, în dezvoltarea seriviciilor de medicină de familie. Dar nu finanţarea este singura cauză. Există o tendinţă de a încărca în mod cu totul exagerat medicul de familie cu partea birocratică a unei activităţi, în detrimentul părţii medicale. Există şi o tendinţă gravă de a minimaliza prevenţia. Prevenţia nu există decât în vorbe. Nu există programe de prevenţie structurate, adevărate, care să preîntâmpine anumite categorii de boli grave, cu extrem de mare prevalenţă şi incidenţă în România şi cu morbiditate şi mortalitate extrem de mare, şi mă refer la bolile cardiovasculare, la cancerul de col, la cancerul de sân, cazuri care în altă parte lucrurile merg foarte bine, se face screeening, se fac programe. La noi se fac numai vorbe.
– Ca să fim practici: de unde trebuie început?
– Tema noastră noi ne-o facem. Le-am oferit şi decindenţilor noştri soluţii, dar până acum acestea nu au fost luate în seamă. Evident, trebuie să se pornească de la sistem, trebuie să se pornească de la decidenţii din sănătate, pentru că tot ceea ce facem în timp are un aspect sporadic. Noi facem consiliere individuală, facem trimiterea pacienţilor pentru depistarea unor anumite patologii, dar aleator. Nu se fac programe populaţionale, or aceste lucruri se pot face numai la nivelul Ministerului Sănătăţii şi numai pe nişte politici extrem de limpezi, de clare şi pe ani foarte mulţi. Prevenţia nu se face pe un mandat. Prevenţia se face pe o abordare de lungă durată, pentru că numai aşa vom avea rezultate.
– Din punct de vedere al sănătăţii, care sunt cele mai mari probleme ale noastre, prin prisma medicilor de familie?
– Suntem un popor bolnav. Dar sănătatea nu este rezultatul activităţii medicilor. Sănătatea este ŞI rezultatul activităţii medicilor. Poate că speranţa de viaţă a românilor a crescut în ultimii ani în pofida a ceea ce le-a oferit societatea cetăţenilor noştri. Sănătatea este rezultatul acţiunilor societăţii, a economicului, socialului, poluării, educaţiei şi aşa mai departe. Trebuie să recunoaştem că patologii care acum sunt într-un declin categoric în alte ţări europene – cum ar fi bolile cardiovasculare – încă omoară extrem de frecvent la noi. Încă nu se promovează un stil de viaţă sănătos, încă omoară destul de frecvent cancerul de sân, de colon.
– Cum vedeţi evoluţia lucrurilor?
– O văd împreună cu profesioniştii din alte domenii. În plus, în sfârşit, am avut o primă întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Nu a fost ceea ce ne-am dorit, pentru că a fost o întâlnire comună cu profesionişti din alte domenii ale sistemului medical – farmacii, laboratoare – şi e greu să punctezi lucruri pragmatice, practice dintr-un domeniu, când acolo sunt oameni din toate domeniile. Sperăm însă că este o deschidere şi ne-am dus la această întâlnire special pentru a solicita să facem un grup de lucru, să avem întâlniri viitoare şi să facem împreună cu decidenţii din sănătate un draft de lege a sănătăţii, pe care apoi să o discutăm cu toţii. Iar specialiştii din domeniul sănătăţii publice să armonizeze diversele segmente ale sistemului medical.
– Ce le transmiteţi pacienţilor?
– Le transmit îndemnul de a merge la medicul lor de familie, de a încerca să-şi depisteze şi trateze din timp bolile şi să ştie că le vom fi mereu alături.
Citiți principiile noastre de moderare aici!