Tion.ro v-a prezentat, în urmă cu câteva săptămâni, cazul unei eleve care a fost eliminată de la Bacalaureat la Liceul „Traian Vuia” din Făget doar pentru că a mutat o ciornă care nu-i aparţinea.
Informaţiile au venit atunci de la sursele noastre şi am decis să nu-i facem public numele elevei. Acum, eleva ne-a contactat pe noi şi spune că nu este vinovată, consideră că nu a fraudat examenul de Bacalaureat.
O cheamă Andreea Luntraşu şi este din Nădrag. La liceul din Făget au dat examen 176 elevi din Nădrag şi Făget.
„În sala de examen nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun, din punctul meu de vedere. Ce a urmat după examen a fost drastic. Să aflu că am fost eliminată din examen, la cinci zile după afişarea rezultatelor, a fost şocant. Din ce am văzut pe filmare şi din spusele celor de la inspectorat, a circulat în spatele meu o ciornă, ce era de fapt a fetei care mi-a cerut-o. De la ea a pornit ciorna către altă persoană din sală, adică un băiat. Acesta, la ieşirea din sală, a pus ciorna pe banca din spatele meu, unde nu mai stătea nimeni. Fata care dăduse ciorna a tot insistat să i-o dau înapoi. Iniţial nu am vrut să i-o dau, dar realizând că pe ciornă nu era nimic scris, am considerat că nu va afecta pe nimeni. Acum am două nelămuriri cu privire la corectitudinea cu care am fost evaluată: prima – putea fata să copieze de pe propria ciornă? Şi a doua – toţi spun că e vorba de o secundă, dar această secundă este scoasă dintr-o filmare de trei ore, deci trebuia analizat ce s-a întâmplat înainte şi după această secundă”, spune Andreea.
Eleva din Nădrag a fost eliminată la grămadă cu ceilalţi 142 de colegi ai săi, dintre care unii au şi copiat, după cum arată filmările de pe camerele de supraveghere.
„Inspectoratul nu oferă niciun sprijin, în sensul că, cel puţin în cazul meu, doamna Aura Danielescu (n.r. – inspectorul școlar general de Timiş) a spus că îi pare foarte rău. Consider că nu am fraudat examenul de Bacalaureat, pentru că nu am primit informaţii de la nimeni pe perioada examenului şi nici nu am oferit nimănui nicio informaţie. Mi-a recunoscut personal acest lucru doamna inspector Aura Danielescu, doar că nu vrea să recunoască oficial şi să mă scape de această nedreptate”, a spus eleva.
Luni, tânăăra a vorbit cu un avocat şi a trimis câteva documente pentru a începe procesul în instanţă.
„Am reclamat faptul că comisia nu a luat o decizie bună asupra mea, inspectoratul şi ministerul”, a spus Andreea.
Eleva care a fost eliminată din cauza unei ciorne a luat 9,29 la Bacalaureat, iar clasa a XII-a a terminat-o cu 10. În decursul liceului, cea mai mică medie a ei a fost 9,78.
„M-au chemat, mi-au arătat filmarea. Pentru mine nu-i o problemă că dau Bacalaureatul din nou, doar că, dacă eu am muncit atât şi ştiu că l-am luat din prima… Eu nici măcar nu mi-am pus problema că nu o să iau Bacalaureatul. Vroiam să dau la Universitatea de Vest, la Matematică – Informatică”, a declarat pentru tion.ro Andreea Luntraşu.
La Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş au mai venit 30 de cereri ale elevilor printr-un avocat, prin care aceştia cer diferite documente în vederea unui proces.
„Indiferent dacă o comisie sau o persoană constată că într-adevăr informaţiile nu au fost folosite pentru rezolvarea subiectelor, nu înseamnă că un candidat, indiferent cine este acela, este mai puţin vinovat dacă facilitează prin acţiunile pe care le face rezolvarea subiectelor de către o altă persoană. Eu pot prin votul prin care pe care mi l-am exprimat în comisia judeţeană să iau o măsură egală pentru fapte care au fost încălcate prin articolul 9 din metodologie. Mie îmi pare rău de tânără, din punct de vedere uman, dar cred că acţiunile mele au fost extrem de corecte”, spune Aura Danielescu, inspector şcolar general de Timiş.
De altfel, tânăra a fost eliminată în primul lot, de 94 de copii, de către comisia liceului, nu cu votul inspectorului general.
„Din păcate nu avem cum, noi trebuie să lucrăm profesionist, să vedem fapta şi de la faptă să pornim la propunerea unor măsuri. Ulterior această tânără a fost la inspectorat şi mi-a povestit situaţia ei, e un copil care s-a pregătit ani de zile, cu o familie care, probabil, nu tocmai îşi permite luna de pe cer, şi atunci au făcut nişte eforturi foarte mari, este adevărat că din punctul acesta de vedere mă doare sufletul pentru ce i s-a întâmplat acestui copil, dar asta nu înseamnă că eu pot să iau alte măsuri sau că pot să fac altceva decât am făcut. Legal nu am voie să fac asta şi nu pot să fiu părtinitoare, sub nicio formă. Măsurile acelea nu au fost luate de mine, Danielescu, au fost luate de o comisie judeţeană de Bacalaureat. Eu nu pot să influenţez. Orice vot care este dat presupune o responsabilitate. Există un articol 9 din Ordinul de Ministru care spune foarte clar ce nu e voie. Vizualizarea imaginilor de pe camerele de luat vederi şi luarea deciziilor nu s-a făcut pornind de la palmaresul fiecărui copil. Noi am plecat de la faptă şi am identificat copilul ulterior”, a mai declarat pentru tion.ro Aura Danielescu.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!