Cercetările arheologice întreprinse în anul 2019 pe traseul Centurii de Sud a Timișoarei, in perimetrul delimitat între Kilometrul 5+000 și 5+400 au pus în evidență prezența a trei locuiri din epoci diferite: epoca neolitică, epoca romană (sarmatică) și epoca medievală timpurie. Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara transmit că arheologii sunt în curs de finalizare a cercetărilor la situl numărul 5, rămânând de văzut ce vor scoate specialiștii la lumină în acest loc, după ce vor finaliza cercetările.
„Arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia sunt în curs de finalizare cu cercetările la situl numărul 5 de pe șantierul variantei de ocolire Timișoara Sud. Acest sit se află la km 6+700 – km 6+890, în apropiere de DN 59, Timișoara – Șag – Moravița”, transmit reprezentanții Direcției Regionale de drumuri și Poduri Timișoara, miercuri, 20 mai 2020.
În total, pe traseul centurii de Sud sunt opt situri arheologice.
„După închiderea sitului 5, mai rămân de cercetat încă două situri, unul care se află între localitatea Utvin și DN 59, iar celălalt între localitățile Moșnița Nouă și Ghiroda”, transmit reprezentanții DRDP Timișoara.
Pe traseul viitoarei centuri de Sud a Timișoarei au fost cercetate și descoperite complexe arheologice de diferite tipuri: locuințe adâncite (bordeie), aglomerări de chirpici și gropi de pari provenind de la locuințe de suprafață, aglomerări de materiale în strat, cuptoare, gropi menajere, șanțuri, două morminte de incinerație și morminte de inhumație. Printre materialele arheologice descoperite în anul 2019 pe traseul Centurii de Sud a Timișoarei, in perimetrul delimitat între Kilometrul 5+000 și 5+400, se numără „piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatră (râșnițe, frecătoare, cute), unelte din os (împungătoare), brățări din cochile de scoică, greutăți din lut ars, o figurină antropomorfă din lut ars și altele fragmentare, vase ceramice întregibile etc”, după cum notează Arheologia Banatului. https://www.facebook.com/Arheologia-Banatului-112199053555580/
Centura de Sud leagă ieșirea din Timișoara spre Utvin, Sânmihai cu Calea Lugojului, prin Chișoda, Giroc, Moșnița, Ghiroda. În 25 martie 2020 s-a predat amplasamentul pentru realizarea centurii de aproape 26 de kilometri. De proiect și execuția centurii de Sud se ocupă firma Tirrena Scavi Spa. Valoarea contractului depășește 60 de milioane de euro, iar lucrările trebuie să fie gata în 24 de luni. Odată construită, centura de Sud a orașului va avea o garanție de zece ani.
Trimite articolul
XIncredibilllll …. (inca se mai foloseste’ metoda) ….. hahahahaha … nici macar 0.000001% din cele consemnate in acel “sit arheologic” NU va aparea in vro arhiva a unui muzeu din Romania ….. chiar e “greu de observat” ca la toate lucrarile de mare anvengura” se iroseste timp si energie (bani), pentru afla ce s-a intamplat acu 100-5000 ani in urma… NOI platim impozite ACUMA …. Vrem infrastructura conform standarde-lor Uniunii Europene acuma in 0,5-2 ani!!!! extrem de putini “contribuabili sint “pasionati de istorie …. Autoritati … pls … fitzi mai REALII (contemporani)!!!! wtf…. Sanatate tuturor si “pastrati distanta sociala”!!!
-
La cat de prost esti…mi se pare si normal sa nu iti doresti sa iti cunosti trecutul. Stai in casa si nu te reproduce!
-
Trebuie că ești cu adevărat lipsit de mare parte din creier. De fapt, este foarte posibil sa nu ai deloc. Și este trist că specimene cantine au drept de vot sau de circulație pe “noua” infrastructura.
Arheologii dracului , someri de lux ,care nu au avut sa invete o meserie . Sa porneasca centura sud , ca ne sufoca tirurile in oras !