FITT invită tinerii la un atelier de consultare, pentru a discuta despre acest subiect. Organizatorii doresc ca aceste consultări să răspundă la unele întrebări: suntem pregătiți pentru a vota de la vârsta de 16 ani? Avem nevoie de acest drept? E societatea din România gata pentru o asemenea schimbare?
Vor avea loc trei ateliere de consultare a tinerilor, în trei regiuni diferite din România, cel din Timișoara urmând să se desfășoare în 13 și 14 octombrie, la Casa Tineretului din urbea de pe Bega (str. Arieș nr. 19).
Intervalul orar în care se desfășoară atelierul este sâmbătă – 09:30-18:30 și duminică – 09:30-15:30.
La atelierul de consultare poate participa orice tânăr cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, completând formularul de înscriere. Pentru atelierul de la Timișoara, marți, 9 octombrie 2018, este ultima zi de înscriere.
FITT asigură cazarea participanților care nu sunt din localitatea în care are loc evenimentul (de vineri seara până duminică la prânz), masa pentru toți participanții în zilele în care au loc atelierele, precum și decontul costurilor de transport de la localitatea de rezidență la cea în care are loc evenimentul și retur.
„Tinerii din întreaga lume se confruntă cu probleme asemănătoare: nu pot conduce mașini până la o anumită vârstă, deci se folosesc de mijloacele de transport în comun sau de cele alternative (biciclete, role, skateboard, trotinete etc.); sunt educați într-un sistem neadaptat întotdeauna secolului XXI și nevoilor și dorințelor lor; se confruntă cu probleme de sănătate specifice și întâmpină experiențe comparabile; frecventează un anumit tip de locuri și au hobby-uri comune; plătesc chirii prea mari, de multe ori, și au parte de condiții mai puțin decente decât adulții seniori, iar lista poate continua. Cert este că, în general, nevoile acestora nu sunt acoperite de partidele politice prin programele lor electorale. Care ar putea fi soluția pentru a rezolva această lipsă de viziune pentru viitor? Una dintre măsurile adoptate de alte state a fost acordarea dreptului de vot începând de la vârsta de 16 ani. Este o măsură mai degrabă naturală decât revoluționară: toate democrațiile au scăzut, de-a lungul timpului, vârsta de vot”, transmit reprezentanții FITT pe pagina de Facebook a evenimentului.
Proiectul Vote16 este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și este organizat în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor (CNE).
Citiți principiile noastre de moderare aici!