Consiliul Județean Timiș (CJT) și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR) vor colabora pentru realizarea drumului de legătură A1 – Timișoara – Aeroport Traian Vuia.
Vorbim despre un drum expres, cu două benzi pe sens, cu o lungime de cca. 7 km, cuprins ca proiect prioritar în Programul Operațional pentru Transport. CNAIR va asigura finanțarea, iar CJT urmează să se ocupe de derularea procedurilor de achiziție pentru serviciile de elaborare a studiului de fezabilitate, respectiv pentru contractarea serviciilor de proiectare și a lucrărilor de execuție.
Vă reamintim, despre acest protocol de colaborare se discuta din februarie 2023, fiind aprobat de către consilierii județeni în cadrul unei ședințe extraordinare. Atunci, Aurica Zamfiroiu, coordonatorul Serviciului Managementul Proiectelor din cadrul CJT, a precizat că pentru obiectivul de investiții „Drum de conectivitate (drum nou de legătură la reţeaua primară) A1-Timişoara-Aeroport Traian Vuia/DNCT (profil 2+2)” sunt alocați 22,3 milioane de euro, însă suma ar putea crește în urma studiului de fezabilitate.
Odată cu realizarea acestui drum, se urmărește decongestionarea traficului existent, scăderea numărului de accidente, reducerea poluării fonice și a aerului cu gaze cu efect de seră, conform reprezentanților administrației județene.
Viitorul drum va avea sisteme inteligente de transport, precum cel de management al traficului, camere video, comunicare și informații în timp real pentru utilizatori și administratorul infrastructurii, alături de sisteme de urgență.
„Știm cât de importantă este problema traficului și am fost permanent preocupați de identificarea unor noi căi de acces care să ducă la o fluidizare mult – așteptată și la creșterea calității vieții în localitățile din jurul Timișoarei. Ne bucurăm că reușim în acest mod să diversificăm accesul și să înlăturăm presiunea rutieră de la Dumbrăvița. În proiect este inclusă și o porțiune din Centura Timișoarei, pentru facilitarea accesului atât la varianta ocolitoare cât și în localitățile periurbane apropiate. În mod cert, dezvoltarea acestui drum expres va conduce la creșterea atractivității județului Timiș pentru investiții și implicit pentru crearea de noi locuri de muncă și creșterea dinamicii mediului de afaceri”, transmite președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.
Pe aceeași temă:
Aeroportul Timișoara şi Autostrada A1, conectate printr-un nou drum expres
Trimite articolul
Xdar totusi unde va fi acest drum? e cel proiectat acum 3 ani spre nodul de la Remetea sau se alege un traseu nou care va avea un nod nou pe autostrada?
O legatura foare utila, mai cu seama ca se va executa in profilul 2+2! Din pacate. acest 2+2 se va conecta la centura orasului cu profil 1+1, lucru care va da ceva batai de cap, cam ca la Buduresti. Devine evident ca este necesara o reconfigurare a centurii Timisoarei, la profilul de 2+2, pentru evitarea strangularilor la intrarea in oras.
Foarte bine. Porniti proiectul cat mai repede.