Bugetul consolidat pentru anul 2024, compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, este de 768 de milioane de lei.
Programul de investiții se ridică la 265 de milioane de lei, adică peste 50 de milioane de euro.
„1.800 kilometri de piste de biciclete în toată regiunea de vest, începerea lucrărilor la Castelul Huniade în baza celor trei finanțări nerambursabile obținute anul trecut, noul stadion și drumuri expres, acestea sunt doar câteva dintre direcțiile majore de acțiune în 2024, un an în care vom lucra atât la implementare pe teren cât și la maturizarea unor proiecte pentru care am atras fonduri”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Aproape 78% din totalul veniturilor de dezvoltare vor fi atrase din fonduri europene și guvernamentale.
Astfel, pentru continuarea lucrărilor începute, Consiliul Județean a prevăzut în buget suma de 640.000 de lei pentru finalizarea Centrului de colectare legume – fructe din comuna Tomnatic și încă 4,1 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Bazinul de înot didactic din Jimbolia beneficiază de 4,1 milioane de lei.
Suma de aproximativ 4,5 milioane de lei a fost alocată pentru locuințele ANL de la Giroc.
Totodată, Castelul Huniade (proiect finanțat prin PNRR) intră în reabilitare cu o finanțare de aproape nouă milioane de lei.
Doar pentru demolare, Stadionului „Dan Păltinișanu” i-a fost alocată suma de două milioane de lei, urmând ca administrația județeană să ia un credit în valoare de 27 de milioane de lei pentru susținerea lucrărilor privind demolarea și curățarea terenului.
De asemenea, pentru construirea unei noi stații pentru pompieri la Făget e prevăzută suma de 2,5 milioane de lei.
Bugetul mai include finanțarea reparațiilor în Spitalul Județean, care beneficiază de o sumă totală de trei milioane și jumătate lei.
Acțiunile culturale incluse în programul TimCultura sunt în sumă de 6,6 milioane de lei, iar acțiunile minimale la instituții de cultură se ridică la 11 milioane de lei.
Este prevăzută în buget și finanțarea bisericilor, cu 2.4 milioane de lei pentru personalul neclerical și 3.3 milioane de lei pentru reparații la lăcașuri de cult. Alte cinci milioane de lei mai sunt alocate pentru finalizarea plăților aferente unor acțiuni derulate prin Programul Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Pentru susținerea sportului de performanță și a celui de masă, CJT a alocat suma de 3,2 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura rutieră, aceasta beneficiază în 2024 de un buget de 41 milioane de lei.
Alți bani se duc pentru cotizațiile și contribuțiile la asociațiile de dezvoltare și ADR Vest în valoare de 9,4 milioane lei, precum și rambursarea ratelor pentru creditele contractate cu suma de 23,8 milioane lei.
În ceea ce privește drumurile, Consiliul Județean Timiș a alocat pentru întreținere și reparații la drumuri județene aproape 43 milioane lei, cu o creștere de 31,5% față de anul trecut.
Alte investiții
Alte investiții prevăzute în bugetul CJ Timiș sunt următoarele:
- Construirea drumului județean de legătură pentru conectarea Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara la Autostrada A1 – 1,3 milioane de lei;
- Asfaltare drum Zorani – Groși – 4 milioane de lei, din care 200.000 de lei din buget județean și 3,8 milioane de lei din PNDL;
- Modernizare și reabilitare drum Bazoșu Nou – Bazoș – Recaș – 6,3 de milioane lei, din care 81.000 de lei din buget județean și 6,2 milioane de lei din PNDL;
- Amenajare intersecție la Birda – 1,3 milioane de lei;
- Modernizare drum Șag – Sânmihaiu Român – 15 milioane de lei bani din fonduri Program Anghel Saligny și 390.000 de lei de la bugetul județean;
- Modernizare DJ585 limita cu județul Caraș-Severin – Vișag – 4 milioane lei din fonduri Program Anghel Saligny și 241.000 de lei de la bugetul județean;
- Construire podeț peste canal la Tapia – 4,5 milioane de lei;
- Modernizare drum Parța – Petroman – 3 de milioane lei;
- Modernizare drum Târgoviște – Babșa – 6 de milioane lei;
- Amenajarea a două intersecții la Giroc – 2 de milioane lei;
- Amenajare intersecții la Albina și Sacoșu Turcesc, pe DJ 592 – 3,9 de milioane lei;
- Modernizare DJ592 Moșnița Nouă- Lugoj (elaborare SF+PT) și a intersecțiilor către satul Dragșina, comuna Darova și Comuna Boldur- 250.000 de lei;
- Modernizare drum Moșnița Veche – Giroc – 1.150.000 de lei.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xmai mult pt functionare decat pt dezvoltare.? asta e naso ALine. vrei sa cumperi primarii si nu ai visziune pt mine ca cetatean al judetului pe care il administrezi.
Acum doi ani se plangea Nica ca nu il lasa Fritz sa faca parcare in centru, langa Hotel Timisoara, ca nu ii da o bucatica de teren. Terenul s-a dat anul trecut, dar bani pentru parcare de ce nu sunt ? Macar sa faca un studiu de fezabilitate, un proiect ceva. Sau de fapt era alta smecherie imobiliara acolo ?