Întâlnirea „Drumul spre 50” va avea loc sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 10, la cafeneaua La Taclale din Timișoara. Discuția va fi moderată de dr. Claudia Cristescu, expertă în științe politice și studii de gen.
Subiectul principal al întâlnirii „Drumul spre 50” este cum putem identifica soluții concrete pentru a atinge idealul de o reprezentare politică de 50% pentru femei. Printre temele de discuție se numără cum putem accelera procesul de echilibrare a balanței de gen în politică, discriminarea structurală, stereotipuri de gen și măsurile legislative care pot facilita o mai bună reprezentare a femeilor.
„La nivel național, femeile din România continuă să fie subreprezentate în sfera politică, deși constituie mai mult de jumătate din populația țării. În Parlamentul României, femeile ocupă doar aproximativ 20% din locuri, un procent mult prea mic pentru o democrație care se vrea modernă și inclusivă. Chiar și la nivelul Uniunii Europene, deși progresul este vizibil, paritatea de gen în politică rămâne o provocare. Deși aproximativ 30% dintre parlamentarii europeni sunt femei, mai avem un drum lung de parcurs pentru a atinge un echilibru real.
La nivel global, doar câteva state au reușit să atingă o reprezentare politică apropiată de 50% pentru femei – exemplul țărilor scandinave fiind unul notabil”, transmite pentru Tion Simona Ionescu, președinta Asociației SPICC.
Moderatoarea le va prezenta participantelor și exemple de bune practici internaționale și măsuri legislative care au fost eficiente în alte țări, cum ar fi cote de gen obligatorii și programe de sprijin pentru femeile care intră în politică.
Pe lângă discuția deschisă alături de moderatoare, participantele vor avea oportunitatea de a adresa întrebări despre barierele de gen și măsurile care pot sprijini egalitatea de șanse în politică, în cadrul unei sesiuni de Q&A.
Finalul întâlnirii va fi marcat, precum evenimentele anterioare din cadrul proiectului, de o lucrare simbolică pentru lupta egalității de gen în politică și idealul de 50%, realizată de către toate femeile prezente.
„Drumul spre 50 nu este așadar doar un ideal de atins, ci o necesitate pentru o societate democratică și justă. Reprezentarea egală a femeilor în politică este nu doar o chestiune de drepturi, ci, mai ales, o modalitate prin care putem construi o lume mai echitabilă și mai incluzivă”, mai spune Simona Ionescu.
Pentru a participa la întâlnirea „Drumul spre 50”, trebuie completat următorul formular.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Trimite articolul
XDar nu se vrea atingerea procentului de 50% femei si ca angajate in constructii,pe santiere,in ateliere auto,distribuitor marfuri,salubritate,armata,politie,pompieri,etc.,fara a face diferenta de sex?
M-ai pierdut cand am citit… “studii de gen”.
Am intense: in Romania nu este democrația viabila, pentru ca sunt prea putine femei in parlament.
Pai problema, in acest caz, nu este a societății. Este a partidelor, si a sistemului prin care se ajunge in parlament.
Ia incercati sa susțineți revenirea la votul uninominal, in locul sistemului pe liste. Abia după aceea va puteți plânge.
Votul pe liste este lăsat la îndemână conducerii partidelor, cea care decide cine este in “zona eligibilă” si cine este in afara ei. Nu are importanta daca ai legătură cu zona electorală, important este sa fii pe o lista, undeva, in tara.
Puteti sustine eliminarea sistemului bazat pe liste? Mai mult, puteți susține un sistem cu adevărat competitiv, cu 2 tururi, daca este cazul? Si chiar ceva deosebit: un sistem care sa nu mai fie binar (daca sunt doi candidați, sa ai trei opțiuni viabile: candidatul A, candidatul B sau… niciunul!) 😀
Asta suna a discriminare!
Cu genul “neutru” ce facem?
Of Doamne. Tara, ba chiar intreaga lume arde, iar noi ne preocupam cu asemenea vrajeli . Egalitatea exista de multi ani inclusiv in Romania. Femeile sunt dispuse, ca in stare ar fi, sa se expuna mediului ultraperformant sau ultracompetitiv din domeniile cu bani si/ sau influenta ? aceasta este intrebarea. Daca sunt dispuse sa accepte nedreptatile la care sunt si barbatii supusi, atunci multa bafta si succes.
Dar multe, nu toate, vor sa aibe doar avantaje, dezavantajele lasandu-le prostilor de barbati. Ha isictir.