Din datele Direcției de Sănătate Timiș reiese faptul că în perioada 2011-2012, în Timiș a evoluat o epidemie de rujeolă, cu o rată de incidență de 58,84%, ceea ce înseamnă 398 de cazuri. Cei mai afectați au fost copiii nevaccinați, în mare parte din cauză că părinții nu au considerat că acest vaccin este necesar.
„Din analiza cazurilor de îmbolnăvire pe grupe de vârstă, reiese că în procent de 88,31-90% din cazuri, boala a apărut la copii nevaccinaţi. Acoperirea vaccinală necorespunzătoare are următoarele cauze: neprezentarea la vaccinare – 43,5%, refuzul vaccinării – 30,95%, contraindicaţii medicale – 25,39%. În această situaţie este necesară conjugarea tuturor eforturilor şi implicarea tuturor actorilor angrenati pentru atingerea si depăşirea acoperirii vaccinale minime recomandată de OMS”, transmit reprezentanții DPS Timiș.
În Săptămâna Europeană a Vaccinării, care se desfășoară anul acesta în perioada 20-27 aprilie, Direcția de Sănătate Publică organizează o microcampanie de vaccinare în rândul romilor din Colonia Măguri-Lugoj și va distribui materiale informative legate de rujeolă și necesitatea vaccinării. Medicii le recomandă părinților care au copii sub nouă ani și tinerilor cu vârstele cuprinse între 15-24 de ani să meargă la medicul de familie pentru administrarea vaccinului.
Săptămâna Europeană a Vaccinării are ca temă anul acesta eliminarea rujeolei și a rubeolei de pe continent. România prezintă o situație critică a rujeolei și rubeolei, făcând parte dintre cele 29 de țări europene cu cea mai mare incidență a acestor boli. Datele oficiale arată că incidența rujeolei a crescut de aproape 25 de ori în 2011 față de 2010, care cea a rubeolei a crescut de 13 ori în aceeași perioadă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!