Mai exact, valoarea estimată a contractului este de 21,8 milioane de lei, fără TVA. Cu TVA, vorbim despre 26 de milioane de lei sau 5,2 milioane de euro. Procedura a fost publică pe 30 decembrie, iar ofertele pot fi depuse până pe 20 ianuarie, ora 15.
Contractul prevede o durată de 10 de luni pentru lucrările propriu-zise, la care se adaugă încă 60 de luni de garanție a acestora. Ar trebui construite:
- un foraj de extracție a apei geotermale;
- o centrală termică, echipată cu utilaje și echipamente tehnologice;
- 2,9 kilometri de rețea de distribuției a energiei termice;
- 1,3 kilometri de rețea de transport a apei geotermale uzate termic;
- un foraj de infecției a apei geotermale.
Vor fi reduse emisiile de CO2 pe raza localității și, în plus, va fi făcută și „producție brută de energie primară din surse regenerabile mai puțin exploatate”, se arată în documentație.
În 2022, primarul Bono Cucalan anunța că, prin intermediul investiției, în primă fază, se va asigura energie termică cu ajutorul apei geotermale pentru instituțiile publice din localitate. Ulterior, sistemul se va extinde și la cele 1.600 de locuințe din localitate, prin derularea unui alt proiect.
„Acest lucru permite, ulterior, folosirea apei pentru alte obiective pe care le putem face, cum ar fi un bazin de înot. Apă geotermală de la noi până se răcește la 50 de grade, o putem plimbă și într-un bazin de înot, înainte să o injectăm, mai putem încălzi o sală de sport sau orice altceva. În plus, gazele care ies din acest proces de extragere a apei sunt gaze naturale, la 85% puritate și vrem să aplicăm pentru o centrală de un Mw putere și gazul care iese să îl ardem și să îl transformăm în curent, fapt care ne va aduce încă un venit suplimentar la bugetul local”, spunea în 2022 primarul comunei Dudeștii Vechi.
Inițial, proiectul trebuia să beneficieze de o finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, dar pentru acesta s-a încheiat înainte de demararea lucrărilor, în decembrie 2024 a fost semnat un nou contract de finanțare prin PDD – Programul Dezvoltare Durabila 2021-2027.
Trimite articolul
XBravo Dudestii vechi.
La Sandra un “pungas” care a sifonat peste 15 ani bugetul comunei a promis acelasi lucru, “aburind” lumea cu realizarile lui.
Acum este fii-su primar, un copil “nevinovat” care se ascunde dupa masca, ascunzandu-si slaba pregatire.
Inainte de alegeri ciripea ca un papagal:” proiectele merg mai departe”.
La aceste 4 cuvinte cetatenii comunei Sandra “au pus botul”.