Topul QS Emerging Europe and Central Asia clasifică și două unități de învățământ superior timișorene între primele 300 de universități din zona amintită. Este vorba despre UVT, respectiv UPT, ambele fiind plasate în jumătatea superioară a clasamentului, dar nu pe poziții fruntașe. În realizarea clasamentului din acest an au fost analizate mai mult de 83.000 de răspunsuri ale membrilor comunității academice internaționale cu privire la cele mai bune instituții de învățământ superior în zona de cercetare și mai mult de 43.000 de răspunsuri ale angajatorilor din lume cu privire la cei mai buni absolvenți ai universităților.
Pentru obținerea acestor informații au fost folosite cele două studii anuale ale QS: Global Academic Survey și Global Employer Survey. De asemenea, au fost evaluate rezultatele obținute de instituții prin activitatea de cercetare științifică (perioada 2012-2016 pentru publicații și perioada 2012-2017 pentru citări) utilizându-se date bibliometrice din Scopus. Au fost evaluate doar instituțiile care au generat mai mult de 150 de lucrări științifice în ultimii cinci ani.
Indicatorii de performanță utilizați în această clasificare sunt: reputație academică au reprezentat 30%, reputația în rândul angajatorilor – 20%, raportul studenți/facultate – 10%, raport lucrări/facultate – 10%, impact web – 5%, cadre didactice cu doctorat – 5%, raport citări/lucrări – 5%, cadre didactice din străinătate – 2.5%, studenți din străinătate – 2.5%, rețeaua internațională de cercetare – 10%.
La final, Universitatea de Vest Timișoara a ieșit mai bine, mai precis pe locul 72, în timp ce Universitatea Politehnica Timișoara apare pe locul 107. România nu a reușit să prindă nici pe departe prima parte a clasamentului, cel mai bun loc, 32, fiind ocupat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, urmată de Universitatea București, pe 37, și Universitatea Alexandru Ioan Cuza, pe 59.
Citiți principiile noastre de moderare aici!