Noul plan urbanistic general (PUG) al Dumbrăviței a fost votat de consilierii locali ai comunei în ședința din 25 octombrie. Au fost 14 voturi „pentru” și 2 voturi „împotrivă”, astfel că, pe lângă, planul urbanistic general, comuna va avea și un regulament local de urbanism aferent.
Vechile documente urbanistice fuseseră aprobate în 2002. În 2012, valabilitatea acestora a fost prelungită cu doi ani, însă după aceea situația a rămas „în aer”. Nu ajutat nici contextulnormativ, „lacunar” și care „nu a mai răspuns provocărilor socioeconomice și de mediu”, după cum notează reprezentanții Primăriei Dumbrăvița.
„Noul PUG asigură utilizarea rațională a teritoriului, conservarea peisajului natural și limitarea procesului de extindere necontrolată. Totodată, implementează politici privind zonele protejate, protecția mediului și calitatea locuirii, în vederea creșterii calității vieții și identității teritoriale pe termen lung, în detrimentul unor avantaje economice pe termen scurt”, se mai arată în comunicatul de presă al primăriei comunei.
Au fost și discuții
Cu toate că votul a fost destul de categoric în favoarea aprobării PUG-ului, nu au lipsit discuțiile pe marginea documentațiilor înaintate consilierilor locali. De-a lungul a mai bine de două ore, au fost ridicate mai multe probleme referitoare la documentație. Per total, însă, s-a considerat că deși „punctual sunt câteva probleme nerezolvate”, este mai importantă existența documentelor reglementatoare. O parte a problemelor sesizate de cetățeni și consilieri locali au fost corectate după dezbateri, iar alta va putea fi rezolvată în viitorul apropiat, prin hotărâri de îndreptare a erorilor materiale, unde este cazul.
De altfel, reprezentanții PNL Dumbrăvița informau încă de marți că reprezentanții lor din consiliu local vor vota în favoarea aprobării PUG-ului, instrument contestat în mod special de „speculanții imobiliari”.
„La Dumbrăvița, de câteva săptămâni există o dispută, mai mult sau mai puțin publică, între două tabere: a celor care își doresc ca Dumbrăvița să fie reglementată din punct de vedere urbanistic și a celor care doresc să o țină captivă în zona gri, în care se află astăzi. Există voci chiar și în Consiliul Local din Dumbrăvița care se opun acestui proiect și care vor să mențină localitatea în haosul urbanistic în care se află de mai bine de 10 ani. În acest colț de rai urbanistic, există o specie de samsari și speculanți imobiliari care visează în continuare la un urbanism cu reguli neclare și transparență zero, în care ei se simt ca peștele în apă. Și cum ar putea să își facă afacerile profitabile dacă ar exista un PUG care să le pună bețe în roate?
Cei care se încadrează în categoria samsarilor sau a speculanților imobiliari își doresc această «haiduceală» pentru că în lipsa unor reguli clare, universal aplicabile pentru cetățeni și pentru investitori, în lipsa transparenței și cu «blaturile deja făcute», pot să-și vadă fără probleme de treabă. În lipsa acestui PUG proiectele de dezvoltare pot deveni în continuare apanajul unor «investitori» aleși pe sprânceană în funcție de interese, defavorizându-i pe cei care își doresc o dezvoltare imobiliară corectă. Fără acest PUG se pot găsi mereu breșe legislative, cum ar fi un HCL contestabil, trecut în mare viteză prin CL, care să le permită unora să mai azvârle câte un bloc între case, complicând situația de acum și mai mult”, se arată în comunicatul de presă trimis marți de liberali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!