Odată cu afilierea în proiectul „Borcanul cu Ulei”, Primăria Dumbrăvița devine astfel prima din județul Timiș care facilitează implementarea unui sistem de colectare a uleiului alimentar uzat de la locuitori.
„Dumbrăvița este cu siguranță localitatea potrivită pentru implementarea unui astfel de proiect având în vedere că locuitorii noștri sunt un model de bună practică când vine vorba de colectarea separată a deșeurilor. Mă bucur că le putem pune la dispoziție un astfel de sistem colectare a uleiului alimentar uzat – curat și comod”, a declarat Sergiu Grui, viceprimar al comunei Dumbrăvița.
Ar urma ca și alte localități să se alăture proiectului. Dumbrăvița a fost aleasă pentru că aici ar fi cel mai mare interes pentru reciclarea uleiului alimentar uzat.
„Am ales să începem proiectul «Localitate Ambasador Borcanul cu ulei» cu Dumbrăvița pentru că, de-a lungul anilor, am observat că este comuna din proximitatea Timișoarei de unde primeam cele mai multe mesaje de la locuitorii care își manifestau dorința de a avea un sistem de colectare a uleiului alimentar uzat. Așadar, Dumbrăvița devine prima localitate care ni se alătură în proiectul «Borcanul cu ulei», dar cu siguranță anul 2024 o să aducă tot mai mulți parteneri publici alături de noi. Sunt foarte încrezătoare că împreună vom putea duce Timișul pe primul loc în topul județelor din România unde se colectează ulei alimentar uzat la scară largă”, a spus și Ana Munteanu, președintele Asociației Borcanul cu ulei.
Recipiente lângă „clopotele” pentru sticlă
Cele 23 de recipiente pentru colectarea uleiului alimentar uzat sunt amplasate în proximitatea „clopotelor” verzi pentru colectarea recipientelor din sticlă ale RETIM. Cetățenii trebuie doar să strângă uleiul uzat în recipiente de plastic, să le închidă bine și să le arunce în „oilbox”-urile galbene. Echipa OilRight o să le colecteze periodic; urmând ca apoi uleiul strâns să fie procesat în micuța fabrică de lumânări aflată în curtea Faber, din Timișoara.
OilRight este o întreprindere socială din Timișoara care colectează ulei alimentar uzat pe care îl transformă apoi în lumânări parfumate și materie primă pentru biodiesel. Compania, una care promovează economia circulară, oferă un lanț scurt de reciclare și reutilizare, creând în același timp locuri de muncă pentru persoanele care fac parte din unul dintre cele mai excluse grupuri: persoane cu dizabilități, cu trecut instituțional sau în risc de instituționalizare. Tot profitul obținut de OilRight este donat către UnLoc – un serviciu social al Fundației de Abilitare Speranța, care sprijină persoanele cu dizabilități, cu trecut instituțional sau în risc de instituționalizare în drumul lor spre o viață independentă.
„OilRight este un demers de antreprenoriat social, cu un real impact pozitiv asupra mediului și în incluziunea unor persoane deseori marginalizate. Dar pentru a-și atinge potențialul avem nevoie de parteneriate stabile, exact cum e cel pe care îl avem acum cu Primăria Dumbrăvița și Asociația Borcanul cu Ulei. Împreună lansăm o variantă la îndemână de colectare a uleiului alimentar și contribuim la prevenirea poluării. Iar conform principiilor circularității, de ce să nu ne decorăm casa cu lumânările parfumate produse din uleiul colectat și reciclat?”, a declarat și Roxana Damaschin-Țecu, directul OilRight.
foto: Asociația Borcanul cu Ulei
Un litru de ulei poate polua până la un milion de litri de apă
Proiectul „Borcanul cu ulei” a luat naștere în 2015, având scopul principal de a promova colectarea uleiului alimentar uzat la scară largă în Timișoara și zona periurbană. De atunci și până în prezent, cu aportul voluntarilor, informațiile cu privire la efectul dăunător al uleiului alimentar uzat au ajuns la mii de cetățeni din Timiș.
„În România, peste 52% din uleiul alimentar uzat este produs de consumatorii casnici – iar un litru de ulei alimentar uzat poate polua până la un milion de litri de apă. Pe lângă faptul că strică țevile prin care este eliminat, odată ajuns în ape, uleiul formează o peliculă ce previne oxigenarea adecvată a plantelor și animalelor acvatice; iar ajuns în sol, acesta râncezește, diminuându-i fertilitatea și reducându-i capacitatea de regenerare”, au precizat reprezentanții proiectului „Borcanul cu Ulei”.
Legislația în vigoare interzice persoanelor fizice şi juridice să deverseze uleiul alimentar uzat în ape de suprafață, în ape subterane, în apele mării și în sistemele canalizare, dar și pe sol. În plus, se interzice și depozitarea necorespunzătoare sau abandonarea acestuia, valorificarea şi incinerarea acestuia „prin metode care generează poluare peste valorile limită admise de legislația în vigoare” și colectarea lui împreună cu alte tipuri de deșeuri.
Trimite articolul
XMda, noroc cu privații, că statul prin Consiliul județean (care încă mă întreb de ce exista) și primarii nu fac nimic pentru colectarea deșeurilor. In restul localitatiilor unde se aruncă uleiul???
Tot nu știm până azi unde se aruncă polistirenul sau unde arunci o mobila veche sau multe altele. Fiecare pe unde apuca.
Avem sphemii de instituții pe mediu care nu fac nimic. Fiecare primărie are un departament de mediu, apoi garda de mediu, agenția pentru protecția mediului, fondul de mediu și poate mai sunt și altele. Ce fac?? Surpriza!
-
Polistiren am depus anul trecut la Retim, pe Imbroane.
Felicitari initiatorilor. Din pacate, se vede si din poze ca nu exista infrastructura pentru aceste dispozitive.
Sunt nevoiti sa le puna pe iarba.
Primariile si Consiliile Judetene se dovedesc din nou inutile.