Duminică, 2 aprilie, catolicii sărbătoresc Floriile. Această zi amintește de intrarea lui Isus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi cu ramuri de măslin și curmal. Mesajul pe care l-a transmis atunci s-a axat pe renunțarea la corupție și abuzuri, respectiv pe convertirea la calea respectării Legii lui Dumnezeu.
Sărbătoarea Floriilor marchează intrarea în pregătirea liturgică pentru Moartea și Învierea lui Isus Cristos din Săptămâna Mare. Primele mențiuni despre Duminica Floriilor provin din secolul al IV-lea.
De Florii, credincioșii merg la biserică pentru a sfinți crenguțe de salcie pe care apoi le pun la uși sau geamuri, considerând că acestea îi vor apăra de boli și evenimente neplăcute. Ramurile de salcie simbolizează ramurile de curmal cu care l-au întâmpinat mulțimile pe Isus în Ierusalim. Odată cu Floriile începe ultima săptămâna a Postului Paștilor.
Ortodocșii vor sărbători Duminica Floriilor pe data de 9 aprilie.
Trimite articolul
XCe frumos ar fi daca bisericile crestine s-ar pune odata la masa si ar rezolva asta cu calendarele. Ambele religii, si cea ortodoxa si cea catolica, folosesc acelasi algoritm de stabilire a sarbatorei, – ceva cu luna plina dupa echinoctiu, – Unii socotesc echinoctiul dupa ala caklendarrul nou, gregorian, care este totusi cel actual si mai aproiape de adevar. Altii il socotesc dupa calendarul julian, si uite asa ajungem ca Cristios s-a nascut de doua ori, odata pe 24 Decembrie, si inca o data pe 9 Januarie (sa ma scuzati daca gresesc data exacta) si a murit si inviat tot de doua ori, odata dupa echinoctiul gregorian, si inca o data dupa echinoctiul julian.
Treaba este ca acest calendar gregorian a fost impus de catre un papa catolic,, iar ortodoxii , cu a lor ideologie de dreapta credinta, nuz accesta ca un papa, sa se amestece in supa lor.
Asa ajunge, ca unele popoare au Craciunul dupa calendarul gregorian si pastele dupa calendarukl julian, ca in Romanuia, sau si Craciunulk si pastele dupa calendarul julian, ca rusii si sarbii. Sau si mai rau in Ucraina de pilda sunt ortodoxi ce recunosc calendarul julian si ortodoxi, tot din aceea tara care recunosc numai calendarul gregorian.
Si uite asa avem un talmes-balmes, cu vopsitul oualeleo de doua ori in familii cu confesiuni mixte.
Cred ca si Cristos se mira de acolo de sus, la ce cooperativi sunt oamenii si cat de intelegatori sunt unii cu altii.
Faceti odata ordine si lasati fala la o parte, ca este vorba de unul si acelasi Cristos.
-
E bine asa, totusi. Se vede clar deja unde sunt tzarile catolice, protestante etc. – si incotro involueaza cele ortodoxe. Vopsiti’va ouale in familie de cate ori doriti.