Duminică, 20 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile, cunoscute și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh. Celebrarea are întotdeauna loc la 50 de zile după Paști.
De Rusalii este comemorată coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Isus, conform celor relatate în Noul Testament. Astfel, Apostolii au fost înzestrați cu tot ceea ce le era necesar pentru propovăduirea Sfintei Evanghelii și a credinței în Isus Hristos. De asemenea, prin Sfinții Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în întreaga lume, tuturor celor care cred în Isus.
Lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi – dată fiind legătura indisolubilă între Tată, Fiu și Duhul Sfânt. Anul acesta, a doua zi de Rusalii coincide cu solstițiul de vară.
În Vechiul Testament, Rusaliile au reprezentat la început o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor. Mai târziu, a ajuns o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt.
În tradiția populară, Rusaliile se identifică cu ielele, cu zânele rele care le iau oamenilor mințile. Pentru a se feri de ele, oamenii poartă asupra lor frunze de pelin, fiindu-le interzis să le vorbească acestor spirite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!