O nouă atracție turistică va apărea în viitor în comuna timișeană devenită punct de atracție turistic datorită programului „Mic dejun la Margina”. Mii de turiști români și străini s-au bucurat în ultimii cinci ani, cât a trecut de la lansarea produsului agroturistic, de bunătăți preparate în casele localnicilor, plimbări cu căruța ori sania, vizite la bisericile din lemn din Țara Făgetului și Muzeul Satului de la Sintești și altele.
Iată că în satul aparținător Groși al comunei Margina, Consiliul Județean Timiș are în plan o investiție care să atragă numeroși vizitatori în zonă.
Joi, consilierii județeni au votat „Proiectul de hotărâre privind aprobarea acceptării ofertei de donație a imobilului situat în Groși, nr. 33 1/2, înscris în Cartea funciară nr. 407048, Margina”.
„Dumitru-Dorin Prunariu a convenit să doneze Județului Timiș imobilul situat în Groși, Margina. Imobilul este compus din teren în suprafață de 1.667 de metri pătrați cu nr. top 407048 având categoria de folosință – curți construcții. Din CF-ul menționat rezultă că imobilul este liber de sarcini și este proprietatea donatorului Dumitru-Dorin Prunariu, dobândită prin succesiune, în cotă de 1/1. Valoarea imobilului este de 3.334 euro, reprezentând 16.268 lei calculat la cursul BNR valabil la data autentificării ofertei, va fi declarat ca fiind de interes public județean și va fi înscris în domeniul public al Județului Timiș.
Potrivit ofertei de donație, donatorul solicită ca imobilul să fie utilizat pentru realizarea unui obiectiv de investiții constând într-un Centru educațional care să includă un muzeu și/sau observator astronomic/planetariu, precum și achitarea taxelor/impozitelor generate de autentificarea donației de către donator”, precizează Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
Dumitru Dorin Prunariu s-a născut în 27 septembrie 1952, în Brașov, și este singurul român care a zburat în spațiu.
În seara zilei de 14 mai 1981, racheta purtătoare a navei cosmice Soiuz-40 a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur, avându-i la bord pe Dumitru Prunariu și pe Leonid Ivanovici Popov. După un zbor de 8 minute și 50 de secunde, nava cosmică s-a desprins de ultima treaptă a rachetei purtătoare, deplasându-se în jurul Pământului.
Astfel, Dumitru Prunariu a devenit primul român din istorie și al 103-lea om din lume care a zburat în spațiu. Prunariu a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.
Terenul pe care îl deține în satul timișean Groși l-a moștenit de la bunicii săi paterni și se află chiar lângă casa unde venea în copilărie, și unde, uneori, mai poposește și acum.
„Dacă în cinci ani nu îl facem, domnul Prunariu își retrage donația. Ar fi o oportunitate deosebită pentru noi. Scopul va fi, în primul rând, educativ”, a declarat consilierul județean Petre Mihăieș de la USR, fost pilot pe avioane supersonice.
Acesta a luat cuvântul în ședința CJT pentru a sublinia „greutatea” numelui Prunariu și oportunitatea avută.
„Este un noroc pentru noi că domnul Prunariu face această donație. Este vorba despre un centru educațional, care pe lângă un muzeu, va cuprinde și un observator astronomic. Avem cinci ani să îl realizăm. Inevitabil, trebuie să ne gândim și la o casă memorială pentru primul cosmonaut român. Mă bucur că am fost inspirați ca în 2016 să îi acordăm titlul de Cetățean de Onoare al Județului Timiș”, a spus Mihăieș în plen.
Alin Nica, președintele CJ Timiș, a fost de acord cu propunerea lui Prunariu, înainte să fie aprobată.
„Dorim să preluăm terenul de lângă casa unde a copilărit astronautul Dumitru Prunariu”, le-a explicat aleșilor Alin Nica, președintele CJ Timiș, înainte ca aceștia să aprobe donația.
Pe aceeași temă:
Dumitru Prunariu, primul și unicul român ajuns în spațiu, vine la Timișoara, la UVT
Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care a văzut Pământul din spațiu, în urmă cu 41 de ani
Cosmonautul Dumitru Prunariu va primi titlul de Cetatean de Onoare al Judetului Timis
Dumitru Dorin Prunariu le-a vorbit studentilor din Timisoara despre spatiul cosmic
Trimite articolul
XDin Brasov fiind dumnealui, tocmai acolo avea parte din radacini?
Inca o investitie pe care se va pune lacatul. Din articol , am aflat ca mii de vizitatori au fost in localitate in ultimii ani, deci cam o mie pe an, deci o medie de cativa pe zi. Daca toti vor merge la observatorul astronomic, nu se va incasa nici banii pentru a plati casierul. asemenea obiectiv trebuie plasat in Timisoara, eventual la marginea orasului. Terenul de 3000 de euro nu are nici o valoare pentru un asemenea proiect. Fantezii Alin Nica .In loc sa se ocupe sa termine odata centura Timisorii, viseaza stele verzi.
Domnule inginer cosmonaut va respect foarte tare si in aceasta nota de sinceritate va spun ca ati pus lupul paznic la oi