„M-am trezit în rachetă, a fost lansată, am simțit încet-încet cum sunt presat în fotoliu, culcat pe spate, tot mai puternic, practic mai puteam respira doar din diafragma, pieptul nu-l mai puteam umfla pentru că eram foarte apăsat pe el. Îți țineam limba între dinți, pentru că aveai senzația că e grea și mi se ducea în gât, aveai senzația că te sufoci dacă nu o încordezi un pic. Ochii îmi erau presați și erau de patru ori mai grei decât în mod normal, lăcrimau. Dar nu era nicio problemă. Și dintr-o dată, după vreo trei minute, am simțit că racheta se prăbușește. (…) Te uiți prin hublou și te minunezi ce vezi acolo, Pământul, orizontul. (…) Mi-am dorit să ajung sus și să zbor în cosmos”, a rememorat Dumitru Prunariu primele clipe de zbor în spațiul cosmic.
Dumitru Prunariu a fost prezent la Timișoara în aceste zile pentru celebrarea a 40 de ani de la zborul singurului român în spațiu. El a fost întâmpinat și de reprezentanții Consiliului Județean Timiș, care l-au anunțat că vor să deschidă un muzeu în satul natal al cosmonautului, o tabără pentru copii și chiar un observator astronomic. Gândirea este pe termen lung, spune vicepreședintele CJT, Alexandru Proteasa.
„Ne dorim un muzeu”
„Timișul se va îmbogăți cu un nou punct de atracție pe harta turistică. Am discutat cu Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în spațiu, despre posibilitatea preluării de către CJ Timiș a casei din comuna timișeană Margina, satul Groși, în care acesta a copilărit. Ne dorim să realizăm acolo un punct muzeal și, de ce nu, gândind pe termen lung, o tabără pentru copiii interesați de astronomie și chiar un observator astronomic.
Momentan, ne aflăm în punctul în care analizăm cea mai potrivită metodă de a pune în practică acest deziderat. Beneficiind de deschidere din partea domnului Prunariu, am siguranța că vom ajunge la o concluzie care să fie un câștig pentru județul nostru”, a scris Alexandru Proteasa pe Facebook.
În 14 mai s-au împlinit 40 de ani de la singurul zbor al unui român în spațiu. Dumitru Prunariu a petrecut, în cadrul misiunii Soyuz 40, desfășurată în perioada 14-22 mai 1981, exact șapte zile, 20 de ore și 42 de minute în spațiul cosmic. Dumitru Prunariu este inginer și cadru didactic pentru studenții din țară și din străinătate, iar în particular se ocupă de cercetarea științifică a spațiului cosmic.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
Xprunariu cu spagariu
Om bun Prunariu, verificat la sange de autoritatile comuniste, la sange la propriu: origini sanatoase, totul in regula la dosar, totul minunat. Sa multumim partidului si URSS ca l-au luat si pe nenea Prunariu in caruta cu ei sa dea o tura pi bolta.
De altfel se pot gasi pe net documente desecretizate despre nenea Prunariu dar totusi a facut ceva… s-a plimbat prin atmosfera rarefiata a Planetei. Astia de acum stiu doar sa omoare – timpul si oamenii – si au un singur plan: depopulare prin injectare.
-
Iti trebuie marita doza de medicamente