La începutul dezbaterilor, Camelia Mingasson, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, a explicat că Agenda culturală de anul acesta are în vedere „promovarea artiștilor locali care au avut de suferit în pandemie și extinderea acțiunilor în cartiere”.
Primul ales local nemulțumit de Agenda culturală a fost liberalul Dan Diaconu. Acesta și-a exprimat indignarea că după un deceniu, un festival de referință al orașului, JazzTM, nu a mai fost inclus pe lista evenimentelor culturale din oraș.
„Poate e târziu să ne referim la Timfloralis, pentru că timpul a trecut. Nu ați reușit să îl finanțați.
Astăzi semnăm actul de deces al Festivalului JazzTM. E, din păcate, pentru mine, un moment foarte complicat. Personal, am fost implicat în acest festival de la începutul său, iar pentru timișoreni înseamnă faptul că, cel puțin din perspectiva Primăriei Municipiului Timișoara, nu vor mai avea ocazia de a vedea artiști cu sute de Grammy-uri pe scene în municipiul Timișoara.
Asta e realitatea cu care ne confruntăm. Sper să existe oameni care înțeleg spiritul Timișoarei, pe care îl clamați doar în campania electorală și care să reușească să repare această greșeală pe care eu o consider, chiar dacă e parte dintr-un plan, unul dintre elementele majore de necondordanță culturală, de neînțelegere a spiritului orașului și mai ales de lipsă de înțelegere a faptului că actul cultural trebuie să fie echitabil în fața cetățenilor acestui oraș. El nu poate fi adresat, chiar dacă sumele sunt mari, și vă felicit pentru sumele pe care le puneți în zona culturii. El nu poate să rămână într-un singur spațiu la care au acces poate 1.000 de oameni din acest oraș, deoarece cultura e văzută ca un element elitist în acest moment.
Sper, din tot sufletul, să existe o continuitate a acestui festival, chiar dacă ați renunțat extrem de ușor la el. Oare vă e rușine cu cuvântul rugă? De ce trebuie să îl îmbrăcăm în Banatici?”, a spus Diaconu.
Și colegul său de la PNL, Simion Moșiu, a fost nemulțumit de schimbarea denumirii manifestării Ruga Timișoarei în Banatica, la fel ca anul trecut.
Consilierul municipal Daniela Mariș de la PNL și-a exprimat nemulțumirea că Agenda Culturală este supusă la vot aproape de la jumătatea anului, după ce o parte dintre evenimente au avut loc, cum ar fi Târgul de Paște sau Ziua Europei.
„Noi votăm să dăm bani deși banii au fost cheltuiți. Suntem chiar degeaba, nu are sens să mai votăm ceva ce nu-și are rostul”, a afirmat Daniela Mariș.
Consilierul liberal Lucian Căldăraru a spus că este oripilat că se renunță la Chick Corea în favoarea lui Bela Santiago, care va cânta de Revelion la Timișoara.
De asemenea, consilierul Jorge Gonzalez de la USR a lăudat evenimentul de Ziua Europei de duminică din Parcul Copiilor și pe Camelia Mingasson.
„Acesta este un proiect foarte important pentru Timișoara și poate ar fi nevoie de câteva discuții purtate exclusiv pe acest proiect. Să retragem acest proiect de pe ordinea de zi și să discutăm data viitoare”, a propus viceprimarul Cosmin Tabără de la PNL.
Consilierul municipal Marius Craina de la Pro România a reclamat că nu mai apare votul în comisiile de specialitate pe proiectele de hotărâre primite de aleși.
„Umblă multe vorbe, acuze. Casa de Cultură este o instituție de cultură care primește un buget anual. Nu am nicio problemă să se numească Banatica sau Ruga”, a intervenit în discuție primarul Dominic Fritz.
Edilul-șef al orașului a explicat, în legătură cu JazzTM, că deja de anul trecut au existat mai multe discuții cu organizatorii festivalului.
„Eu personal sunt un mare fan, iar festivalul poate fi finanțat prin Centrul de Proiecte. Echipa de la JazzTM a decis să nu vină anul acesta la apelul de finanțare al Centrului de Proiecte. Avem un buget record pentru cultura din Timișoara, iar Casa de Cultură este doar o mică parte”, a spus Fritz.
La rândul său, directorul Casei de Cultură a Municipiului, Camelia Mingasson, a precizat că:
„Banatica este numele unei emisiuni a televiziunii noastre locale pe care l-am împrumutat. Banatica reunește Ruga Timișoarei și Festivalul Minorităților. Ruga a cuprins mai multe locații anul trecut, nu doar Parcul Rozelor, iar Ansamblul Banatul a cântat pe toată perioada rugii.
Sunt bănățeancă și nu mi-e rușine de cuvântul Rugă. Banatica a fost ideea de a readuce oamenii împreună o zi la Ruga Timișoarei și la Ziua Minorităților. Titlul este mai puțin important pentru mine atâta timp cât livrezi conținut bun”.
Președintele de ședință Ruben Lațcău de la USR a cerut să i se taie microfonul consilierului Simion Moșiu, care o tot întrerupea pe Camelia Mingasson. Ea a ținut să precizeze că a pregăti public avizat că să poată primi evenimentele culturale trebuie să fie principala țintă a Casei de Cultură a Municipiului, nu aceea de organizator de evenimente.
„Cred că important este să vedem frumosul din jurul nostru. Cred că puțin ne rebranduim în acest domeniu complex. Haideți să privim lucrurile într-o evoluție, poate că tinerii vor fi atrași”, a fost de părere consilierul local Răzvan Stana de la USR.
Colega sa de partid, Ana Munteanu, a criticat conducerea Primăriei Timișoara: „Mare greșeală că s-a renunțat la JazzTM”.
După aproape o oră de discuții aprinse, consilierii locali ai PNL nu și-au exprimat dreptul de vot, iar USR, cu doi aleși lipsă de la ședință, nu au avut suficiente sufragii, astfel că Agenda culturală a căzut la vot, ceea ce nu s-a mai întâmplat vreodată.
Consilierul Radu Țoancă de la PSD a propus ca în cadrul ședinței Consiliului Local Timișoara, ce va avea loc la finele lunii mai, să se reia votul care vizează aprobarea Agendei manifestărilor organizate anul acesta de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.
Primarul Dominic Fritz spune că liberalii din Consiliul Local Timișoara au refuzat „fără niciun argument valid”, să aprobe acest format al Agendei Culturale. Consideră gestul unul iresponsabil, un sabotaj politic care continuă de ceva vreme, și care pune în pericol evenimentele cu tradiție pentru Timișoara.
Edilul mai afirmă că va supune din nou votului Consiliului Local această Agendă, în următoarea ședință.
„Zi tristă pentru Timișoara, pentru cultura și tradițiile noastre. PNL sabotează Cultura Timișoreană.
În fiecare an, Casa de Cultură propune Consiliului Local aprobarea evenimentelor pe care urmează să le organizeze cu finanțare de la bugetul local, sub denumirea Agenda Culturală a Municipiului Timișoara. Liberalii din Consiliul Local Timișoara au refuzat, fără niciun argument valid, să aprobe această Agendă Culturală a Casei de Cultură a Municipiului.
Gestul lor iresponsabil, făcut strict din considerente politice, pune în pericol evenimente de tradiție pentru orașul nostru, printre care: Ruga Timișoarei, Festivalul Inimilor, Ziua Timișoarei (unde ar fi trebuit să concerteze draga noastră formație Phoenix), evenimentele de comemorare a martirilor Revoluției din 1989 sau spectacolul de Revelion.
După ce anul trecut, când din motive de pandemie nu se putea ține Festivalul Inimilor, m-au atacat cu o campanie de dezinformare, că aș avea ceva împotriva muzicii de folclor – acum au votat ei înșiși împotriva agendei care cuprinde și acest festival.
M-am obișnuit la sabotaj politic constant al celor care au pierdut accesul la resurse publice, dar recunosc că am avut speranța ca el să cunoască o limită: să nu transformăm cultura în câmp de luptă politică ieftină, în anul pregătirii pentru cea mai uriașă oportunitate de promovare a Timișoarei în decenii – Capitala Europeană a Culturii.
Voi supune din nou votului Consiliului Local această Agendă în următoarea ședință și sunt sigur că va exista o majoritate pentru cultură”, a declarat pe Facebook Dominic Fritz.
Trimite articolul
Xluati aminte ca in sri lanka, casele politicienilor au fost puse in flacari. foarte bine. zic, asa, ca fapt divers
Cum te văd și cum mă vezi, vreau manele nu vreau jazz.🤣
USR – cea mai mare eroare din istoria Timisoarei.
-
ai uitat de 89
Doamne, sper sa nu dispara jazztm ….. e cel mai memorabil festival din timisoara cand orasul pur si simplu prinde viata . de fiecare data am fost si nu sunt fan inrait jazz, dar pur si simplu atmosfera si oamenii buni de acolo te scot din casa …
-
🙄
Pai de ce s-avem un festival de jazz? Aia e o muzica pt un public de calitate, un public pretentios si care stie sa aprecieze jazzul!!
Dar nici ruga sau banatica!
Cel mai bine MANELOS POR COMPADRES. Ion de mai jos va fi fericit…
Să renunți la JazzTM e cea mai mare prostie din ultimii ani. Nume foarte mari au venit din toată lumea, au cântat muzică de calitate, spectatorii erau oameni decenți, atmosfera era unică. JazzTM a pus Timișoara pe hartă.
Nu-mi pasă cine pe cine a sabotat, cum își aruncă politrucii pisica peste gard de la unul la altul, este eșecul tuturor: DoNimic, Lațcău, Nica, USR, PNL, PSD, etc.
Premiera nu este deloc nefericită. Ar fi fost nefericită, gravă și ilegală dacă s-ar fi aprobat agenda culturală în luna mai, iar pe listă sunt incluse evenimente care deja au avut loc. Cum au putut fi acestea organizate dacă ele încă nu au un buget aprobat??? Cum se poate ca un primar, un întreg batalion de juriști, directorul Casei de Cultură, secretarul municipiului să comită o asemenea ilegalitate? Agenda culturală, adică proiectele din cadrul programului prioritar, se aprobă odată cu bugetul municipiului, cu atât mai mult cu cât unele dintre evenimente deja au avut loc. E foarte multă naivitate sau inconștiență în rîndul administrației.
-
nu e vorba de nici o ilegalitate. O tara, sau un oras in cazul de fata, nu poate stopa toate activitatile pana cand politicul face bugetul. Acest buget trebuie facut inainte de inceperea anului. Legea prevede ca, pana la finalizarea bugetului, se aplica bugetul pe anul precedent.