„Serviile sociale s-au înfiinţat în România ad-hoc, ca răspuns la nevoile existente în societate. După 20 de ani, e timpul să vorbim de standarde de calitate în acest domeniu”, a spus Laila Onu, preşedinte al Fundaţiei Pentru Voi Timişoara, în deschiderea întâlnirii de lansare a proiectului intitulat Excelnet, Înfiinţarea unei reţele de centre de excelenţă în furnizarea serviciilor de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi, ca grup vulnerabil pe piaţa muncii.
Lansat de Federaţia Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România, proiectul vizează, printre altele, crearea a 5 centre de excelenţă pentru furnizarea de servicii de reabilitare, dar şi formarea de specialişti care să implementeze programe de integrare. „Orice persoană cu handicap intelectual din Timiş doreşte să urmeze un curs de pregătire profesională este invitată să se adreseze la Fundaţia Pentru Voi Timişoara, unde creem deja o bază de date şi începem pregătirea pentru a încadra pe piaţa muncii cât mai multe persoane defavorizate”, a precizat Laila Onu, preşedintele Pentru Voi, unul dintre cele cinci centre de excelenţă din ţară.
Despre calitatea serviciilor sociale în România a vorbit şi Francisc Simon, preşedintele Fundaţiei ONPHR, care a afirmat că „ce s-a făcut până acum în România pentru persoanele cu dizabilităţi, s-a făcut după ureche, multe instituţii publice făcând rampe de acces pentru persoanele cu handicap doar pentru a fi abolite de penalităţi; e nevoie de integrarea în muncă a persoanelor cu handicap, oferindu-le îmbunătăţirea calităţii vieţii atât în familie cât şi în comunitate şi societate”. Servicii de reabilitare profesională, integrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi, acces şi participare pe piaţa muncii, acestea sunt obiectivele proiectului. Statisticile arată că, în Timiş, sunt peste 22.000 de persoane cu o formă de handicap, dintre care 2.000 sunt copii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!