Abatorul Orăşenesc de pe bulevardul Eroilor a fost construit la începutul anilor 1900 şi şi-a încetat activitatea în 1989. De mai bine de 20 de ani, clădirile care fac parte din acest ansamblu care figurează pe Lista monumentelor istorice din judeţul Timiş au fost lăsate în paragină.
Reprezentanţii municipalităţii spun însă că proprietarii s-au apucat de treabă şi că Abatorul va fi readus la starea iniţială până în vară.
„Am fost ieri (n.r. – joi) la Abator. Se lucrează la gard. Turnul şi cele două clădiri monumente istorice sunt într-un hal fără de hal. Ei au acum un contract cu o firmă de construcţii care a realizat în toamnă defrişările acelea masive de pomi şi tufărişuri care existau pe acel perimetru. Nu se mai văd pomii ăia, au îmbrăcat zidurile în partea de sus cu hârtie gudronată să le protejeze de infiltraţii de apă. Acum au un grafic. De săptămâna viitoare, de la sfârşitul săptămânii, trebuie să intre şi la clădire. Trebuie să termine cu gardul şi să intre şi înspre interior. Cei de la Ţiriac Holding mi-au garantat că au făcut un contract cu o firmă în care ei au încredere că au mai lucrat cu dumnealor şi au fost foarte mulţumiţi de ei. Eu n-am fost foarte mulţumit, ieri, când am văzut că este un tip cu o roabă şi doi care se ocupă de tencuiala de pe ziduri, dar în cât am stat eu, jumătate de oră, a mai apărut un grup destul de substanţial de muncitori. Ăştia trebuie să vină să-şi facă treaba acolo în mod constant şi fără probleme. Ne-au pus la dispoziţie să vedem graficul de lucrări. Dacă se ţin de acest grafic al trebui să-l depăşească, pentru că în construcţii nu există sâmbătă, duminică şi alte sărbători. Aici e domeniu privat. Până în vară au termen să aducă la forma iniţială clădirea”, a declarat, vineri, viceprimarul Traian Stoia.
Edilul a afirmat că nu îl interesează dacă la Abator va mai fi realizat sau nu un mall, o investiţie care a fost anunțată acolo în urmă cu mai mulți ani, ci doar ca proprietarii să respecte obligaţiile impuse prin lege.
„Eu sper că până în vară se termină. Pe mine nu mă interesează dacă ei au sau n-au bani să facă mall-ul, pe mine mă interesează să readucă la forma iniţială ceea ce s-a deteriorat în timp ce dânşii erau proprietari. Este o obligaţie a unui proprietar”, a adăugat viceprimarul.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat, în toamna anului trecut, că au amendat cu 8.000 de lei o societate din grupul de firme al omului de afaceri Ion Ţiriac pentru că a lăsat să se degradeze acest valoros ansamblu arhitectonic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!