Oriunde vezi cu ochii, şi cu atât mai abitir în locurile pitoreşti, în România arhitectura tradiţională dispare, iar casele bătrâne sunt abandonate şi se prăbuşesc, lăsând locul unor viloace supradimensionate şi unei epoci lipsite de spirit şi stil. În ţara noastră se construieşte mult şi prost. Nepăsători la patrimoniul arhitectural, românii înlocuiesc tradiţia cu opulenţa, umbritele pridvoare cu scări cu baluştri, cercevelele de nuc cu termopane de plastic şi frontoanele cu geamlâcuri în forme care sfidează orice criteriu estetic.
Împotriva acestei păguboase intenţii, arhitectul german Michael Wieczorek, împreună cu alţi colegi artişti, arhitecţi şi designeri din România şi din Germania, au fondat un proiect de recuperare şi conservare a arhitecturii tradiţionale şi a respectului pe care aceasta îl merită.
Reabilitarea vechii şcoli din Potoc, clădire abandonată vreme de mai mulţi ani, face parte din acest concept de restituire culturale.
Arhitecţi şi studenţi din Africa de Sud, Columbia, Germania, Marea Britanie, Malaezia, Serbia, Ucraina şi România vor schimba în această vară acoperişul şcolii din Potoc. Printr-un protocol încheiat cu primăria comunei Sasca Montană, imobilul va deveni centru cultural, iar la repararea lui se vor folosi exclusiv materiale naturale, locale, ușoare, şi tehnici tradiţionale, au subliniat cei implicaţi.
Sub genericul „O mie de idei sub un acoperiş”, în perioada 19 august – 4 septembrie 2011 va avea loc în satul Potoc, judeţul Caraş-Severin, workshop-ul PAO ediţia a treia în România.
„Timp de 17 zile, grupul PAO va călători în regiunea Cheile Nerei, lângă Oraviţa, pentru a începe proiectul de reabilitare a vechii şcoli din Potoc. Obiectivele principale ale acestei şcoli de vară sunt repararea şcolii vechi din Potoc şi punerea bazelor unei instituţii culturale în acest loc. În acest scop, şcoala veche a făcut obiectul unei finanţari din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional precum şi al unui acord de parteneriat pe termen lung între asociaţia PAO şi Primăria Sasca Montană. Familiarizarea cu această clădire a avut loc acum doi ani, când s-a organizat prima ediţie a PAO la Potoc. Şcoala de vară organizată în clădirea şcolii vechi oferă locul ideal pentru o mare varietate de proiecte, de la arte plastice şi design, până la arhitectură peisageră şi proiecte de arhitectură. În timpul workshop-ului vor avea loc, ca întotdeauna la întâlnirile PAO, activităţi diverse, conferinţe, activităţi artistice, predarea şi învăţarea de practici culturale”, a precizat arh. Michael Wieczorek.
Inspirată de conceptul pedagogic Bauhaus, tabăra se va bucura de participarea unor staruri ale arhitecturii, între care Robert Garing, Anja Jannack şi Jörg Rainer Noenning din Germania, Kai Uwe Reitmann (Rusia/ Germania), Takaaki Teruuchi şi Tetsuo Konazashi din Japonia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!