Reprezentanţii Primăriei Timişoara şi-au propus să cumpere şapte vaporaşe care să fie destinate transportului public pe canalul Bega, dar deocamdată nu au reuşit.
Municipalitatea a anunţat organizarea celei de-a doua licitaţii în acest sens, după ce la prima, care a avut loc la începutul anului, nu s-a prezentat nimeni, dar procedurile nu au fost încă reluate.
Între timp, consilierii locali au aprobat şi un buget mai mare în acest scop, autorităţile locale ajungând la concluzia că nu le poate livra nimeni ambarcaţiunile dorite la preţul estimat iniţial. Şi aşa s-a ajuns de la aproximativ 1 milion de euro la peste 2 milioane de euro pentru vaporetto.
În ce stadiu sunt lucrurile cu achiziţia vaporaşelor?
„Am cerut un punct de vedere la zi, al Autorității Naționale de Navigare (n.r. – Autoritatea Navală Română), în privința dimensiunilor acestor vaporetto, în condițiile în care s-a pus piatră pe canalul Bega și, ușor, el s-a îngustat. Este o măsură de precauție. Am cerut, pe lângă punctul de vedere al conducerii Portului Timișoara, și un punct de vedere de la Autoritate, de la nivel național, dar și de la Autoritatea Regională, de la Turnu-Severin. Vreau să văd mai multe opinii. Dacă ni se va recomanda să folosim vaporetto mai mici, atunci vom reface caietul de sarcini și vom prevedea vaporașe mai mici. Mie mi-ar fi plăcut să fie mai mici, dar dacă specialiștii spun că e în regulă, atunci desigur că trebuie să merg pe direcția pe care o indică acei specialiști. Trebuie să rămână 7, nu ni s-a aprobat să le împuținăm”, a declarat, zilele trecute, primarul Nicolae Robu.
Iniţial era prevăzut ca ambarcaţiunile să fie livrate în 4 luni de la data atribuirii contractului, să aibă fiecare două motoare, între 50 şi 70 de locuri şi o lungime de până la 20 de metri.
Robu crede în continuare că vaporaşele pot ajunge la Timişoara anul acesta dacă cea de-a doua licitaţie, care nu a fost încă lansată, se va desfăşura în bune condiţii. Dar nicio şansă ca acest lucru să se întâmple la vară, după cum estimau oficialii primăriei iniţial.
„Dacă totul ar merge așa cum ne planificăm noi, atunci, sigur, am mai avea șanse, spre sfârșitul anului, să ne vina vaporașele. Ele vor fi furnizate eșalonat, dar am avea șanse să le avem prin luna noiembrie. Însă nu ne putem bază pe timpul optim, pentru că licitațiile se desfășoară așa cum se desfășoară…”, a mai declarat edilul.
În ceea ce priveşte stadiul proiectului pe bani europeni privind reabilitarea malurilor canalului Bega, care ar trebui finalizat în luna iulie, lucrările sunt realizate în proporţie de circa 65%, potrivit reprezentanţilor municipalităţii. Proiectul a cuprins şi amenajarea unui număr de nouă staţii pentru ambarcaţiuni – la Podul Mihai Viteazu, Podul Dacilor, Podul Decebal, Podul Michelangelo, Podul Mitropolit Andrei Şaguna (Tinereţii), Podul Traian, Podul Ştefan cel Mare, în dreptul străzii Vulturilor şi la Podul Modoş.
Alte articole pe aceeași temă:
Mai multi bani pentru vaporase pe Bega: alesii au aprobat peste 2 milioane de euro!
Noi conditii la licitatia pentru vaporase. Autoritatile cred ca au impus… pretentii exagerate
Citiți principiile noastre de moderare aici!