Memorialul Revoluției, născut după o idee a revoluționarului Traian Orban, a fost mutat în anul 2011 în Pavilionul M din Cazarma 1079 Timișoara, o clădire aflată într-o stare avansată de degradare, cu intrare de pe str. Oituz.
Imobilul are o suprafață de peste 1.600 mp și a fost cămin militar de garnizoană. Primele reparații și amenajări s-au făcut cu bani de la Ministerul Culturii și Cultelor, dar și din donații sau sponsorizări. Din anul 2000, Memorialul Revoluției este obiectiv de interes național.
Clădirea a ajuns la Ministerul Apărării
În primăvara anului trecut, mai exact în luna mai, clădirea a trecut de la Ministerul Culturii la Ministerul Apărării Naționale. Tot în acea perioadă, MapN a dat Ministerului Culturii fosta comenduire a Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății, pentru amenajarea mult-discutatului muzeu al Revoluției Anticomuniste.
„Cu privire la imobilul 1079, din Municipiul Timișoara, MAPN şi-a manifestat dorinţa de a-l prelua în administrare, pentru a servi nevoilor de apărare, urmând a fi reabilitat, în scopul relocării Centrului Militar Zonal Timiş şi a Biroului de Informare Recrutare”, se arată în hotărârea de guvern prin care a fost preluată clădirea Memorialului Revoluției.
Ce se întâmplă cu Memorialul Revoluției
Ca să fim mai expliciți: în locul Memorialului Revoluției va funcționa la un moment dat Centrul Militar Zonal Timiș. Cu muzeul nu se știe ce se întâmplă nici în ziua de astăzi. Potrivit șefului Unității de Implementare a Proiectului – UMP pentru Muzeul Revoluției din fosta garnizoană, se caută o soluție…
„Vor fi implicați permanent (cei din Memorialul Revoluției – n.r.). Vrem să le punem la dispoziție exact aceleași condiții, poate chiar mult mai bune. Ne-am înțeles să ne facă o listă până în ianuarie cu solicitările lor”, spunea Trîmbaciu în decembrie 2019.
Clădirea în care funcționează Memorialul se degradează pe zi ce trece, lucru cunosc de absolut toate autoritățile. Oricât s-ar chinui cei care o îngrijesc să mențină Memorialul Revoluției viu pentru a aminti oamenilor de evenimentele din Decembrie 1989, nicio instituție „nu s-a dat peste cap” să investească în imobilul de pe strada Oituz.
Robu și-a amintit de clădire
La opt ani de când ocupă fotoliul de primar al Timișoarei, edilul Nicolae Robu și-a îndreptat privirea spre clădirea de pe Oituz. A fost la un eveniment organizat de Memorialul Revoluției, unde a constatat gradul de degradare al clădirii.
„Este trist ce se întâmplă acolo, clădirea este preluată de Ministerul Apărării. Nu alocă nimeni bani pentru ea. Acolo este foarte multă istorie a orașului nostru, cu care ne mândrim. Doctorul Orban și-a pus acolo toată capacitatea lui, viața lui e acolo din 1989 încoace, și când vezi pereții scorojiți la intrare, te trec fiorii. Nu e normal așa ceva”, a explicat primarul Robu.
Edilul cere clădirea de la guvern, dar nu spune dacă a trimis o hârtie oficială spre București.
„Hotărâri de guvern mai poate actualul guvern emite. Să se transfere această clădire, eu zic că bine ar fi către Primăria Timișoara, să ne putem ocupa de ea. Pentru noi e o bătaie de cap în plus. Eu nu cer ceva ca să ne facem viața mai ușoară. Din contră. Solicitarea aceasta incumbă eforturi mai mari din partea primăriei, este o răspundere suplimentară, necesită bani această clădire pentru a fi adusă la standardele firești. Dacă nu se dorește asta, măcar să meargă la Ministerul Culturii, care să aloce el bani pentru un obiectiv care ține de cultură. Nu e normal să fie la MApN”, completează primarul.
„Eu atât cât pot fac”
El crede acum că mutarea Memorialului Revoluției în viitorul muzeu din Piața Libertății nu ar fi o idee prea bună.
„Există ideea de a se muta tot ce este la Memorialul Revoluției la viitorul muzeu din Piața Libertății. Nu știu dacă este potrivită mutarea. Până una-alta, noi avem aici un muzeu și el ar trebuie să fie onorat cu atenție de autoritățile statului. Eu atât cât pot fac. Dacă ar trece la primărie, atunci aș dovedi atenție plenară, inclusiv cu alocare de fonduri”, conchide Nicolae Robu.
Poate până la urmă se alege și altceva de Memorialul Revoluției, în afară de promisiuni.
Trimite articolul
XS-au gândit că memorialul trebuie să arate ca pe vremea lui Ceaușescu.
Este foarte clar ca lui N Robu nu-i pasa deoarece nu a facut nimic de cand este primar pentru memoria celor care si-au dat viata in 1989.
N Robu si C Dobra discuta despre acest muzeu al revolutiei doar inainte de alegeri in scop electoral.
Zice N Robu: „Eu atât cât pot fac” adica NIMIC. Promisiuni si minciuni ca intodeauna….
„Eu atât cât pot fac” – zero barat, porcule
Cu trei numere mai incolo.tot pe stanga !!!