Clujenii vor să construiască această scenă din pet-uri pe lacul Gheorghieni. Prioritatea clujenilor nu o reprezintă intrarea în Cartea Recordurilor, ci folosirea acestei construcţii pentru evenimente culturale. Proiectul ”Scena Verde” își propune realizarea unei scene flotante cu suprastructură pavilionară parametrică pe Lacul Gheorgheni, ce va pluti cu ajutorul unui strat de PET-uri. Iniţiativa aparţine Societății Culturale Filarmonia și Asociației Studenților Arhitecți. Este estimat că platforma flotantă, pe care va fi proiectată scena, se va mentine la suprafață 6 luni.
Proiectul „Scena verde” este un manifest al tinerilor clujeni pentru cultură, ce vine în întâmpinarea unor deziderate majore ale clujenilor: „Capitală Europeană a Tineretului 2015″ și „Capitală Culturală Europeană 2021″. Clujenii au demarat şi campania de strângere/reciclare de pet-uri pentru acest proiect şi vor să realizeze această construcţie din 125.000 de sticle de plastic. Pentru această scenă s-a realizat un concurs de proiecte, iar arhitecţii clujeni nu au fost deloc în lipsă de idei…
La Timişoara, podul din sticle de plastic, construit pe Bega în vara anului 2014, din peste 100.000 de pet-uri, nu a intrat în Cartea Recordurilor. După săptămâni de aşteptare, răspunsul celor de la Guiness World Records a fost unul negativ. Podul a fost construit la iniţiativa asociaţiei EcoStuff România, care prin această acţiune a vrut să tragă un semnal de alarmă legat de reciclarea PET-urilor. S-au folosit peste 100.000 de sticle de plastic la construcţia acestui pod, care a stat pe Bega o lună de zile – oamenii au circulat pe el şi s-au ţinut diferite evenimente în locaţie.
Organizatorii proiectului cu.podu – cel mai mare pod din lume realizat din pet-uri, la Timişoara, au primit răspunsul celor de la Cartea Recordurilor după o întârziere de aproape 3 săptămâni. Din păcate, răspunsul a fost unul negativ: podul din pet-uri construit la Timișoara în vara anului 2014 nu a fost considerat un record. Printre motivele invocate se numără: “Materialul trimis nu arată modul în care au fost numărate pet-urile” și “Structura nu a fost realizată dintr-o singură bucată, existând acea deschidere la mijloc”. Radu Rusu, iniţiatorul proiectul cu,podu de la Timişoara, este dispus să-şi pună know-how-ul la dispoziţie clujenilor. „Anul trecut, în toamnă, am auzit de la nişte colegi din Cluj de ideea de a construi ceva pe apă, plecând de la peturi. Ei vor să facă Scena Verde – o platformă plutitoare din pet-uri pe care vor construi o scenă, am înţeles că va rămâne peste vară, cam şase luni de zile, vor avea organizate concerte, spectacole de teatru. Mă întâlnesc, dacă timpul permite, cu unul dintre organizatori, să vedem dacă îi putem ajuta cu ceva”, spune Radu Rusu, EcoStuff România
Citiți principiile noastre de moderare aici!