Tokes, aflat sâmbătă la sediul Societăţii Timişoara, a declarat că Proclamaţia de la Timişoara este, din păcate, la fel de actuală şi acum, la 25 de ani după ce a fost citită în Piaţa Operei şi că, în opinia lui, trebuie continuată lupta anticomunistă.
„Proclamația are o actualitate deosebită, din păcate, și după 25 de ani pentru că trebuie să continuăm această luptă anticomunistă. Este adevărat că în cazul meu personal accentul s-a mutat de la anticomunism la lupta pentru interesele naționale ale maghiarilor. Noi, ca comunitate minoritară am suferit în dublă măsură asuprirea comunistă din timpul lui Ceaușescu și respectiv în perioada post comunistă, dar aceasta nu înseamnă că nu mă aflu și nu sunt solidar împotriva luptei anticomuniste. (…) În acest spirit vă salut cu drag și dați-mi voie drept susținere a Proclamației de la Timișoara să semnez și eu această proclamației”, a declarat Tokes.
La rândul lui, preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, a declarat că odată cu redeschiderea dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990, Proclamaţia de la Timişoara a revenit în actualitate.
„Multă lume spunea că atât Proclamaţia de la Timişoara, cât şi Legea Lustraţiei sunt probleme care se mai discută la nivelul istoricilor, care nu-i mai interesează pe cetăţeni, dar iată că prin această redeschidere a dosarului (mineriadei dn 13-15 iunie 1990, n.r.), Punctul 8 al Proclamaţiei, Legea Lustraţiei şi despărţirea noastră de comunism sunt, încă, în agenda cetăţeanului”, a afirmat Mihalcea.
Acesta avea însă o opinie diferită în urmă cu câteva luni. Astfel, în decembrie 2014, Florian Mihalcea declara pentru Agerpres că doar pe istorici îi mai interesează subiectul Proclamaţiei de la Timişoara.
„De fiecare dată când apar convulsii în partide, se arată Punctul 8. Am văzut în PSD, încercând să-l înlăture pe Ion Iliescu, vorbindu-se de Punctul 8 şi de faptul că Ion Iliescu este comunist. Cred că pentru o Lege a lustraţiei nu ne mai putem lupta. Cred că e suficient că a existat o asemenea încercare, că Parlamentul a votat-o de două ori şi cred că lucrurile se pot aşeza fără o astfel de lege, cu toate că în continuare există aceşti dinozauri politici”, declara Mihalcea la finele anului trecut.
Laszlo Tokes a fost invitat la sediul Societăţii Timişoara după ce a propus ca organizaţia să primească titlul de „Cetăţean european” al anului 2014, lucru care s-a şi întâmplat.
Membrii Societăţii Timişoara au primit acest premiu pe 25 februarie, la Bruxelles.
Citiți principiile noastre de moderare aici!