E anul noilor parcuri la Timișoara. Sau măcar anul pregătirii pentru amenajarea de noi parcuri, despre care discutăm deja de ceva ani. Anul acesta poate începe, în sfârșit, reabilitarea Parcului Civic, un proiect așteptat deja de mult timp. La finele lui 2019, primăria a predat amplasamentul firmelor care se vor ocupa de lucrări. Parcul Civic va avea o fântână ornamentală, alei noi, mobilier urban nou, rastele de biciclete, dar și arbori și arbuști noi, precum și trandafiri.
Detalii, AICI!
Planuri mărețe
Oficialii PMT au planuri mari pentru anul acesta. Pe lângă modernizarea unor parcuri – Civic, Copiilor, Piața Crucii – se vorbește și despre noi spații verzi și locuri de joacă și chiar și parcuri. Unul în Lipovei, unul pe str. Kiriak, altul în Dâmbovița.
„Noile investiții pentru 2020, aflate deja în proces de proiectare sau viabilizare a terenului, includ modernizarea Parcului Copiilor, a Parcului din Piața Crucii, noi spații verzi și locuri de joacă în Cartierul Lipovei, o nouă amenajare de mari dimensiuni în zona Dâmbovița – peste 4 ha, dar și continuarea și accelerarea procesului de modernizare a tuturor locurilor de joacă din Timișoara. Pentru prima dată în activitatea primăriei am recurs la exproprieri pentru extinderea sau crearea de noi spații verzi, scuaruri și parcuri, primele două astfel de intervenții fiind pregătite pentru zona Kiriac și zona Lipovei”, a explicat, pentru TION, viceprimarul Dan Diaconu, care admite că e anul noilor parcuri la Timișoara.
Parcul de peste patru hectare a fost promis de primarul Nicolae Robu, în luna septembrie a anului trecut. Va avea și acesta fântână ornamentală, dar și alei cu piste de biciclete. Edilul-șef a anunțat atunci și lansarea unei noi campanii, numită Timișoara Verde.
Detalii, AICI!
În aceeași zonă, primăria se chinuie încă din 2014 să amenajeze un nou parc, în locul fostei bălți de pe str. Lacului. Balta a fost asanată de mulți ani, dar ceea ce ar fi trebuit să fie „primul parc din zona Ana Ipătescu din ultimii 20 de ani” s-a blocat în instanță. Primarul spunea că nu s-a renunțat nici la acea amenajare, rămasă în continuare un vis pentru locuitorii din zonă.
Gazon rulat prin oraș
În 2020, municipalitatea continuă și cu amenajarea spațiilor verzi de pe diverse străzi din oraș. După o formulă nouă, încercată încă de anul trecut.
„O nouă formă de amenajare a spațiilor verzi din jurul tramei stradale a fost realizată în 2019. Zonele verzi și aliniamentele stradale verzi sunt tratate diferit prin utilizarea gazonului rulat, în mare parte, și mai ales prin instalarea sistemelor de aspersație care să permită îngrijirea corectă a acestor spații. Mii de metri pătrați au fost amenajați astfel, în special în zona Arieș-Cluj-Martirilor, dar și în cazul lucrărilor din zona centrală a orașului”, ne-a mai explicat viceprimarul Timișoarei.
Cea mai importantă lucrare a PMT în 2019 a fost, fără doar și poate, reabilitarea Parcului Central, care a stat mai bine de doi ani ferit de timișoreni, în șantier. Lucrările au costat în jur de 1,6 milioane de euro.
Detalii, AICI!
Tot anul trecut au fost reabilitate peste 20 de locuri de joacă din cartierele orașului, unde au fost amenajate suprafețe noi de tartan, spații verzi și alei și pentru care s-au cumpărat noi echipamente de joacă. Ultimul aflat în șantier a fost cel din Parcul Dacia, pentru care lucrările s-au încheiat chiar în Ajunul Crăciunului.
Articole pe aceeași temă:
E oficial: o firmă cu zero angajați modernizează pe hârtie Parcul Copiilor
Trimite articolul
XIn an electoral ne declaram fanii spatiilor verzi, in rest asfaltam si largim strazi, ca sa incapa mai multe masini.
frate astia abereaza??? ce spatiu verde e pe martirilor cluj aries? E ZEROOOOOOOOOO
Amenajati, va rog, si spatii pentru street workout. In Tm nu exista decat ala dinspre Solventul. Si ala are cimentul de pe jos facut praf.
NU cred ca trebuie investitii mari, trebuie doar cateva bare pt tractiuni si ceva paralele. Multumesc!
Poate repara si trotuarele ajunse santuri pline cu noroi in zona centrala, str Eminescu, Bd Loga, Michelangelo, unde firma de cablu a primit autorizatie sa sparga si a lasat in urma un adevarat dezastru, de care Robu si primaria nu sunt deranjati!
Nu ai efectiv pe unde sa mergi pe jos, e o mizerie de neimaginat!!
Nesimtitul din fruntea primăriei alaturi de acoliți, încearcă să dreagă busuiocul pentru că vin alegerile. Ați distrus spatiu verde de vis-a-vis de piata din zona II de la Brad. Ați tăiat o grămadă de pomi care aveau zeci de ani, vis-a-vis de centrul comercial EURO că sa facă azerii benzinărie. Chiar nu vă e rușine?
An electoral, cu parcari supraetajate si subterane nu mai prinde voturi, asa ca cu clima, si flori frumoase si parcuri se face anul asta bani si se aduna voturi de la prosti!
Am auzit ca face parcuri cu palmieri, ca asa a vazut el parcurili pe unde s-a plimbat.
Cat despre covoare de gazon?
Cateva remarci cum si unde se folosesc in Germania aceste covoare gata facute. Covoarele se pun unde trebuie neaparat ca de azi poe maine sa apara verdeata. Altfel se pun seminte si se uda si in doua-trei saptamani ai un gazon care este stabil. Altfel degeaba pui gazon la sul peste, ca daca nu e stratul de pamant sub gazon pregatit, este totul degeaba- Covorul de gazon este relativ subtire si daca nu se uda si nu are pamant bun, pregatit sub el ca sa se extinda radacinile, nu se prinde. Tine frumos si verde doua trei saptamani si dupa aia se ofileste si se usuca. Uitati-va unde a pus gazon la sul, si cum l-a pus. Eu am vazut cum puneau in Timisoara pe strat de pietris covorul. Si am vazut dupa o saptamana ca era deja galben gazonul. Plus ca este foarte scump in comparatie cu pamant sapat, ingrasaminte, greblat, semanat, udat! Sa nu spun ca gazonul singur crescut se poate cosi pe cand ala gata cumparat daca intri cu cositoarea pe el si nu este el inradacinat in sol, este jale. Dar se pare ca asa se vrea. Sa se puna ceva scump, care la inaugurare arata cat de cat bine si dupa aia…… las ca vedem noi. Se tunde iarba o data sau de doua ori pe an, cand e nalta cat fanul si gata. Intretinerea unui gazon nu este usoara, dar noi stim mai bine cum se cheltuie banul, Punem la nevoie din nou ca e rentabil pentru cineva.
toti copaceii si pomii plantati sunt taiati ulterior cu motocoasele . Paguba primariei
forajele de apa feruginoasa din parcuri murdaresc cu oxid de fier tot ce stropesc si distrug vegetatia. Paguba primariei
si asta cand poate fi trasa apa din Bega pt irigat parcurile limitrofe…