Şedinţă de consiliu local cu scântei, marţi, la Primăria Timişoara. Aleşii locali au aprobat un proiect de hotărâre care prevede mutarea Liceului de Arte Plastice din centrul oraşului în spaţiul în care funcţionează în prezent Colegiul Tehnic de Vest, în ciuda opoziţiei manifestate de reprezentanţii acestei instituţii de învăţământ, obligaţi, la rândul lor, să se mute la Şcoala Generală nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu.
Totul a plecat de la necesitatea de a muta Liceul de Arte Plastice din imobilul în care funcţionează în prezent, de pe bulevardul Mihai Eminescu nr. 2, care a fost retrocedat şi se află în prezent în proprietatea Fundaţiei Caritatea.
În şedinţa de consiliu local de marţi au luat cuvântul mai mulţi reprezentanţi ai Colegiului Tehnic de Vest, care s-au opus categoric mutării în spaţiul de pe bulevardul Liviu Rebreanu. Cadrele didactice au vorbit despre discriminare, având în vedere că iniţial autorităţile locale au vrut să mute Liceul de Arte Plastice la Şcoala Generală nr. 9 de pe Rebreanu, existând şi o hotărâre de consiliu local din 2011 în acest sens, iar cei de la Arte au refuzat să se conformeze, obţinând, iată, câştig de cauză în cele din urmă. Oamenii s-au plâns că spaţiul de pe Rebreanu nu este corespunzător pentru elevii Colegiului Tehnic de Vest, că nu au suficient spaţiu şi ateliere acolo. O altă problemă sesizată a fost cea a deplasării, dar reprezentanţii municipalităţii au dat asigurări că le vor asigura elevilor transportul cu un autobuz. „De fapt, se distruge o posibilitate de a da Timişoarei specialişti în domeniul construcţiilor, oameni care intră direct în câmpul muncii”, au reclamat reprezentanţii Colegiului Tehnic de Vest.
Conducerea primăriei, în schimb, a vorbit chiar despre o eventuală… desfiinţare a Colegiului Tehnic de Vest, motivând că din ce în ce mai puţini tineri frecventează această instituţie de învăţământ.
Directoarea Liceului de Arte Plastice a vorbit despre aptitudinile elevilor care frecventează instituţia de învăţământ pe care o conduce şi necesitatea de a le asigura condiţii adecvate de studiu.
Primarul Nicolae Robu a fost însă categoric. „Nu putem să plătim 30.000 de euro pe lună (n.r. – chiria pentru imobilul în care funcționează Liceul de Arte Plastice) când avem soluţii şi nu se poate muta Liceul de Arte direct la Şcoala Generală 9 (…) Nu corespunde pentru că în domeniul artelor e nevoie de alt gen de spaţii, de spaţii mai mari per elev, în care elevii trebuie să se poată manifesta. Ei au lucrări de laborator, să le numim astfel, specifice în domeniul artelor plastice şi toate analizele făcute, după standardele în vigoare, arată că nu se pot desfăşura toate activităţile în Şcoala Generală nr. 9. La Colegiul de Vest, din păcate, numărul de elevi este în scădere şi nu puteam să ţinem blocate acele spaţii fără să găsim o soluţie pentru Liceul de Arte Plastice”, a afirmat Robu.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu cu 15 voturi „pentru”, în timp ce patru aleşi s-au pronunţat „împotrivă”. Aleşii PDL au reclamat că ar fi fost nevoie de două treimi, fiind un proiect de patrimoniu, dar primarul şi secretarul Ioan Cojocari au susţinut contrariul, cu precizarea că va rămâne la latitudinea prefecturii să se pronunţe în acest sens.
Reprezentanţii Colegiului Tehnic de Vest au părăsit nervoşi sala de consiliu, certându-se pe holuri cu colegii lor de breaslă de la Liceul de Arte Plastice. „Noi nu ieşim de acolo…”, au anunţat deja cei de la Colegiul de Vest.
Robu, spune că, în ciuda protestelor, mutarea se va produce. „Într-o societate democratică, într-un stat de drept, problemele nu se rezolvă cu proteste. Există dreptul democratic de a protesta, nu-i nicio supărare, dar până la urmă deciziile se iau într-un cadru legal, de către cei care au competenţa să ia decizii. Or, pe problema în speţă, consiliul local este cel îndrituit să ia decizii şi nu angajaţii acelei instituţii. Nu suntem chiar în ţara nimănui (…) Sigur că mai apar şi hotărâri care pe unii îi deranjează, dar dacă ele sunt raţionale – şi consiliul local stabileşte, şi alegătorii, care mai dau votul încă o dată sau nu-l mai dau – atunci ele trebuie luate”, a afirmat edilul.
Cât despre faptul că şi în cazul Liceului de Arte a existat o hotărâre de consiliu local, care prevedea mutarea pe Rebreanu încă din anul 2011, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare, vechea hotărâre fiind anulată abia acum, odată cu aprobarea noilor permutări, Robu spune că o vină are şi fostul consiliu local.
„Da, nu au fost corecţi atunci că nu s-a pus în practică, numai că atunci a greşit şi consiliul local din acea perioadă. Ar fi trebuit, după ce s-a constatat că acea clădire nu corespunde, pentru că e limpede că nu corespunde, ar fi fost corect să se corecteze acea eroare. Consiliul însuşi să vină şi să o anuleze, nu să o lase în vigoare şi să tolereze nepunerea ei în practică. Asta nu-i în regulă (…) S-a adunat o datorie (n.r. – pentru neplata chiriei) şi proprietarul o revendică. Noi am refuzat şi ne judecăm. Există şi plângere penală faţă de conducerea şcolii, care, în pofida acelei hotărâri de consiliu, a continuat să rămână acolo şi să asume o chirie atât de mare”, a conchis primarul.
Oricum, reprezentanţii municipalităţii spun că, începând din toamnă, Colegiul Tehnic de Vest nu va mai funcţiona în sediul actual de pe bulevardele General Dragalina şi Regele Carol I, ci în spaţiul de pe bulevardul Liviu Rebreanu, urmând ca Liceul de Arte Plastice să se mute în clădirea Colegiului de Vest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!