Tion.ro v-a arătat deja cum împarte Primăria Timișoara banii. 263 de milioane de lei se duc pe dezvoltarea orașului, pentru investițiile începute, dar și pentru investiții noi. Asta înseamnă 27% din bugetul local.
Consilierii locali au dezbătut proiectul de buget mai bine de două ore. Executivul primăriei a avut câteva modificări de făcut, printre care și alocarea de 250.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic în vederea construirii unei noi clădiri pentru Maternitatea Odobescu. Propuneri au făcut și consilierii locali social democrați, care au alocat suma de 750.000 de lei pentru diverse studii și proiecte.
Contestația făcută de USR la proiectul de buget a fost respinsă de consilierii locali.
Aici puteți vedea cum au propus reprezentanții Primăriei Timișoara împărțirea bugetului Timișoarei pe anul 2017!
UPDATE. Se plătesc studii pentru aquapark și pasaj peste sau pe sub calea ferată, dar și pentru lărgirea străzii Demetriade la patru benzi. Gata cu extinderea liniilor de troleibuze!
Social democrații și liberalii și-au dat mâna pentru bugetul Timișoarei, care a fost votat fără probleme în cele din urmă. Au fost însă mai bine de două ore de discuții, printre subiectele pe care s-au contrat consilierii locali numărându-se și cel care prevede instalarea de camere video pe malurile Begăi. Social democrații nu au fost de acord să fie instalate camere video pe malurile canalului, însă până la urmă au lăsat de la ei și au renunțat la propunerea de a retrage banii pentru acest proiect, pentru a nu bloca bugetul.
„Cred că bugetul trebuie votat, nu este timp de amânări. Sunt atâtea lucruri de făcut, atâtea proiecte, atâtea obiective, care unele ne plac, alții poate vedem altă prioritate, dar cred că trebuie să fim serioși față de orașul Timișoara”, a explicat consilierul PSD Daniel Idolu.
Viceprimarul Dan Diaconu a fost cel care a prezentat mai multe amendamente propuse de executiv. În primul rând, au fost retrași banii alocați pentru studiile necesare extinderii mai multor linii de troleibuze. Explicația vine de la primarul Nicolae Robu.
„S-a renunțat la finanțarea unor proiecte de extindere a unor linii de troleibuz. Troleibuzul este, după părerea mea, un mijloc de transport în comun care nu va mai avea mulți ani de existență și nu se mai justifică să creăm noi linii, întrucât autobuzul cu motor electric vine puternic din urmă, cu o autonomie de funcționare din ce în ce mai ridicată și cu prețuri din ce în ce mai accesibile. Deocamdată, troleibuzul este suficient de bun, noi avem destule linii, mai putem face prelungiri pe 100-150 metri, dar nicidecum nu sunt oportune investițiile în realizarea de noi linii, cum s-ar fi intenționat să se facă și pe Mareșal Constantin Prezan, și pe Bd. Sudului și pe alte locuri. Orașul trebuie să își minimizeze numărul de stâlpi și mai ales numărul de fire din aer. Altminteri, transportul în comun este una din priorități, vom avea grijă să creștem numărul de mijloace de transport moderne, ieri am semnat nu nou contract subsecvent pentru tramvaie. Mai avem de primit minibuzele Mercedes și o să facem achiziții, pentru că plata celor cumpărate de administrația precedentă se va încheia în scurt timp”, a explicat Robu.
Au fost alocați bani mai mulți și la Sănătate: Spitalul Victor Babeș a primit 1,2 milioane de lei pentru plata utilităților, iar 500.000 de lei merg către Spitalul Municipal. Teatrul German primește și el 500.000 de lei în plus de la bugetul local anul acesta, iar la Sport s-au mai dus 1,5 milioane de lei.
„Au fost câteva amendamente foarte importante. Poate cel mai important reprezintă un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic pentru o nouă maternitate în Timișoara, un imobil de 8.000 și ceva de metri pătrați, care se va construi în zona Calea Bogdăneștilor, dar și alocarea a 1,2 milioane de lei pentru plata utilităților Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș, care se află în momentul de față la negocierea unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și care are probleme reale cu arieratele. Sunt și alte reglări de sume pe care le-am propus în cadrul amendamentelor Executivului și care până la urmă echilibrează anumite sectoare bugetare. Au mai fost depuse amendamente cu privire la grădinițe, la școli și alocarea a 500.000 de lei pentru execuția unui nou corp de clădire pentru Liceul Grigore Moisil, școala gimnazială, în zona Gheorghe Doja, în condițiile în care studiul de fezabilitate și proiectul tehnic au fost realizate de către școală deja. Vom putea porni într-o lună sau două achiziția de execuție”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Social democrații s-au ținut de cuvânt, așa cum au spus în urmă cu câteva zile, și au propus mai multe investiții, printre care și bugetarea mai multor studii de fezabilitate, pentru o parcare pe strada Gheorghe Lazăr, dar și pentru două proiecte la care cei din PSD spun că țin foarte mult – SF pentru pasaje pentru traversarea căii ferate pe Demetriade, în zona Avram Imbroane și SF pentru extinderea străzii Demetriade la patru benzi, de la intersecția cu str. Divizia 9 Cavalerie până la intersecția cu Gheorghe Lazăr.
„Lucrurile acestea, care sunt proiecte, nu înseamnă că anul acesta se analizează neapărat, dar creează premisele ca în anii viitori să putem preda mandatele liniștiți și cu sufletul împăcat că am realizat ceva. Haideți să facem anul acesta proiecte”, a precizat Idolu.
Consilierii locali ai PSD au reușit să aloce bani și pentru un studiu de fezabilitate în vederea amenajării unui aquapark în Timișoara.
„I-am spus domnului Idolu că propunerile sunt pertinente, mai ales cele legate de infrastructură. Noi am avut în vedere o anumită cronologie, asta e tot. (…) Ne dorim cu toții să avem un aquapark în Timișoara. Niciodată nu s-a pus problema, nu cred că am întâlnit pe nimeni care să nu vrea. Nu avem teren. Dacă îl facem, trebuie să îl facem la un asemenea standard încât timișorenii să prefere să rămână acolo să-și petreacă timpul liber, nu să spună că nu le place cum arată și că se duc la Szeged sau în altă parte, pentru că sunt o mulțime. Am văzut imagini de la un proiect privat în mass-media. Era ceva spectaculos, de mare anvergură, dar nu a venit nimeni să se intereseze, să vorbească despre investiția privată, despre un parteneriat. SF se poate face, se pot căuta parteneriate. În orașele pe care le-ați menționat sunt fie realizări private, cele mai multe sunt investiții private, fie pe fonduri europene acolo unde a existat eligibilitate. Nu se dau bani decât în stațiuni. Dar SF poate fi lansat, în ideea că poate găsim un partener privat, fie poate apar alte surse de finanțare, pentru că programele europene nu oferă finanțare în afara stațiunilor”, a explicat Robu.
Toate propunerile PSD au avut nevoie de 750.000 de lei, potrivit viceprimarului Dan Diaconu. Amendamentul social democraților a fost votat cu 22 de voturi pentru.
Și consilierul PNL Simion Moșiu a propus un amendament, care a fost adoptat: ca primăria să cumpere 40 de panouri mobile expoziționale stradale, care să fie folosite la expoziții foto tematice. Suma propusă: 32.000 de lei.
Proiectul de buget a fost adoptat în unanimitate, cu 21 de voturi „pentru”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!