Vă reamintim, la începutul lunii martie Primăria Timișoara a primit „mână liberă” de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, care a respins ultima contestația depusă la licitația pentru DDD, să semneze contractul mult așteptat cu firma câștigătoare, Coral Impex din Ploiești.
Numai că firma căreia CNSC i-a respins contestația nu a fost de acord cu răspunsul venit, așa că a decis să meargă în instanță. Practic, societatea SC DD Chim SRL din Deva a atacat decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, primăria fiind înștiințată, în 11 martie, de plângerea făcută la Curtea de Apel Timișoara. Cei din Deva spuneau că decizia pronunțată de CNSC este „nelegală și netemeinică” și cereau „respingerea excepției tardivității contestației invocată”. Magistrații Curții de Apel Timișoara au respins chiar luni recursul făcut de DD Chim, decizia fiind definitivă.
Prin urmare, Primăria Timișoara intră în normalitate cu contractul de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.
„După aproape cinci ani (cinci și jumătate – n.r.), putem spune că avem contract pentru serviciile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare. Pe portalul Curții de Apel s-a publicat sentința. În 1 aprilie a fost respins recursul formulat de firma nemulțumită. Eu am întrebat dacă mai există vreo că de atac, mi s-a spus că este definitivă. Acum putem începe, nu mai este o problemă. S-a stat în așteptare știindu-se că termenul este foarte aproape”, a spus primarul Nicolae Robu pentru tion.ro.
Potrivit reprezentanților primăriei, directorul firmei din Ploiești este așteptat în această săptămână la Timișoara pentru a semna noul contract, iar chiar de săptămâna viitoare s-ar putea intra pe teren.
Firma Coral Impex SRL are 12 puncte de lucru în România, dar nu are sediu la Timișoara. Cel mai apropiat este la Oradea.
Epopeea dezinsecției
Licitația începută în prima parte a anului trecut de primărie avea câștigător în toamnă, când primarul Nicolae Robu anunța că municipalitatea ar urma să semneze contractul pe patru ani cu firma Deraton, care a depus o ofertă de 10,8 milioane de lei cu tot cu TVA. Estimarea pentru licitație era însă de 46 milioane de lei, astfel că procedura a fost contestată chiar după ce edilul-șef i-a anunțat câștigătorul.
Oferta depusă de Deraton a blocat iarăși acest serviciu, după ce o altă firmă participantă a acuzat că oferta câștigătoare este mult prea mică și, prin urmare, concentrația de soluție împotriva dăunătoarelor este prea mică. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis că primăria trebuie să reia procedura, astfel că firma declarată câștigătoare inițial a fost eliminată. A fost preferată apoi oferta cea mai mică după cea a Deraton, dar și aceasta a fost contestată recent de cea de-a treia firmă înscrisă la licitație, care a oferit cel mai mare preț.
Practic, trei firme și-au depus ofertele, din Timișoara, Deva și Ploiești. Firma din Timișoara a fost contestată de cea din Ploiești, iar cea din Ploiești a fost contestată de cea din Deva.
Istoria zbuciumată a contractului de dezinsecție și deratizare a Timișoarei a început în toamna anului 2013, când vechiul contract, încheiat tot cu Deraton, a expirat, iar primăria a scos din nou acest serviciu la licitație. Doar firma Romprest Servicii S.A. a participat, însă a fost descalificată pentru că nu ar fi îndeplinit condițiile din caietul de sarcini. Reprezentanții firmei amintite nu s-au dat bătuți și au acționat Primăria Timișoara în judecată. Au urmat patru ani în care nimic nu s-a mișcat, municipalitatea așteptând finalul procesului. Cu excepția unei perioade scurte, în 2016, când în Timișoara s-a făcut dezinsecție în regim de forță majoră, deoarece exista amenințarea virusului Zika. Din în vara lui 2017, reprezentanții primăriei au semnat un contract cu firma Deraton, care a putut face dezinsecție și deratizare în oraș timp de șase luni, cu 182.000 de lei. Contractul cu Deraton a expirat, însă, în 24 februarie 2018. Vara trecută, PMT a mai încheiat un contract provizoriu, cu firma arădeană Medinet Hygiene Consulting, care a expirat de mult timp. Pentru șobolani nu s-a mai dat însă cu nicio substanță de cinci ani și jumătate.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/dezinsectie-blestemata-o-firma-de-la-licitatie-merge-in-instanta-primaria-vrea-sa-semneze-oricum-acordul-cadru/2212477
Citiți principiile noastre de moderare aici!