Logica Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara este simplă: din moment ce există deja un contractu-cadru aprobat anul trecut printr-un Ordin al Autorităţi Naţionale de Reglementare a Energiei (pentru conformitate – Ordinul nr. 77/2009), un alt contract, neconform cu cel al ANRE, impus de E.ON Gaz, situează compania în afara legislaţiei.
„Am solicitat sprijinul domnului senator Gheorghe David, care a făcut două interpelări în Parlament, în urma cărora Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a acceptat să avem două întâlniri cu reprezentanţii instituţiei”, a aratat preşedintele FALT, Petru Olariu.
Discuţiile au avut loc la începutul lunii trecute, şi i-au pus faţă în faţă pe reprezentanţii locatarilor din Timişoara şi Arad şi pe cei ai organizaţiei naţionale Liga Habitat România, pe de o parte, cu cei de la E.ON Gaz pe de cealaltă, nelipsind nici „mediatorul” ANRE.
Totul pare să se fi încheiat însă în coadă de peşte deoarece, cu toate că Autoritatea a redactat în urma întrevederii o minută în care îşi prezenta poziţia instituţiei faţă de faptul că E.ON Gaz nu respectă contractul-cadru, afirmând explicit că „orice completare a contractului comercial de furnizare reglementată, faţă de prevederile contractului-cadru, poate fi făcută cu acordul părţilor, lipsa acestuia nefiind temei pentru întreruperea prestării activităţii de furnizare reglementată”, furnizorul ameninţă taman în prag de sărbători asociaţiile de locatari/proprietari cu somaţii prin care avertizează că, în cazul nesemnării în termen de 30 de zile a contractului impus de ei, vor recurge la măsura sistării furnizării gazelor naturale.
„Se bazează pe faptul că sunt o companie mare, cu mulţi bani, care cotizează din plin în campania electorală, aşa încât consideră că pot face orice vor ei”, îi atacă dur Petru Olariu pe cei de la E.ON Gaz.
Până una-alta, Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara s-a văzut nevoită să apeleze din nou la senatorul Gheorghe David, la ANRE, dar şi la primul-ministru Emil Boc, pentru a determina conducerea E.ON Gaz România să respecte contractul-cadru şi, astfel, cetăţenii să nu mai fie obligaţi să semneze un astfel de contract. În momentul de faţă se aşteaptă ca o nouă întâlnire să aibă loc în cursul săptămânii viitoare, la care de această dată vor fi prezenţi şi cei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
Combativitatea celor de la FALT nu se opreşte însă aici, pentru că Petru Olariu le recomandă totodată celor asupra cărora s-au făcut presiuni pentru a semna contractul impus de furnizor, în cazul în care totuşi îl semnează, să scrie pe ambele formulare următoarea precizare: „Am semnat contractul la presiunea E.ON GAZ. Nu sunt de acord cu completările făcute de E.ON GAZ faţă de contractul cadru”.
Marius Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!