Coşteiu de Sus este una dintre victimele noii reforme a învăţământului, căci şcoala din sat a fost închisă, iar copiii fac naveta la Margina. Orchestra de mandoline a fost fondată din iniţiativa preşedintelui Uniunii Baptiştilor de Banat, dr. Ionel Tuţac. Cei 12 copii care alcătuiesc orchestra au vârste între 6 şi 14 ani şi sunt ortodocşi, baptişti şi penticostali, precizează acesta.
Dirijorul Ilie Lazăr i-a pregătit pe micuţii muzicieni, lucrând cu ei săptămânal, încă din luna iulie, iar primul concert al orchestrei a avut loc în 26 decembrie 2011. Acum, mandolinele au pregătită o adevărată agendă artistică pentru 2012. Aceasta este cea de-a treia orchestră de mandoline din judeţul Timiş, celelalte două existând la Giroc şi Nădrag.
“Am dorit foarte mult să fac ceva pentru copiii din Coşteiu de Sus, mai ales acum, după ce s-a închis şcoala din sat. Instrumentele au fost cumpărate prin bunăvoinţa domnului Daniel Pincu şi a familiei Lisa şi Richard Chambers din Aiken, Carolina de Sud (SUA), iar costurile deplasării dirijorului şi ale repetiţiilor sunt în grija mea. În urma cu mai mulţi ani am reuşit să organizăm aici, la Coşteiu de Sus, împreună cu Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă, Festivalul Fanfarelor”, a declarat Ionel Tuţac.
Situată în estul judeţului Timiş, la graniţa cu judeţul Hunedoara, localitatea Coşteiu de Sus a fost atestată documentar în anul 1548, cu numele iniţial de Lucăceşti. În sat există trei biserici: ortodoxă, baptistă (ridicată în 1909) şi penticostală. Dacă în 1909 la Coşteiu de Sus trăiau 630 de oameni, astăzi satul mai are doar 190 de locuitori. Localnicii speră că în viitorul apropiat mulţi timişoreni îşi vor face case de vacanţă în zona Nemeşeşti – Coşteiu de Sus, căci peisajul e mirific aici, iar autostrada va trece la doar 500 m de sat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!