Patronii unui magazin din Piaţa Victoriei au dat “lovitura”, sâmbătă seara, cu vânzarea de lampioane. Timişorenii au stat la coadă să cumpere lampioane, pe care le-au înălţat apoi spre cer, în centrul oraşului, pentru a sărbători Ora Pământului – Earth Hour. Lampioanele, la 6 lei bucata, s-au dat ca pâinea caldă.
Unii tineri au povestit că au aflat despre eveniment de pe Facebook, pe când alţii erau la plimbare sau în trecere şi când au văzut ce se întâmplă au decis să li se alăture celorlalţi.
Printre cei care au marcat astfel evenimentul s-au numărat şi mai mulţi străini, studenţi la universităţile din Timişoara, tunisieni, marocani sau greci.
Ora Pământului a fost sărbătorită şi de mai mulţi copilaşi care au aprins lumânări şi artificii pe platoul din faţa Operei.
La ora 20.30, luminile s-au stins în mare parte în centru, rămânând luminate doar panourile cu siglele firmelor şi faţada Hotelului Timişoara.
Dacă în 2013 Timişoara a fost desemnată Capitala Earth Hour România, iar primăria a organizat mai multe evenimente pentru a marca Ora Pământului – s-au aprins şi atunci lampioane, au avut loc observaţii astronomice şi jonglerii cu flăcări, spectacole şi concerte -, anul acesta autorităţile locale au anunțat că vor opri iluminatul public și arhitectural în centru pentru o oră și i-au invitat pe timişoreni să facă și ei gestul simbolic de a stinge luminile şi să asiste la un concert pe strada Mărăşeşti.
Pe strada pietonală au cântat câţiva studenţi de la Facultatea de Muzică, iar luminile nu au fost stinse în zona respectivă, reprezentanţii municipalităţii explicând că ar fi fost prea complicat…
Earth Hour – Ora Pământului este marcată în fiecare an în mii de oraşe din întreaga lume. Campania, inițiată și coordonată la nivel global de World Wide Fund for Nature (WWF), a evoluat spectaculos, adunând tot mai mult adepți de la an la an. Scopul este acela de a trage un semnal de alarmă privind efectele încălzirii globale, de a sublinia necesitatea efortului concentrat pentru reducerea poluării planetei şi de a gospodări durabil resursele energetice – resurse neregenerabile şi epuizabile, promovând economisirea energiei prin mijloace simple atât la nivelul fiecărei familii, cât şi a companiilor şi instituţiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!